Home Blog Een kijkje in de fabriek van Meesters van De Halm

Een kijkje in de fabriek van Meesters van De Halm

door Miriam Groot

Het aankomende half jaar ga ik samenwerken met biologische graanpletter Meesters van De Halm. Super leuk, maar ik heb nog nooit een graankorrel geplet zien worden. Gelukkig mocht ik even rondsnuffelen in de fabriek!

Samenwerking

Allereerst even over de samenwerking: het aankomende half jaar ga ik twee keer per maand een recept met de producten van Meesters van De Halm publiceren. Één daarvan is altijd glutenvrij voor #GlutenVrijdag, het andere recept is dat niet per se, maar kan dat wel toevallig zijn.

Ik vind het heerlijk om met hun granen te werken. Biologisch, makkelijk in het gebruik en je kunt ze in heel Nederland krijgen. Ik koop mijn Halm havermout eigenlijk altijd bij de Ekoplaza, al moet ik bekennen dat ik ze de aankomende zes maanden dus opgestuurd krijg van deze lieve mensen.

Op pad met Tim

Zo’n samenwerking is niet niks, dus ik vond dat ik wel wat meer over het bedrijf te weten moest komen. Over henzelf, over hun werkwijze en hoe hun werkplek eruit ziet. Dan heb ik er een plaatje bij. En aangezien Tim en zijn camera ook mee waren, hebben we ervoor gezorgd dat jullie er ook een plaatje bij krijgen.

Meer dan havermout

Havermout is niet het enige dat Meesters van De Halm produceert. Naast havervlokken, haverzemelen en havergrutten, verkoopt het bedrijf vlokken van spelt, gerst, rogge en tarwe. De glutenvrije geplette granen zijn boekweit-, gierst-, rijst-, amaranth- en teffvlokken. Van al deze granen worden weer verschillende mueslimixen en granola’s gemaakt (waarvan zelfs een met boerenkool!).

Van eigen bodem

Alle granen bij De Halm zijn biologisch en komen zoveel mogelijk van de Nederlandse bodem, tenzij dat niet mogelijk is, zoals bij rijst, boekweit, gierst en amaranth. Dat vind ik dus mooi. Want waarom zou je iets uit het buitenland halen, als het hier prima verbouwd kan worden? Om de prijs? Is die prijs het niet steunen van de lokale boeren die granen verbouwen en de uitstoot die je creëert met het vervoeren het dan waard? Voor mij is het antwoord nee. En dat is waarom ik zo goed klik met Meesters van De Halm.

Het begin van De Halm

Goed, terug naar de rondleiding. Die kregen we van Rob, mede-eigenaar van de graanpletterij. Rob vertelde ons over de geschiedenis van Meesters van De Halm. Over hoe een jonge jongen in de jaren ’50 (!) tot de conclusie kwam dat mens en milieu uit elkaar groeiden. Hij vond dat eten te veel bewerkt werd en wilde meer puur natuur. Met de oprichting van De Halm was hij een van de eersten die zich inzette voor de biologische markt van Nederland. Meer daarover kun je hier lezen.

Van graankorrel tot havervlok tot granola

Reuze interessant, maar wat ik zo leuk vond aan de rondleiding door de fabriek, was dat ik echt kon zien hoe een graankorrel een havervlok werd (of wat voor soort graanvlok dan ook). Ik zal het maar gewoon vertellen, want het kan nooit kwaad om te weten waar je voedsel vandaan komt, toch?

Het maken van graanvlokken, muesli’s en granola’s die klaar zijn om verkocht te worden, gebeurt in acht stappen:

1. Eerste keer reinigen

Wanneer het graan gearriveerd is bij De Halm, moet er flink gereinigd worden. Omdat het biologisch is en onkruid en andere dingen rondom het graanveld niet met gif verwijderd worden, kan het zijn dat er nog wat restjes natuur bij het graan zitten.

2. Drogen

Vervolgens moet het graan gedroogd worden. Het vochtgehalte mag niet hoger zijn dan 16 procent, maar bij binnenkomst bevat het graan nog zo’n 18 tot 20 procent vocht. Om zo veel mogelijk voedingsstoffen te behouden, wordt het graan gedroogd aan de lucht en niet met hitte.

3. Opbergen en bewaren

In grote silo’s worden de granen bewaard tot ze verder gebruikt kunnen worden.

4. Pellen (indien nodig)

De meeste granen hoeven niet gepeld te worden, maar bij haver en gerst is dit wel zo. Haver wordt in een soort centrifuge gepeld. De pel van gerst is wat steviger, en moet daarom flink gewreven worden tegen pelsteen tot de korrel loslaat. Knap is dat hierbij de zemel en kiem niet beschadigd worden (althans, dat vind ik zelf knap).

5. Tweede keer reinigen

Nog een keer wordt het graan gereinigd, zodat er echt geen vuil tussenzit.

6. Weken en pletten

Voor het pletten, wordt het graan geweekt. Daarna wordt het voorverwarmd, om vervolgens dus echt geplet te worden. Zo worden havervlokken dus gemaakt, maar ook rijst-, boekweit-, gierst- en al die andere vlokken.

7. Mengen tot muesli, bakken tot granola

In grote mengbakken worden de graanvlokken gemengd met noten en vruchten, om zo de lekkerste muesli’s te creëren. Voor een crunchy granola worden de mengsels nog eens gebakken. Toen wij de rondleiding kregen, waren ze bezig met een chocolade-koffie granola. Heeeerlijk!

8. In ’n zakkie

Als laatste worden alle granen, muesli’s en granola’s in zakjes gestopt. Meesters van De Halm gebruikt biologisch afbreekbare zakjes. Je kunt deze gewoon in de groene bak gooien. Geweldig, toch?! O ja, de glutenvrije producten worden in een andere ruimte gemaakt en verpakt, om zo kruisbesmetting te voorkomen.

Op naar de recepten!

Nou, dat dus. Ik vond het reuze interessant en ik kan iedereen aanraden om eens langs te gaan bij de fabriek. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te leren over het proces, maar ook over Meesters van De Halm als bedrijf.

Ook hoop ik dat jullie gaan genieten van de aankomende recepten. Bij deze alvast een goed begin (al zeg ik het zelf): Vegan tiramisu porridge! ENJOY!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie