Home Blog Vegan Stories: Interview met Maartje Maria

Vegan Stories: Interview met Maartje Maria

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Maartje van MaartjeMaria.com. We praten over eiwitshakes, haar sportschema én haar nieuwe programma Vegan in vier weken, waarvan ze een deelname zal verloten! Lees snel verder.

Wie is Maartje, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Lastige vraag, dus ik heb het maar gewoon even nagevraagd: Zorgzaam, lief, een harde werker en als je me goed kent ook een beetje gek.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Op 1 maart 2017 ben ik vegan geworden, al denk ik dat het proces ‘vegan worden’ nooit helemaal stopt. Misschien is het beter om te zeggen dat ik op die dag volledig plantaardig ben gaan eten. Dat was voor mij niet vanzelfsprekend, aangezien ik uit een boerenfamilie kom en ben opgegroeid op de boerderij.

In 2015/2016 ging ik voor een langere tijd alleen naar het buitenland en kookte ik iedere dag voor mezelf. Ik ben daar veel meer gerechten gaan ontdekken en vanaf toen ben ik mijn reis langzaam gaan voortzetten. Ik ging steeds meer leren en besloot thuis geen vlees meer te eten. Daarna duurde het nog ongeveer 9 maanden voor ik besloot helemaal plantaardig verder te gaan.

Waar vegan eten geen uitdaging meer is (ik schreef er zelfs een heel boek over) is mijn reis naar een vegan leven nog steeds bezig. Ik leer steeds meer over waar producten vandaan komen en ben inmiddels overgestapt naar een duurzame bank en vegan verzorgingsproducten. Mijn make-upcollectie ben ik langzaamaan aan het ‘veganizen’ en ik heb sinds de start van 2020 geen fast fashion meer gekocht.

Ik vind het moeilijk om bestaande producten weg te doen als ze nog goed zijn – om ze vervolgens te vervangen door een diervriendelijk alternatief. Spullen blijven gebruiken is wat mij betreft nog duurzamer dan duurzame producten kopen ter vervanging. Mijn Uggs waren daarop de uitzondering, die heb ik heel snel aan iemand anders gegeven.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Ja, eigenlijk steeds meer. Het uitbrengen van mijn boek Plantaardig Presteren was een moment waarop mensen in mijn omgeving wel het gevoel kregen dat dit serieus is. In mijn directe omgeving wordt steeds minder vlees gegeten en ook zuivel wordt vaker vervangen. Al weet ik natuurlijk niet of dat door mij komt, of door de verschuiving die in het algemeen langzaam plaatsvindt.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Het hoeft niet perfect. Alle kleine beetjes helpen. Ik heb regelmatig het gevoel dat mensen het veel vinden. Dat veganisme te alles omvattend is en dat ze dus maar niets doen. Zonde, want echt alle kleine beetjes helpen en die kleine beetjes worden vanzelf grote beetjes.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Volledig cold turkey overstappen werkt maar voor een kleine hoeveelheid mensen op de lange termijn, tenzij je hierbij begeleid wordt. Begin dus rustig aan met kleine beetjes, de rest komt vanzelf. En zoek betrouwbare informatie of hulp van proffesional, je hoeft het niet alleen te doen.”

Je sport veel. Sterker nog, je hebt de Iron Man uitgelopen. Wanneer is die liefde voor sporten ontstaan?

“Ik denk dat die liefde er altijd al is geweest. Vanaf jongs af aan heb ik altijd veel gesport. In mijn middelbare schooltijd ging dit wel naar een lager pitje, maar ik bleef altijd drie keer per week sporten (en mijn school was 14 kilometer fietsen vanaf mijn huis, dus ik bleef zeker in beweging).

Halverwege het HBO begon ik het leven toch weer wat serieuzer aan te pakken en ging ik weer fanatieker sporten. Uiteindelijk bleek triathlon perfect voor mij: ik ben echt een duursporter. Daarnaast ben ik ook een perfectionist en kan ik me blijven focussen op de kleinste details. Dit zijn kenmerken die goed passen bij een triatleet.”

Hoe ziet een gemiddelde sportdag er voor jou uit?

“Wanneer ik in voorbereiding ben voor een race train ik gemiddeld tien tot twaalf keer per week. Één dag is een rustdag en de andere zes dagen van de week train ik dus vaak twee keer per dag. Vaak doe ik ‘s ochtends voor het werk een rondje en later op de avond nog een rondje. Soms doe ik in de ochtend twee trainingen en werk ik in de middag en avond.”

Wat is jouw visie op het nemen van (plantaardige) eiwitshakes?

“Plantaardige eiwitshakes kunnen een aanvulling zijn, maar ze zijn absoluut niet noodzakelijk. Wanneer je voldoende en gevarieerd eet, krijg je zelfs als sporter genoeg binnen. Wanneer je op een streng calorie beperkend dieet bent, kan het zijn dat je wel tekort komt, maar waarschijnlijk kom je dan aan veel meer tekort.

Eiwitshakes zijn daarbij geïsoleerde producten: de eiwitten zijn uit iets anders gehaald en daarna in een potje gestopt. Ik kies er liever voor de hele variant te eten voor meer balans. Op die manier krijg ik vaak ook wat koolhydraten binnen, die zijn namelijk ook van belang na het sporten. In hele zware trainingsperiodes wil ik nog wel eens extra letten op leucine, een BCAA (Branched Chain Amino Acids) die voor (vrouwelijke) sporters extra belangrijk is.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Groente en fruit. De standaard staples heb ik eigenlijk altijd in huis en vul ik regelmatig aan. Verse groente en fruit zijn dan eigenlijk het enige dat ik bij moet kopen. In mijn ultieme boodschappenmandje vind je daarnaast ook wel regelmatig ijs. Ik ben echt gek op ijs.”

Waar gaat MaartjeMaria.com over?

“Op het moment ben ik mijn blog eigenlijk een beetje opnieuw aan het uitvinden. Ik startte ooit onder de naam ‘demenukaartvanmaart’. Ik plaatste twee tot drie keer per week een plantaardig recept. Creatief met eten bezig zijn vind ik nog steeds heel erg leuk. Er verschijnen nog wekelijks nieuwe recepten op mijn blog. Ik merk dat ik daarnaast ook nog waardevolle informatie wil delen, zowel over duurzaam leven als over sport. Momenteel ben ik zoekende naar de toon (en de tijd) om dit te gaan opschrijven.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik laat zien dat je als extreme sporter prima kunt presteren op een plantaardig voedingspatroon. In mijn voorbereiding op de ironman maakte ik trainingsweken van meer dan twintig uur Ik wil laten zien dat veganisme vooral ook heel erg leuk en lekker kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd over plantaardig eten, zowel als ervaringsdeskundige als door het volgen van extra studies. Naast dat ik mensen wil inspireren wil ik vooral ook kennis delen.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met MaartjeMaria.com?

“Ik vind het vooral tof om te zien hoe deze hobby is uitgegroeid tot een belangrijk stukje uit mijn leven. Mijn blog begon met nul bezoekers en afgelopen maand haalde ik de 12.000 unieke bezoekers per maand. Mijn blog blijft organisch groeien en dat is zo leuk om te zien. Met mijn blog heb ik daarnaast ook veel dingen geleerd en nieuwe kanten van mezelf ontdekt. Zo bleek dat ik, naast sport, ook voeding mega interessant vond en ik hier nu zelfs mijn werk van heb gemaakt. Van sportfysiotherapeut met een vaste baan ben ik naar zelfstandige sport- en voedingscoach gegaan. Daarnaast heb ik natuurlijk een boek geschreven, Plantaardig Presteren, en nog steeds maakt iedere bestelling die binnenkomt me ontzettend blij.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ik heb niet erg veel samenwerkingen gedaan. Ik ben hier tot op heden zelf niet heel fanatiek naar op zoek gegaan en de aanbiedingen die ik krijg passen niet altijd bij me. Als sporter krijg ik regelmatig non-vegan aanbiedingen (hallo, kunnen bedrijven niet wat betere research doen?!) en ook veel supplement gerelateerde aanbiedingen. Voor mijn eigen gezondheid en voor die van mijn lezers wil ik niet iedere week met een supplement aankomen. Daar ben ik dan ook heel selectief in. Mijn leukste samenwerking was met SoFine voor de vegan zalm die zij toen ontwikkelde. Omdat ik het product zo geslaagd vond, maakte ik uiteindelijk zelfs een extra recept met de zalm op mijn blog.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Ik moet zeggen dat ik nog niet zo goed ben in het hele zakelijke gebeuren. Ik vind het sowieso al moeilijk om een prijs te noemen en als bedrijven dan zeggen: ‘dat lukt niet’, denk ik al gauw: dan maar zo. Gelukkig heb ik inmiddels iemand die met me meekijkt en wat harder is. Ik ga alleen onbetaalde samenwerkingen aan als ik het heel belangrijk vind een product onder de aandacht te brengen. Als een bedrijf hun marketingbudget voor dit jaar al hebben opgebruikt en al voldoende aandacht hebben gekregen, is dat voor mij een reden om nee te zeggen.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Ik vind eigenlijk alle lieve dingen die mensen zeggen bijzonder. Het meest speciaal zijn wel de berichtjes van mensen die vertellen dat ze dankzij mij dit of dat zijn gaan doen en ze daar ontzettend blij mee zijn.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Ik moet zeggen dat het nog best wel mee valt. Voeding en gewicht zijn wel ‘gevaarlijke’ onderwerpen die snel discussie oproepen, maar eigenlijk valt het allemaal best mee. Wat misschien wel meespeelt is dat ik denk ik niet heel streng overkom en mensen nooit de les probeer te lezen. Ik denk dat dat wel meespeelt om ‘anti-vegans’ op afstand te houden.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Ik ben nooit heel gevoelig geweest voor het hebben van idolen. Zo zijn er niet echt mensen die ik als ultiem voorbeeld zie of volg in alles wat ze doen. Ik ben sowieso wel heel erg goed in alleen zijn en ik denk dat ik vooral mezelf wil verbeteren. Ik kijk liever zelf in de spiegel dan dat ik iemand anders probeer te spiegelen.”

Heb je nog toekomstplannen met MaartjeMaria.com? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Nu ik mijn eigen baan heb opgezegd, moet ik mezelf natuurlijk wel van voldoende inkomen blijven voorzien. Ik zou graag zien dat maartjemaria.com van entertainende blog naar waardevolle website gaat. Naast recepten moet er vooral ook veel informatie te vinden zijn. Mensen die dan na die informatie nog hulp nodig hebben, kunnen altijd bij me terecht voor persoonlijke coaching. Ik wil natuurlijk in de toekomst mijn boek blijven verkopen en ben stiekem al wat plannen aan het maken voor een nieuw boek. Daarnaast is mijn eerste online cursus ‘vegan in vier weken’ vorige maand van start gegaan en wil ik in de toekomst nog meer cursussen maken.”  

Wat is jouw favoriete

Eetadres: “Ik woon sinds drie jaar in Breda en ben eigenlijk nog steeds bezig met alle plekjes ontdekken. Ik eet bijna nooit twee keer op dezelfde plek en wil alles proberen. Frezzo, de ijssalon hier, heeft heerlijk vegan ijs. Daar kun je me wel regelmatig tegenkomen.”
Gerecht: “IJs, maar ook havermout, curry en pancakes.”
Instagram-pagina: “Die van Miriam natuurlijk. Voor mijn boek heb ik mega uitgebreide foodfoto’s gemaakt, maar op mijn blog blijft dat toch een beetje achter. Als ik die foto’s dan zie, bedenk ik me steeds dat ik daar ook weer wat meer aandacht en moeite in moet stoppen.” 
Kitchen tool: “Een goede keramische pan. Kort wat groentes roerbakken en ik ben blij.” 
Kledingstuk: “Ik heb twee kanten: de ‘iedere dag in sportkleding’-kant en de ‘ik doe lekker uitgebreid mijn best op mijn vrouwelijkheid’-kant. Zowel sportschoenen als hakken vind ik top.”
Motto: “A strong body is not made in comfort.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Nu we eigenlijk zo lekker bezig zijn, wil ik graag een deelname aan mijn programma ‘vegan in vier weken’ weggeven aan een lezer. Het is een programma van vier weken waarin je alle theorie leert rondom veganisme, maar vooral ook lekker praktisch aan de slag gaat met vegan weekmenu’s, koken en eten. De nieuwe ronde begint in juni en je hebt drie maanden de tijd om het programma af te ronden.”

Zo win jij een deelname aan Maartjes ‘Vegan In Vier Weken’

De winnaar ontvangt op 26 mei bericht.

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

5 Reacties

Merel 21 mei 2020 - 13:07

Wat een leuk en inspirerend interview met Maartje ! Ik ben zelf ook bezig om geheel plantaardig te gaan eten maar merk toch dat ik wel wat meer informatie erover willen ook om anderen te laten zien dat plantaardig eten niet ongezond & saai is! Thuis denken ze namelijk dat ik dadelijk helemaal niks meer kan eten en vinden ze het nogal overdreven/obsessief ? Deze cursus zou mij daar heel goed bij kunnen helpen niet alleen voor mezelf maar ook om de juiste informatie over te brengen naar mijn familie/vrienden?

Liefs Merel (fittevogel

Reageer
Eva 22 mei 2020 - 10:39

Ik zou deze cursus fantastisch vinden want ik ben een slechte kok ❤

Reageer
Valerie 22 mei 2020 - 22:10

Ik zou heel graag handvaten willen voor veganisme, vegan in 4 weken lijkt mij daarvoor ideaal!

Reageer
marjolein 23 mei 2020 - 19:43

alle vier de aangegeven pagina’s ben ik gaan volgen en heb ik geliked aangezien ik het een zeer inspirerend interview vond en ik altijd op zoek ben naar meer kennis en ervaring voor mijn eigen reis maar ook om andere op hun reis te kunnen helpen en daarom zou ik het winnen van deze cursus fantastisch vinden zodat ik meer kennis heb voor mijn eigen ontdekkingsreis en vandaar uit hopelijk ook anderen kan inspireren.

Reageer
Nienke van der Plas 23 mei 2020 - 22:16

Ik zou suuuper graag deze online course willen winnen!
Om de redenen dat:
1. Ik hou van koken maar vind het moeilijk om inspiratie op te doen en uit te zoeken wat wel mag en niet mag en wat je kan vervangen.
2. Ik ben nu 1,5 jaar vegetarier en ben sinds de corona begon ongeveer langzaam aan het overstappen naar veganistisch. Ik zou graag meer kennis hierover op doen.
3. Ik help graag mensen om mij heen, zij hebben vaak vragen over waarom, wat en hoe over het veganisme. Helaas kan ik dat nog niet altijd goed beantwoorden en daarom zou een cursus hierover me goed op weg helpen.
Liefs,
Nienke

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie