Home België 12 x vegan hotspots in Gent

12 x vegan hotspots in Gent

door Miriam Groot

Heb je een weekendje Gent op de planning staan, maar geen idee waar je lekker en vegan kunt eten? Met deze lijst moet dit zeker goed komen. Dit zijn mijn twaalf favoriete vegan hotspots in Gent.

Vegan ontbijten of lunchen in Gent

Op zoek naar leuke plekjes met plantaardig ontbijt, een gezonde lunch of een kopje koffie met een vegan taartje in Gent? Check dan vooral deze hotspots. Liever dineren, of zoek je een overnachting met vegan ontbijt? Scroll dan verder, want daar heb ik ook leuke opties voor! Samen met Joep ging ik op zoek naar de beste vegan hotspots in Gent.

1. Moor&Moor

Moor&Moor is er voor de koffieliefhebber, voor de mensen die het verhaal achter een product willen weten en voor zij die puur, lokaal en voedsel met liefde kunnen waarderen. Bij deze hippe hotspot (met spiegels op het plafond!) kun je goed ontbijten, lunchen of aanschuiven voor een kopje koffie met taart. De koffiebonen branden zij zelf. Je kunt er ook allerlei leuke spulletjes kopen, zoals hun koffie, zero waste essentials en het servies dat zij gebruiken. Aanrader: de avocado toast!

Moor&Moor. Jakobijnenstraat 7, 9000 Gent, België. http://moormoor.be/nl.

2. BE O Versbar

Als je zin hebt in zoet, maar wel graag voor een gezondere optie gaat, ben je bij de BE O Versbar aan het goede adres. Ook voor je ontbijt, lunch en apéro, trouwens. Bij BE O Versbar geloven ze in de perfecte match van lekker, duurzaam en gezond. Alle ingrediënten zijn 100% biologisch, plantaardig en seizoensgebonden. De ruimte van BE O Versbar is groot, licht en gevuld met houttinten en groen. Dat dit een historische galerij (Bourdon Arcade) is, verbaast mij dan ook niets. De grote, glazen koepel doet bijna denken dat je buiten in de tuin aan het picknicken bent – en dat middenin het centrum van Gent! Aanrader: hazelnoot-kastanje latte en worteltaart.

BE O Versbar. Heilige Geeststraat 30, 9000 Gent, België. https://www.beo-markt.be/nl/beobar.

3. Mie Vie

In een van de gezelligste straatjes van Gent, namelijk de Serpentstraat, vind je de populaire broodjeszaak Mie Vie. Hier kom je voor de lekkerste broodjes, wraps, toast en panini’s, maar voor de liefhebbers staan er ook salades op het menu. Mieke (zie foto) staat bekend om haar huisgemaakte, vegan mozzarella. Wij hebben het mogen proeven en ik kan je vertellen dat het fan-tas-tisch smaakt! O ja, op de dag dat wij langskwamen, bestond Mie Vie drie jaar. Hoera! Aanrader: de vegan mozzarella. Of het nu op een broodje, in een wrap of panini is… Ga voor die plantaardige, zelfgemaakte mozzarella!

Mie Vie. Serpentstraat 28, 9000 Gent, België. https://www.mievie.be.

Vegan friendly hotspots voor het diner of de late lunch

4. Tasty World

Bijna recht tegenover de historische burcht Gravensteen vind je Tasty World. Bij Tasty World hoef je niet voor een gezonde hap aan te kloppen. Nee, hier krijg je een goede, (h)eerlijke burger, zoete aardappelfrietjes en de lekkerste shakes. De meeste producten worden in de airfryer bereid. Dat heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat er niet zoveel olie in je gerecht zit, maar het nadeel is dat het niet altijd knapperig zal zijn. De frietjes waren perfect, maar de vissticks op onze Zeestick burger had van mij wat knapperiger gemogen. Desalniettemin vind ik dit een hele leuke plek en de locatie is echt ideaal. En ze serveren vegan wafels. Als je dan toch in Gent bent… Aanrader: de zoete aardappelfrietjes.

Tasty World. Hoogpoort 1, 9000 Gent, België. http://tastyworld.be/.

5. Otomat

Otomat ken ik nog van mijn bezoek aan Antwerpen, toen ik nog niet vegan at. Deze hippe pizzatent vind je dus op meerdere plekken in België. Inmiddels heeft Otomat drie vegan pizza’s op de kaart staan, namelijk de Dirty Vegan met seitan en uitjes, de Mega Vega met boerenkool en champignons en de Las Vega met spinazie, pikante curry legumaise en kokosvlokken. De Dirty Vegan en de Las Vega hebben wij geproefd. Heel erg lekker! De eerste doet me wat denken aan een soort pizza shoarma. De pikante curry legumaise, een alternatief voor mayonaise, op de Las Vega verraste mij. Zo romig! Zo lekker! Aanrader: pizza Las Vega (moet je wel van pittig houden).

Otomat. Kleine Vismarkt 3, 9000 Gent, België. https://otomat.be.

6. Le Botaniste

‘Let food be the medicine’, zo luidt de slogan van Le Botaniste. Het moge duidelijk zijn: naar deze hotspot in Gent ga je voor gezond en plantaardig eten. Deze food & natuurwijn bar lijkt op een apothekersruimte. Achter de toonbank vind je talloze apothekersflessen- en potten gevuld met allerlei goodies. Ook vind je daar bakken gevuld met heerlijk eten. Zelf een bordje samenstellen mag, maar je kunt ook gewoon iets van de kaart kiezen. Denk aan soepen, salades, chili en zelfs sushi. Mocht je trouwens ook op zoek zijn naar glutenvrij eten in Gent, dan is Le Botaniste jouw restaurant! Aanrader: Joe’s smashed potatoe en de gardener’s cookies.

Le Botaniste. Hoornstraat 13, 9000 Gent, België. http://www.lebotaniste.be.

Hotspots in Gent waar wij niet zijn geweest, maar die nog zeker op onze lijst staan

7. O’yo

In de vegan walhallastraat van Gent, de Brabantdam, vind je O’yo. Bij O’yo kun je ontbijten en lunchen, koffie en kombucha drinken en genieten van het gezondere, vegan gebak. Denk vegan yoghurt bowls, salades, glutenvrije pannenkoeken en waterkefir. Geraffineerde suikers, dierlijke eiwitten en tarweproducten worden zo veel mogelijk gemeden. Het moet goed voelen voor je buik, vindt O’yo. Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Wenslijst: Pink Panther pancakes.

O’yo. Brabantdam 82, 9000 Gent, België. http://www.oyobar.be.

8. Lokaal

Ook op de Brabantdam vind je Lokaal, een knus restaurant dat werkt met heerlijke, eerlijke en plantaardige ingrediënten (waarvan een overgroot deel zelf wordt geplukt!). Hier geniet je van de dagschotel, huisgemaakte soep, bruschetta’s en quiches. Een online menu zal je niet vinden op de website, maar dat vind ik nu juist het leuke aan Lokaal. Laat je verrassen! Wenslijst: alle toekomstige dagschotels.

Lokaal. Brabantdam 100, 9000 Gent, België. https://lokaal.gent.

9. Madam Bakster

De naam zegt het al: bij Madam Bakster kom je voor de allerlekkerste baksels. Taarten, pannenkoeken, crumble… Op de Brabantdam serveren ze het! En het beste komt nog: alle gerechten van Madam Bakster zijn guilt free! De lekkernijen zijn vrij van geraffineerde suikers, dierlijke producten en tarwe ‘om te genieten tot het laatste kruimeltje,’ zoals Madam Bakster dat zelf zegt. Wenslijst: taart! Maar stiekem ook wel de lauwe rijstpap van het brunch menu.

Madam Bakster. Brabantdam 142, 9000 Gent, België. https://www.madambakster.be.

Vegan friendly winkelen in Gent

10. BE O Markt

Op nummertje twee kon je al lezen over de fijne BE O Versbar met allerlei vegan lekkers in Gent. Wat ik je nog niet verteld heb, is dat er een fantastische food markt bij zit! Bij BE O Markt kun je heerlijke, biologische groenten en fruit shoppen, maar ook verpakkingsvrije granen en kruiden. Het is gigantisch, het is prachtig en het is ook nog eens betaalbaar. Ik zag veel producten die in een gemiddelde supermarkt duurder zijn – en dan is het nog niet eens biologisch. Zelfs als je niets wil kopen, is het leuk om toch even rond te lopen op deze prachtige food market.

Be O Markt. Heilige Geeststraat 30, 9000 Gent, België. https://www.beo-markt.be/nl/.

11. Supergoods

Ben je op zoek naar eco, fair fashion en duurzame kleding in Gent? Dan ben je bij Supergoods aan het juiste adres. Hier vind je merken als ARMEDANGELS, Veja, Mud Jeans, Kings of Indigo en nog veel meer. Naast kleding, kun je er ook verzorgingsproducten en producten van o.a. Bambook, Seepje en Dopper halen. Ook als je niets nodig hebt, is het een prachtige winkel om te zien. Misschien ontdek je nog wel nieuwe, toffe, vegan merken!

Supergoods. Brabantdam 56B, 9000 Gent, België. https://www.supergoods.be.

Overnachten in Gent met vegan ontbijt

12. Het Rustpunt

Tijdens ons weekendje in Gent overnachtten wij in B&B Het Rustpunt. Dit is de meest bijzondere slaapplek die ik gezien heb – en ze hebben nog vegan opties bij het ontbijt ook! De bed & breakfast zit in een klooster, waarvan een deel nog in gebruik is door paters (als je geluk hebt, zie je er misschien wel een rondlopen 😉 ). Deze slaapplek met vegan opties bevindt zich op loopafstand van het centrum van Gent, maar geeft je alle ingrediënten om tot rust te komen van het bruisende stadsleven.

Bed & Breakfast

De ruimte onder de kerktoren is gerenoveerd tot bed & breakfast. De kamers zijn sober en bevatten geen televisie, wat natuurlijk enorm bij het idee van slapen in een klooster past. Toch ziet het er super fancy uit. Er zit zelfs een inloopdouche in de slaapkamer! De badkamer hoef je dus niet te delen.

Vegan ontbijt

Bij het ontbijt in deze B&B worden verschillende vegan opties geserveerd. Denk aan meerdere soorten plantaardige melk, havermout, granola, notenpasta, fruit en zelfs lotuskoekjes (hihi). Mocht je zin hebben in een warm bakje met havermout, dan is er zelfs een magnetron aanwezig om je pap hierin op te warmen.

Ik raad je aan om na je ontbijt even door het klooster te wandelen en te kijken naar de prachtige kunst die je er kunt vinden, maar loop ook een rondje door de bijzonder mooie kloostertuin met vijver en flora.

De prijzen

Wij sliepen in het Karmelietenklooster. Voor een tweepersoonskamer betaal je €98,- per nacht. Er zijn ook mogelijkheden om tot rust te komen en te studeren in het bijhuis Nazareth (voor €20,- per nacht met een minimaal verblijf van 14 dagen), of om in alle stilte te verblijven in de apart gelegen ‘Kluis’. Hier betaal je €99,- per nacht met een minimale afname van 3 nachten.

Het Rustpunt. Burgstraat 46, 9000 Gent, België. https://www.hetrustpunt.com/nl/home.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Margreet 7 april 2023 - 15:09

Hoi! Super fijn dit! binnenkort een weekendje met een vriendin naar Gent, En dan is dit mega fijn om te weten waar we plantaardig kunnen eten.
Een puntje voor jou site, de eerste aanrader op je lijst is niet moor en moor maar room en moor. https://www.roommoor.be
De link op jou site doet het ook niet… het is een hotel en koffie cafe.
Wellicht handig om aan te passen. Wij gaan er volgende maand zeker even een kijkje nemen!

Groetjes en al vast bedankt voor de tips!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie