Home Blog Vegan Stories: Interview met Life of Maart

Vegan Stories: Interview met Life of Maart

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Maartje van Life of Maart. We praten over Rens Kroes, bloggen en boeken schrijven. Lees snel verder!

Wie is Maartje, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Ik ben Maartje, een 21-jarige fysiotherapie student, wonend in Eindhoven. Mijn vrienden zouden mij beschrijven als sportief, gezellig en energiek – denk ik ;-). Verder ben ik vooral heel normaal, geniet ik volop van het leven en ben ik echt een mensenmens.”

Wie jou kent of volgt, weet dat je bezig bent met veganistisch eten en leven. Hoe gaat dat tot nu toe?

“Ik vind het super interessant en ontzettend leuk! Ik eet nu denk ik negentig procent van de tijd veganistisch en de overige tijd vegetarisch. Dat zit hem vooral in het ‘uiteten’ of bij iemand anders eten. Thuis eet ik alleen nog maar plantaardig en dat bevalt prima! Ik vind het heerlijk om te leren koken met groente en kruiden, het eten heeft zoveel meer smaak dan voorheen!”

Zie je jezelf voor honderd procent veganistisch eten en/ of leven?

“Ik sta voor gelijkheid, op elk vlak. Eerlijkheid is zo belangrijk! Met alles wat ik koop of wat ik doe, houd ik dit in mijn achterhoofd. Honderd procent veganist ga ik mezelf niet noemen, omdat ik gewoonweg niet perfect ben. Ik streef naar zo veel mogelijk (dat is nu zo’n negentig procent) en dat werkt perfect. Wellicht denk ik hier over een paar weken of maanden anders over, want ik merk wel: hoe meer ik erover leer, hoe meer dingen ik vervang door de plantaardige/ diervriendelijke/ milieubewuste variant. Er valt nog zoveel te leren. De eerste stap is bewustzijn, herkennen en actie ondernemen. Ik ben nog steeds bezig met de journey en ik leer elke dag, hoe heerlijk is dat!”

Merk je dat jouw keuze om hiermee bezig te zijn invloed heeft op de mensen om je heen?

“Heel erg, het gaat er bijna altijd wel over. Vaak uit interesse, dan komen mensen aan met vragen of dilemma’s en moet ik keuzes voor ze gaan maken over de beste optie is. Meestal raad ik ze dan boeken, documentaires of artikelen aan waar alles goed en duidelijk is uitgelegd. Juist het zelf nadenken en keuzes maken is zo belangrijk – en gewoonweg omdat ik ook niet alle antwoorden weet, natuurlijk ;-). Wel vind ik het heel leuk om te sparren over duurzaamheid, veganistisch eten en bewust leven. Het is namelijk echt iets waar ik de afgelopen twee jaar erg mee bezig ben geweest en het is echt ingewikkelder dan ik dacht! Heel fijn dus om daar met mensen over te praten die hier ook mee bezig zijn, gewoon even kletsen over wat die ander over bepaalde kwesties denkt en wat iemand anders ervan vindt.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Gooi het eens over een andere boeg: at je voorheen vlees, aardappel en groente en als toetje yoghurt met muesli en honing? Probeer eens een curry met tofu en als toetje vers fruit. Nieuwe dingen proberen, een andere mindset. Het hoeft niet hetzelfde, probeer eens totaal wat anders! Dat is mij zo ontzettend goed bevallen en kan ik echt iedereen aanraden.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Maak het jezelf niet te moeilijk. Iemand zei laats tegen mij: je hoeft niet honderd procent vegan te eten om jezelf een veganist te noemen. Het is de mindset dat je beter wilt zijn dan voorheen en alles doet wat in jouw bereik ligt om daarnaar te handelen. Als het nu nog niet allemaal lukt, dan is dat helemaal niet erg. Het gaat erom dat je het probeert, dat je je er bewust van bent en dat je ervan geniet. Want het is harstikke leuk!”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Vers fruit, een donker ongesneden brood met zonnebloempitten, een grote pot pindakaas (uitsluitend pinda’s, geen zooi), een reep pure chocolade en sojamelk. Hier red ik het wel even mee, haha!”

Waar gaat Life of Maart over?

“Mijn journey naar een duurzamer leven. Ik deel mijn lievelings (en plantaardige) ontbijtjes, mijn sportieve momenten (ik ben een fanatiek hardloper) en mijn tips voor een duurzamere leefstijl. Met het doel om te inspireren en te motiveren, voor een groenere en gezondere toekomst!”

Hiervoor droeg je de naam ‘Gezonde Receptjes’. Wat maakt dat je bent overgestapt naar Life of Maart?

“Ik maakte minder receptjes, was veel meer met persoonlijke groei, duurzaamheid en hardlopen bezig en ik merkte dat ik een bepaalde druk voelde om te doen waar ik eigenlijk niet gelukkig van werd. Door het te veranderen naar Life of Maart viel die druk weg, ik hoefde nu alleen nog maar te delen wat er in mijn leven gebeurt en niet wat mijn volgers van mij verwachten. Het is een hele fijne stap geweest, nu blog ik weer met plezier en spreek ik over veel meer dan alleen voeding.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Iedereen is uniek, dus als je doet wat echt bij jezelf past, dan is er niemand die datzelfde doet. Op instagram voelt het soms alsof we allemaal concurrentie zijn, het tegenovergestelde is waar, we zijn allemaal collega’s! De foodbloggers-wereld is een heerlijke omgeving waarin ik uren van verdwalen, iedereen heeft net een andere kijk op dingen en net een ander perspectief. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel; Nederland gezonder maken en meer kennis laten maken met plantaardige voeding, hoe mooi is dat!”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Life of Maart?

“Naar events gaan en nieuwe mensen leren kennen. Lekker sparren, kletsen en lachen samen over onderwerpen die we allemaal intressant vinden. HEEERLIJK!” 

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ja hoor, best wel eens! Wel ben ik heel selectief, ik werk alleen samen met bedrijven waar ik honderd procent achter sta. Duurzaam en plantaardig. Gelukkig is dat steeds meer upcoming en zijn er veel (nieuwe) bedrijven met een groen hart. Zo leuk om hen een handje te helpen! Mijn leukste samenwerking? Met Quorn, daar zit ik nu nog middenin. Ze hebben hele leuke, unieke ideeën en daar ben ik ontzettend blij mee!”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Ligt eraan welk bedrijf het is en wat het product of de dienst is die ze verkopen, maar in principe doe ik alleen betaalde samenwerkingen. Puur om het feit dat het een job is, iedereen die werkt krijgt betaald dus ik vind dat ook bloggers daar recht op hebben. Bovendien is een eigen blog hebben keihard werken en gaat er mega veel tijd in zitten, ik doe het met liefde, maar ook ik moet mijn huur en brood betalen.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Laatst stuurde iemand mij een berichtje dat ze mijn account zo inspirerend vond en veel bewuster en duurzamer was gaan leven door mijn positieve benadering van een (soms) best wel gevoelig onderwerp. Mijn hart smolt, dat is zo ontzettend lief om te lezen!”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Soms, maar ik verwijder het meestal meteen. Niet als het opbouwende kritiek is trouwens, daar sta ik voor open. Maar als iemand mij echt alleen een berichtje met een negatieve gedachte stuurt, dan verwijder ik het en probeer ik er niet meer aan te denken. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“RENS KROES! Ik vind haar geweldig! Ze is echt vanaf minuut één dat ik een Instagram-account heb mijn voorbeeld en ik heb al haar boeken. Ik heb haar eens gezien in een boekenwinkel toen ze ging signeren. Er was op dat moment niemand en we hebben ruim een half uur gekletst. Het is zo’n eerlijke en inspirerende vrouw. Ze onderneemt, ze inpsireerd, ze is eerlijk en puur en ze heeft een passie en een droom die ze elke dag naleefd. Ja, Rens is mijn allergrootste voorbeeld.”

Heb je nog toekomstplannen met Life of Maart? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Mijn droom is een eigen boek waarin ik veel meer kan vertellen dan wat ik kwijt kan op mijn instagram en blog. Iets wat je vast kan houden, in terug kan bladeren en veel van leert. Verder hoop ik dat ik nog heel lang mag blijven doen wat ik nu doe: lekker bloggen, leuke samenwerkingen aangaan en ontzettend veel lieve, toffe en inspirerende mensen leren kennen.”

Wat is jouw favoriete

Gerecht: “Wraps met verse groente en hummus.”
Instagram-pagina: “@renskroes.”
Kitchen tool: “Blender.”
Kledingstuk: “Zwart linnen hemdje, letterlijk met álles te combineren!”
Motto: “You owe it to yourself to become everything you’ve ever dreamed of being & you glow differently when you’re actually happy.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Investeer in jezelf, doe een cursus, koop een boek, luister een podcast. Wees niet bang om geld uit te geven aan jezelf (en dan natuurlijk niet in de vorm van een jurkje) en zorg goed voor jezelf.”

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie