Home Blog Vegan Stories: interview met Mint Green Mind

Vegan Stories: interview met Mint Green Mind

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Djuli van Mint Green Mind. We praten over duurzame kleding, vegan zijn in Spanje en schokkende documentaires. Lees snel verder!

Wie is Djuli, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Ik ben Djuli, 25 jaar, ik woon samen met mijn vriend en kat in België en ik ben nu bijna vijf jaar vegan. Vier jaar geleden begon ik de blog Mint Green Mind. Daarnaast ben ik food- en branding fotograaf en ik werk parttime bij een biowinkel.

In mijn vrije tijd sta ik bijna altijd op de dansvloer, want ik hou van salsa en bachata dansen! Verder ben ik een echte home bird. Ik zit het liefst de hele avond op de bank met een boek een een kopje thee.”

Wanneer en waarom ben je veganist geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Voordat ik vegan werd, at ik al jaren voornamelijk vegetarisch. Ik wist wel hoeveel dierenleed er schuilde achter vlees en vis, maar veganisme vond ik veel te extreem en onnodig. Want een koe geeft toch gewoon melk en een kip legt toch gewoon een ei? Ik wist toen echt nog niet hoe verschrikkelijk die industrie was.

Toen ik de blog van De Groene Meisjes begon te volgen, leerde ik meer over de ei- en zuivelindustrie en zag ik dat veganistisch eten ook heel lekker en makkelijk kon zijn. Ik begon er toen ook zelf meer over te lezen en keek een paar documentaires. 

Pas toen ik een halfjaar in Málaga was voor mijn stage, heb ik de stap naar volledig plantaardig eten gezet. Aan de ene kant was dat niet zo’n goede timing, want Spanje staat nu niet bepaald bekend als een super vegan-friendly land en ik kon ook geen Spaanse etiketten lezen. Maar aan de andere kant was het ook wel handig, want ik hoefde geen rekening te houden met de eetwensen van mijn vriend, ouders of huisgenoten. Ik kon het gewoon een tijdje proberen in m’n eentje. En het beviel super goed!”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Ja, er is in de afgelopen vijf jaar sowieso veel veranderd, maar ik merk wel dat veel van mijn vrienden en een aantal familieleden meer en meer interesse krijgen in veganistisch eten. Bijna iedereen in mijn omgeving staat er enorm voor open en daar ben ik super blij mee.” 

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Wees niet bang om het fout te doen. Het is niet alles of niets en je hoeft niet in één keer 100% vegan te worden. Koop een leuk kookboek, maak recepten van een blog, volg inspirerende accounts op Instagram en ontdekt lekkere vegan producten en restaurantjes. Zo houd je het leuk voor jezelf.”

Wie jou volgt, zal weten dat jij je ook bezighoudt met duurzame kleding. Wanneer is dit ontstaan?

“Nadat ik vegan werd, begon ik me ook te verdiepen in andere duurzame onderwerpen. Ik begon met het verminderen van mijn plasticverbruik in badkamer. Ik verving langzaamaan alle wegwerpproducten in m’n badkamer door een duurzamere variant, zoals herbruikbare wattenschijfjes, een bamboe tandenborstel, een menstruatiecup en shampoobars.

Zodra dat me goed af ging, begon ik me te verdiepen in eerlijke mode en natuurlijke verzorgingsproducten en de laatste tijd ben ik veel bezig met duurzaam reizen.”

Waar ga jij heen om een duurzame outfit te scoren? Online, de kringloop, of zijn er winkels met duurzame merken waar je graag naartoe gaat?

“Het grootste deel van mijn kleding is tweedehands. Dat is ook mijn eerste keuze wanneer ik iets nodig heb. Dan ga ik eerst naar de kringloopwinkel of kijk ik op United Wardrobe. Soms koop ik iets bij een fair fashion winkel of webshop. Mijn kledingkast bestaat dus uit goedkope, tweedehandskleding en een paar duurdere items die waarschijnlijk nog jaren meegaan. Sowieso koop ik niet heel veel kleding, dus dan vind ik het niet erg om af en toe iets meer uit te geven aan een mooi en duurzaam kledingstuk.”

Zijn er absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Het is best logisch dat je na het zien van een schokkende documentaire boos bent op de hele wereld en vindt dat iedereen per direct vegan moet worden. Maar zo werkt het niet. Probeer mensen te inspireren door te laten zien hoe goed jij je voelt bij je nieuwe levensstijl en door lekkere vegan gerechten met ze te delen. Positiviteit werkt in mijn ervaring altijd veel beter.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Producten die ik altijd in huis heb, zijn bananen, zoete aardappels, edelgistvlokken, kikkererwten, cashewroom, ongezoete amandelmelk en pindakaas, dus die zitten ook regelmatig in mijn boodschappenmandje. En heel veel fruit, want ik maak bijna elke dag een smoothie.”

Djuli van Mint Green Mind

Waar gaat Mint Green Mind over?

“Mijn blog gaat over allerlei duurzame onderwerpen, maar ik schrijf voornamelijk over duurzame kleding, natuurlijke beautyproducten, eco-friendly reizen en vegan eten.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik ben naast blogger ook fotograaf, dus ik stop heel veel tijd in het fotograferen van producten en recepten.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Mint Green Mind?

“Recepten testen en foodfoto’s maken vind ik het allerleukst!”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Met watMooi werk ik al heel lang samen en dat is altijd heel leuk. WatMooi is een webshop met eerlijke en duurzame kleding, dus dat past perfect bij mij en mijn blog.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Het is altijd super leuk als iemand een recept van mijn blog maakt en daar heel enthousiast over is. Dat vind ik het grootste compliment!”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Ja, ik denk dat alle eco bloggers weleens kritiek krijgen als ze iets laten zien dat niet lokaal/ vegan/ plasticvrij/ gezond/ palmolievrij is. Maar wij zijn ook niet perfect, en dat hoeft ook niet.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Sadia van Pick Up Limes! Ik vind haar geweldig in alles wat ze doet. Ze heeft een blog vol gezonde vegan recepten en een heel succesvol YouTube kanaal. Ze straalt rust en positiviteit uit en ze heeft ook een prachtige kookstudio waar ik een klein beetje jaloers op ben.”

Heb je nog toekomstplannen met Mint Green Mind? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Ik hoop heel erg dat ik ooit kan leven van mijn blog- en fotografie opdrachten.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Lento in Hasselt.”
Gerecht: “Bamisoep van mijn opa. Volgens mij heet het eigenlijk soto, maar wij noemden het vroeger altijd bamisoep, en nu nog steeds haha.”
Instagram-pagina: “@jenniefromtheblog, zo veel prachtige foto’s van haar bosvakanties en haar hondje Cody.”
Kitchen tool: “Mijn blender, want ik kan niet zonder smoothies!”
Kledingstuk: “Al mijn zomerjurkjes! Ik kan niet wachten tot ik ze weer uit de kast kan halen.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Aangezien het bijna pasen is, wil ik graag het recept van mijn lievelingstaart delen: carrot cake!”

Djuli van Mint Green Mind

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie