Home Blog Vegan Stories: Interview met De Bonusvegan

Vegan Stories: Interview met De Bonusvegan

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Judith, ofwel De bonusvegan. We praten over vegan kaassaus, vegan aanbiedingen en KOECKIE. Lees snel verder!

Wie is Judith, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Lekkere binnenkomer! Mijn vrienden zien mij als een spontane, impulsieve, hardwerkende vrouw die een groot empathisch hart heeft voor de samenleving. Sommigen vinden mij daar extreem in. Ikzelf heb eerder het idee dat er een kloof ligt tussen de verschillende gedachtegangen. Daarnaast zeggen ze dat ik heel behulpzaam ben en graag een helpende hand biedt – wat ook mijn valkuil is, want ik vind alles leuk! Daardoor wordt het soms wat veel en moet ik soms toch wat gas terugnemen.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“In 2017 ben ik ben gestopt met het eten van dieren nadat ik de vreselijke beelden uit een runderslachthuis in Tiel op het ochtendnieuws zag. Ik was enorm van slag, maar wist ook dat ik naar mijn werk moest om les te geven. Die ochtend kreeg ik een examenklas voor mij en vertelde de leerlingen over mijn kwetsbaarheid en de beelden, dat ik me daardoor heel vervelend voelde. De leerlingen werden nieuwsgierig en wilden het graag zien, dus met mijn toestemming mochten ze het op hun eigen laptop kijken.

Ondertussen deed ik de absent registratie – tot ik een doffe dreun hoorde. Een leerling lag bewusteloos op de grond. Nou ja, ik wist toen nog niets dat hij bewusteloos was. Ik ben naar hem toe gegaan, heb zijn hartslag gevoeld, hem in een zithouding gezet en ben erachter gaan zitten. Toen ik naar boven keek, zag ik op zijn laptop die vreselijke beelden.

Vanaf dat moment zette ik een punt achter het eten van dierlijke producten. Nooit meer wilde ik mijn salaris uitgeven aan mensen die vreselijke dingen met dieren doen. En tot de dag van vandaag zeg ik: jouw geld is jouw stembiljet. Kies dus voor wat jij belangrijk vindt.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Absoluut! Ik ben eigenlijk de enige die volledig plantaardig eet. Of veganistisch, ach, ik vind plantaardig liever klinken. Een aantal jaar geleden voelde het voor mij alsof ik ‘lastig’ was. Nu ervaar ik het meer als een moment om met mensen in gesprek te gaan en ze aanleiding te geven tot nadenken over het gebruik van dierlijke producten. Ik merk wel dat mijn familie er de meeste moeite mee heeft. Zij geven mij namelijk de schuld van dat er geen ‘normale’ kerst meer kan zijn of een verjaardag.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Doe wat jij kan doen en wat er binnen jouw macht ligt om de exploitatie van dieren tegen te gaan. Als dat is om zelf te stoppen met dierlijke producten: perfect! Is dat door demonstraties bij te wonen? Perfect! Of door donaties te doen aan organisaties die zich inzetten voor dieren, ook perfect! Ieder draagt op zijn eigen manier bij.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Te streng zijn voor jezelf en alles in één keer goed willen doen. Je kan niet van de een op andere dag plantaardig eten. Maak eerst eens op wat je nog hebt en vervang beetje bij beetje iets. Eten weggooien is zonde en eten waar dieren voor uitgebuit zijn, is helemaal zonde om weg te gooien!” 

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Goede vraag! Cheddar kaassaus van Gouda’s Glorie!”

Waar gaat de Bonus Vegan over?

“Bonusvegan gaat over net een beetje extra op het gebied van veganisme. Denk dan aan aanbiedingen in de supermarkt of drogist, tips van mij of volgers of een leuke give away van een vegan bedrijfje die ik in het zonnetje wil zetten.”

Judith in Zuid-Afrika bij de Three Rondavels

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Ik doe het met heel veel liefde en passie. De bonusvegan kan gezien worden als een bonusmama en/of bonuspapa. Ik combineer formele informatie (aanbiedingen) met persoonlijke tinten. Vaak is het weekend bedoeld voor aanbiedingen en doordeweeks voor overige story’s.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met de Bonus Vegan?

“Mensen blij maken! Ik word zo blij wanneer mensen een lief berichtje sturen dat ze mijn account zo fijn vinden.”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk?

“Ja, ik ga samenwerkingen aan. Ik probeer vooral kleine ondernemers te helpen door ze in het zonnetje te zetten en ze wat meer bekendheid te geven. Ik merk dat deze ondernemers hier zo enorm dankbaar voor zijn. Dat is uiteindelijk wat mij ook blij maakt.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Tot nu toe heb ik geen betaalde samenwerkingen gehad. Dit omdat ik zelf een drukke baan heb en ik niet kan garanderen om alles eruit te halen wat erin zit. Dat vind ik dat vooral zelf. Wat wel haalbaar is voor bedrijfjes, is dat ze hun product toesturen. Het voordeel van mijn account is dat ik eigenlijk niet hoef te vertellen of ik een product lekker of vies vindt. Zolang er een actie of een aanbieding is, past het dus binnen mijn feed.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger?

“Dat zijn dan toch wel de berichtjes waarin waardering wordt uitgesproken.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Leuke vraag! Toen wij (Miriam en ik) onze samenwerking net begonnen was er een hele vervelende volger die ons allebei probeerde uit te dagen. Ik heb hem uiteindelijk geblokkeerd. Daarnaast krijg ik wel eens kritiek in het weekend dat ik te lang met de aanbiedingen bezig ben en vriendlief ook aandacht wil.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Ik heb niet één groot voorbeeld, want ik leer van allerlei mensen om mij heen. Ik bewonder bijvoorbeeld mensen die zo goed de rust weten te bewaren en alles overzichtelijk kunnen houden. Van dat soort mensen leer ik nog iedere dag. Ook bewonder ik mensen die van zichzelf weten wat ze waard zijn en dit durven uit te spreken. Dat klinkt allemaal heel zwaar, maar ik heb lange tijd aan mijn eigenwaarde getwijfeld. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en dit ook aan mensen kenbaar te maken. Hallo! Ik ben DE bonusvegan en een goede aanvulling op ieders leven. Maar ik blijf wel bescheiden.”

Heb je nog toekomstplannen met de Bonus Vegan? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Jazeker! Vanaf het nieuwe schooljaar 2020-2021 heb ik een nieuwe baan. Ik ga dan één dag minder werken in de week. Deze dag wil ik deels besteden aan de bonusvegan. Daarbij hoop ik mijn samenwerking met jou te kunnen uitbreiden, dus meer aanbiedingen, food en non-food. Leuke acties en wie weet wel aanbiedingen bij eetgelegenheden. Mijn droom… ach die weet jij wel. ;)”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “VJFB.”
Gerecht: “Nacho’s met cheddar kaassaus (Gouda’s Glorie), met vegan rulgehakt, tomatensalsa, haver fraiche (Oatly) en guacamole.”
Instagram-pagina: “Die van @KOECKIENL.”
Kitchen tool: “Ik kan niet zonder de spatel van de Xenos. Dat is een soort pannenlikker en daar krijg je de laatste druppel mee de pan uit! Ik heb er thuis vijf.
Kledingstuk: “Mijn sportleggings! Zodra ik de kans krijg, loop ik erin.”
Motto: “What you give is what you get.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik heb twee hele fijne vegan vriendinnen! Met de een werk ik samen om vegan aanbiedingen op te sporen en te delen (heeeel veel hartjes voor jou, Miriam) en met de ander bak ik iedere woensdag mega heerlijke vegen koeken genaamd KOECKIE. En oh ja, binnenkort gaan we nieuwe smaken maken. Stay tuned!”

Samen met Sjarlie speurt Judith wekelijks de vegan aanbiedingen op

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie