Home Blog De 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand

De 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand

door Miriam Groot

Ik heb een handicap, ik mis namelijk mijn linkerhand. Daar krijg ik regelmatig vragen over en soms zijn die best gek. Benieuwd? Dit zijn de 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand.

meest gestelde vragen over kleine hand - bos bloemen vasthouden

1. Hoe komt het dat je een kleine hand hebt?

Hoe het precies komt, weet ik niet, maar ik ben geboren zonder volledige linkerhand. Het was toentertijd niet te zien op de echo. Of dat nu wel zou kunnen, weet ik eigenlijk niet. Wat wel toevallig is, is dat het vaak de linkerhanden zijn die missen bij de geboorte. In Amerika heeft het missen van een hand of voet zelfs een naam: Symbrachydactyly.

Ik ben mijn hand niet ‘verloren’ door medicatie en het is ook niet erfelijk. Vooral de vraag over medicatie heb ik vaker gekregen van oudere mensen. Zij refereren vaak naar Softenon baby’s, omdat ze zich een tijd kunnen herinneren dat zwangere vrouwen het geneesmiddel Softenon of Thalidomide kregen voorgeschreven om ochtendmisselijkheid en slapeloosheid te voorkomen. Bijna 10.000 kinderen werden door dit medicijn geboren met een aangeboren afwijking. In 1961 is het medicijn direct van de markt gehaald.

2. Heeft je linkerhand een naam?

Mijn linkerhand heb ik eigenlijk altijd ‘kleine hand’ genoemd, maar sinds ik bekend ben met The Lucky Fin project, een organisatie die ‘eenhandigen’ en families van mensen met één hand samenbrengt, noem ik het ook wel lucky fin. Deze naam komt uit Finding Nemo, de film waarin clownvis Nemo een kleinere vin heeft. De naam ‘stomp’ wordt wel eens gebruikt door anderen, maar die vind ik helemaal niet leuk.

3. Doet het pijn om maar één hand te hebben?

Mijn kleine hand of lucky fin is aangeboren, waardoor ik geen fantoompijn ervaar. Dit komt vaak voor bij mensen die om wat voor reden dan ook een deel van hun lichaam hebben moeten amputeren. Bij mij is dat dus niet het geval.

4. Zijn er dingen die je niet kunt doen?

De meest gestelde vraag die ik krijg over leven met een handicap, is de vraag of er ook dingen zijn die ik niet kan. Eigenlijk zijn er nauwelijks situaties waar ik me niet uit kan redden.

Ik heb wat meer moeite met het bed opmaken, maar met behulp van knijpers is dat niet onmogelijk. Ook vind ik het lastig om met mijn kleine hand zware deurklinken open te doen of de kraan open te draaien. In dat geval moet ik er gewoon voor zorgen dat mijn rechterhand vrij is. Wat ik echt niet kan, is wandklimmen, al denk ik dat ik dat uiteindelijk wel zou kunnen wanneer ik er echt voor zou gaan.

5. Kun je dingen vasthouden?

Ik heb geen vingers die ik kan bewegen (het zijn een soort bobbeltjes zonder botten), maar ik heb wel het geluk dat ik een soort scharnierfunctie tussen mijn duim en de rest van mijn hand. Hierdoor kan ik voorwerpen vasthouden. Ze klemmen als het ware zoals je iets tussen je elleboog vast zou klemmen. Helaas heb ik niet gigantisch veel kracht, waardoor bijvoorbeeld een wat zwaarder mes lastig is.

Ook is het moeilijk om kracht te zetten wanneer ik iets vasthoud. Ik kan bijvoorbeeld niet mijn nagels knippen van mijn rechterhand. Ook kan ik geen voedsel snijden met mijn linkerhand, dus ik heb een levenslange vrijstelling van het eten met mes en vork.

6. Heb je een prothese?

Ja, ik heb een prothese. Het is geen robotarm, maar een siliconen replica van mijn rechterhand. Mooi ding, hoor! Ik kan zelfs de nagels lakken. Met siliconengel kan ik ‘m ‘aantrekken’. De hand zuigt vacuüm. Ik moet er wel een grote armband omheen doen, want je ziet duidelijk de rand zoals je dat bij een handschoen ziet.

Mijn prothese gebruik ik eigenlijk nooit. Ik kan er niets mee vasthouden, dus eigenlijk maakt het me nog/ veel beperkter dan ik al ben. In mijn pubertijd deed ik de prothese wel vaak om, omdat ik toen wat onzeker was.

meest gestelde vragen over kleine hand - mijn prothese
Een foto uit 2013, toen ik mijn prothese kreeg

7. Ben je wel eens gepest om je handicap?

Gelukkig ben ik nooit met mijn hand gepest. Er zijn wel eens kindjes geweest die het ‘vies’ vonden, maar dat was dan een onbekend kindje bij het zwembad of in de speeltuin. Nooit heeft iemand in mijn klas of bij de sportvereniging er lullig over gedaan, althans, niet direct tegen mij.

8. Word je wel eens afgewezen op basis van je handicap?

Ik ben wel eens afgewezen op basis van mijn handicap. Toen ik als tiener op het land werkte, heeft een van mijn bazen gezegd dat ik te langzaam werkte en dat hij het heel vervelend vond dat ik maar één hand gebruikte. Tja, ik kon ook niet anders. Hij liet duidelijk merken dat hij liever niet had dat ik daar nog werkte, want tijd was geld. Hij heeft me niet ontslagen, maar ik ben niet lang meer gebleven.

Toen ik ging leren autorijden, kwam ik erachter dat je een formulier moet invullen waarmee het CBR kan controleren of jij wel bevoegd bent om in een auto te zitten. Is een van je antwoorden ‘ja’, dan moet je een document aanvragen om toch les te kunnen krijgen. Dat document kost een paar tientjes, wat ik echt onzin vind. Dus ik moet betalen voor mijn aangeboren handicap?

Ik ben toen niet verder gaan lessen, maar na een jaar heb ik me er overheen gezet en heb ik toch mijn rijbewijs gehaald – in een schakelauto! Dat was voor mij wel een overwinning. Ik hoef dus geen aangepaste auto, maar ik heb wel een aantekening op mijn rijbewijs dat ik zelf altijd moet controleren of ik alle knoppen in de auto kan besturen.

Foto van Miriam die rijbewijs haalt
Een oude foto, want mijn rijbewijs heb ik al een tijdje in de pocket

9. Vertel je een date van tevoren dat je een handicap hebt?

Als we het nog even over die afwijzingen van vraag 7 hebben: ik ben wel eens door een date afgewezen op basis van mijn handicap. Diegene vond dat ik het eerder had moeten zeggen en wilde niet meer met mij afspreken. Ik was toentertijd veel aan het daten en was aan het testen of ik het wel of niet zou moeten zeggen. Dit kwetste me zo, dat ik het toch altijd maar even aankondig. Dat doe ik dan in de vorm van een grapje: “O ja, ik heb wel één hand, maar ik ben wel erg handig!”

10. Wat is de raarste vraag die je ooit hebt gekregen over je hand?

De raarste vraag is zó bizar en zo persoonlijk op seksueel vlak, dat ik die hier niet wil delen. Wel krijg ik regelmatig via Instagram berichtjes van mensen die zeggen dat ze ‘op gehandicapte vrouwen vallen’ en of ik even een foto wil sturen van mijn hand. Ik snap dat ze (misschien) een fetisj hebben, maar ik blijf het wel raar vinden dat ze dat gewoon aan me vragen.

O ja, toen ik voor mijn prothese-aanvraag naar het ziekenhuis in Leiden moest vroeg de dokter op wat voor fiets ik fietste. “Eh, een zwarte opoefiets?”, antwoordde ik. Hij bedoelde of ik op een driewieler fietste. Ik was een beetje beledigd, want ik fiets ‘gewoon’ op een fiets met twee wielen (ik zet gewoon tussen aanhalingstekens, omdat ik weet dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is). Nu kan ik hard om zijn vraag lachen.

Verder zijn deze 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand eigenlijk wel zo’n beetje de enige vragen die ik krijg.

11. Kun je je veters strikken met één hand?

Hoe toevallig: in groep 5 kreeg ik een juf die ook een hand minder had. Zij heeft mij geleerd hoe ik mijn veters kan strikken. Mijn veterstrikdiploma heb ik nooit meer gekregen, maar ik kreeg in groep 1-2 wel een ritsdiploma. Dat was ook heel cool.

12. Hoe doe je je haar in een staart met één hand?

Ik heb dus een duimpje waar ik dingen achter kan haken. Deze gebruik ik om mijn veters te strikken met één hand, maar ook om mijn haar vast te doen met een elastiekje. Het is een beetje lastig uit te leggen hoe ik dat precies doe, maar het komt erop neer dat ik het kan!

13. Hoe typ je op je laptop of telefoon met één hand?

Typen doe ik met die ene duim van mijn linkerhand en mijn volledige rechterhand. Alhoewel, nu ik erop let: ik gebruik van mijn rechterhand mijn duim en pink eigenlijk nauwelijks! Voor mijn telefoon gebruik ik gewoon mijn ‘twee’ duimen!

14. Past je kleine hand in je mond?

Ja, ik kan mijn hand in mijn mond stoppen! Werkt altijd heel goed op feestjes 😉 En ja, deze vraag zou eigenlijk in de top 3 moeten staan in dit rijtje van de 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand. Zo vaak krijg ik deze vraag!

meest gestelde vragen over kleine hand - taart eten en koffie drinken
Koffie drinken en taart eten kost me geen moeite

15. Is je fijne motoriek anders door je handicap?

Omdat ik ben geboren met deze afwijking, heb ik mezelf alles aangeleerd. Wel zijn er dingen die ik niet zo goed kan vasthouden, maar dat heeft meer met grip en kracht te maken dan met de motoriek zelf.

Wat misschien wel interessant is, is dat ik scheef zit. Dat valt niet echt op, maar als ik langere tijd achter een bureau zit, ga ik dat in mijn rug voelen. Ik mis natuurlijk een stuk hand, waardoor ik met de linkerkant van mijn lichaam altijd een stukje naar voren moet om bij bijvoorbeeld het toetsenbord te komen. Hierdoor ga ik dus scheef zitten.

Met fietsen zit ik ook scheef, of trek ik mijn stuur scheef. Ik heb toen ik leerde fietsen een fietsprothese gekregen, maar ik viel nog wel eens van mijn fiets en heb daarmee tot drie keer aan toe de fietsprothese gebroken. Ik was nog jong, maar besloot dat ik die prothese niet meer hoefde. Ik deed het wel zonder! En dat gaat hartstikke prima.

16. Ben je linkshandig of rechtshandig?

Ik ben rechtshandig sinds ik de eerste letters op papier zette, maar ik voetbal links en ik speel ook gitaar met mijn linkerhand. Ja, ik kan gitaarspelen! Ik heb het nu al jaren niet gedaan, maar vroeger had ik daar een soort prothese voor en kreeg ik ook les.

17. Wat doe je als mensen naar je handicap staren?

Eigenlijk heb ik mezelf aangeleerd om mijn hand te verstoppen in mijn mouw, onder mijn tas of tussen/ onder mijn benen. Het gebeurt daardoor niet heel veel dat mensen naar mijn linkerhand staren. Kinderen zien het wel vrij snel. Zij vragen meestal eerlijk ‘hoe ik aan die hand kom.’ Ouders schamen zich vaak voor de brutale vraag, maar ik vind dat hartstikke leuk en laat ze vaak ook even voelen aan mijn hand.

Toch zijn er ook volwassenen die vooral staren, maar niet echt iets durven te zeggen. Dat vind ik nog steeds lastig. Ik heb liever dat ze gewoon zeggen wat ze denken, of vragen wat ze willen vragen. Als ik in een goede bui ben, maak ik er een grapje over om het ijs te breken (“onhandig, hè?”), maar meestal stop ik mijn hand weg. Dat doe ik trouwens alleen bij onbekenden. Met kennissen, vrienden of familie kom ik eigenlijk nooit in die situatie.

18. Heb je je kleine hand wel eens als excuus gebruikt?

Haha, ja. Dat doe ik heel vaak, maar nu meer als grapje wanneer ik bijvoorbeeld geen zin heb om het bed op te maken of om een pot te openen. Vroeger tijdens de gymles zei ik vaak tegen de gymleraar dat ik iets niet zou kunnen, maar het wel wilde proberen. Dit maakte dat ik altijd een Goed kreeg voor inzet 😉

Dit waren ze, de 18 meest gestelde vragen over mijn kleine hand. Heb jij een vraag die hier niet bij staat? Schroom niet om ‘m te stellen! Dat kan hieronder in de reacties, via Instagram, Facebook of per mail. Liefs!

meest gestelde vragen over kleine hand - bloem vasthouden

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie