Home Recepten Vegan reuze mergpijpjes

Vegan reuze mergpijpjes

door Miriam Groot

Een favoriet uit de jeugd van velen zijn mergpijpjes. Wij kregen ze wel eens op de grotekoekenavond. Wist je dat je mergpijpjes heel makkelijk en zelf vegan kunt maken? Bekijk dit recept maar eens!

Ik kan niet wachten, laten we NU naar dat recept gaan!

Mergpijpjes, maar dan vegan!

Knijp me, want volgens mij ben ik aan het dromen. Ik heb namelijk hét recept voor vegan mergpijpjes uitgeschreven! En weet je wat ik zo grappig vind? Vegan mergpijpen zijn echt BIZAR makkelijk om te maken!

Misschien doe ik het helemaal niet volgens het authentieke recept, ik heb geen idee, maar ik heb het mergpijpjeskenner Tim laten proeven, en die zegt dat het precies smaakt zoals een mergpijpje moet smaken. Zoet van de marsepein, crunchy van de chocolade, een zachte cakelaag met wat crème (gemaakt van mijn vegan mascarpone) en een fruitig laagje frambozenjam aan de binnenkant. Dat is wat het moet zijn en dat is wat het is. Ik ben blij!! Ik hoop jullie ook 🙂

Zo maak je vegan mergpijpjes

Het is dus heel makkelijk om mergpijpen vegan te maken. Je begint met het bakken van een simpele een vanillecake. Ik heb het gewoon in een cakevorm gebakken, maar je kunt er vast ook een platte cake van maken door de vegan vanillecake op een bakplaat te bakken. Vervolgens maak je de vegan crèmelaag van volvette kokosmelk en vegan roomkaas. Ik gebruik hier de Violife voor. Frambozenjam zonder gelatine kun je gewoon in de supermarkt kopen, dus da’s ook niet zo moeilijk. Net als de marsepein en pure chocolade. Nou, meer heb je niet nodig volgens mij.

De vegan vanillecake snijd je in zestien rechte plakken – ongeveer de grootte van een reuze mergpijp (we gaan natuurlijk voor het echte werk). Deze besmeer je met de vegan mascarpone en een laagje frambozenjam. De cake plak je nu op elkaar, zodat je acht mergpijpjes hebt. Deze wikkel je in een laagje uitgerolde marsepein en doop je vervolgens in de pure chocolade. Dan is het alleen nog even wachten tot de chocolade hard is geworden. EASY PEASY, RIGHT?!

Vrijdagavond Grotekoekenavond

Heb jij ook goede herinneringen aan mergpijpjes? Wij kregen ze wel eens op Vrijdagavond Grotekoekenavond. Dan zaten we met mijn ouders en mijn broers klaar om de nieuwste aflevering van Baantjer te bekijken en kwam een van mijn ouders aanzetten met een grote koek voor bij de thee. Waren het reuze mergpijpjes, dan was het écht feest!

Ik ben benieuwd naar jouw herinneringen aan mergpijpjes! Dus toe, vertel het me 🙂 Dan deel ik bij deze het recept voor de allerlekkerste vegan mergpijpjes met jou!

Vegan reuze mergpijpjes

Miriam Groot
Een favoriet uit de jeugd van velen zijn mergpijpjes. Wij kregen ze wel eens op de grotekoekenavond (memories!). Wist je dat je mergpijpjes heel makkelijk vegan kunt maken? Bekijk dit recept voor deze gigantische, plantaardige, reuze mergpijpen maar eens!
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Snack
Keuken Dutch
Porties 8 reuze mergpijpen

Ingrediënten
  

Voor de cakelaag (of gebruik kant-en-klare cakemix, zie de reacties onderaan)

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram plantaardige boter ik gebruikte Wajang
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eivervangers ik gebruik die van Orgran*
 • ¾ theelepel baking soda
 • ¾ theelepel appelazijn
 • snufje zout

Voor de vulling

 • 200 gram frambozenjam
 • 1/2 van het recept voor mijn vegan mascarpone zie notes**
 • 2 eetlepels poedersuiker

Voor de rest

 • 800 gram witte / crèmekleurige marsepein check het etiket om te zien of 't vegan is, of kijk op Vegan Wiki
 • poedersuiker voor het uitrollen van de marsepein
 • 300 gram pure chocolade
 • Een lach op je gezicht 🙂

Instructies
 

Voor de cake

 • Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
 • Maak een papje van de eivervangers door het met water te mengen. De verhouding zou 4 keer 1 theelepel eivervanger samen met 2 eetlepels water moeten zijn.
 • Klop de boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot een romig mengsel. Voeg de eivervangers, de baking soda en de appelazijn toe en mix tot een glad mengsel.
 • Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe en mix tot een glad beslag. Klop het niet te lang.
 • Stort het mengsel in de bakvorm. Je zou hier eventueel een platte cake van kunnen maken op een bakplaat, maar houd de cake dan goed in de gaten. Ik heb dit nog niet geprobeerd.
 • Bak de cake voor 60 minuten en laat deze volledig afkoelen.

Voor de vegan mascarpone

 • Maak de mascarpone volgens het recept (zie notes) en meng er twee eetlepels poedersuiker doorheen. Zet nog even in de koelkast.

En zo maak je de vegan mergpijpjes

 • Snijd de cake in 16 plakken van 1 centimeter. Als je een platte cake op een bakplaat hebt gemaakt, kun je er 16 rechthoeken in snijden. Ik maakte de mijne iets te groot, maar ze moeten ongeveer de grootte hebben van een reuze mergpijp. Wat zal dat zijn, 10 centimeter?
 • Bestrijk alle cakeplakken met een laag vegan mascarpone. Bestrijk vervolgens de helft met een laagje frambozenjam. Plaats de andere cakeplakken hier bovenop. Bestrijk de boven- en onderkant van de cakeplakken (let op: niet de uiteinden) nog met een dun laagje mascarpone, zodat de marsepein straks goed zal blijven plakken. Leg ze voor minstens 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
 • Bestuif je aanrecht met wat poedersuiker. Kneed de marsepein om het wat te verwarmen en rol het vervolgens uit tot een dikte van 3 millimeter. Snijd hier 8 banen uit van ongeveer 10 centimeter breed (of zo groot als jouw cakejes zijn). Rol deze om de cakejes, zodat de zijkanten helemaal bedekt zijn met marsepein.
 • Smelt de chocolade au bain marie. Doop beide zijkanten van de mergpijpjes in de chocolade en doop ook voor een heel klein stukje de onderkant in de chocolade. Leg ze op een bakpapiertje en laat de chocolade hard worden.
 • Tijd om die lach op je gezicht te toveren, want de vegan mergpijpjes zijn klaar! Geniet ervan!

Notities

*De eivervangers van Orgran kun je in de meeste supermarkten en biologische winkels kopen. Het is een mix van zetmelen, maar je zou het ook met dezelfde verhoudingen maizena kunnen proberen. Ik heb dat zelf niet geprobeerd.
**Bekijk hier wat je nodig hebt voor de vegan mascarpone.
Trefwoord autumn, cake, cookies, dairy-free, dessert, fall, snacks, spring, summer, sweet, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

4 Reacties

Petra 26 februari 2020 - 11:55

5 sterren
Ik heb hem gemaakt alleen de cake lukte niet dus heb ik op andere manier gemaakt . Nu zijn ze klaar en moet de chocolade hart worden de mergpijpjes zijn mergpijpen geworden haha . Maar de recept is super koel dit kan je samen met kindern doen .gr petra

Reageer
The Veggie Reporter 26 februari 2020 - 12:01

Hee Petra! Wat jammer van de cake! Blijft ook een moeilijk iets. Welke cake heb je nu gemaakt? Enneh, eetsmakelijk alvast! ❤️

Reageer
Petra 26 februari 2020 - 12:13

Ik heb se mix van koopmans boeren cake gebruikt die is vegan en daar heb ik plantenmelk gebruikt 200ml en 120 ml olijfolie of andere planteolie die werkt super

Reageer
The Veggie Reporter 26 februari 2020 - 17:15

Wat een goed idee!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie