Home Beauty en verzorging Eenvroegbegin is het halve werk (mijn nieuwe ochtendroutine)

Eenvroegbegin is het halve werk (mijn nieuwe ochtendroutine)

door Miriam Groot

Ik zal er geen doekjes om winden: mijn ochtendroutine kon wel weer eens een grote schoonmaak gebruiken. Met de Instagram-cursus eenvroegbegin haalde ik een bezem door mijn minder goede gewoonte. Ik kreeg handvaten om de dag te beginnen met een investering in mezelf. Dit is hoe ik het heb ervaren.

Als ik ’s ochtends wakker word, gaat alles op de automatische piloot. Ik pak mijn telefoon om mijn berichtjes te checken, wrijf de slaap uit mijn ogen en stap onder de douche. En vervolgens tijdens het ontbijt scroll ik nog even verder op mijn smartphone. Ja, ik weet dat dit niet de meest gezonde ochtendroutine is, maar hoe het anders zou moeten… Ik had geen idee. Tot ik een berichtje kreeg of ik mee wilde doen aan de instacursus ‘eenvroegbegin’. Een 21-daagse cursus waarbij je leert om ’s ochtends vroeg de tijd te nemen om te investeren in jezelf. Want: een vroeg begin is het halve werk.

Wakker worden met eenvroegbegin

Misschien ben je wel bekend met het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Het boek gaat over hoe je een beter mens kunt worden wanneer je een uur eerder opstaat. In dat uur kun je namelijk dingen doen als lezen, schrijven, mediteren en sporten. Ik heb het gelezen en ik heb het geprobeerd, maar na een week of drie ben ik ermee gestopt. Het lukte niet om mijn eigen morning routine te creëren. Doordat ik te veel vasthield aan de regels van het boek, was ik ook niet vrij en gemotiveerd om het vol te houden.

De makers van de cursus eenvroegbegin, Saonah (@eenveganmeisje) en Eduard (@rotcoach), hebben dat beter aangepakt. Zij hebben het boek van Elrod als startpunt gebruikt en zijn daarop verder gaan borduren. Sterker nog: ze hebben er een geheel eigen invulling aan gegeven. Ik doe Saonah en Eduard tekort door de cursus en het boek in een zin te noemen. Maar om een beter beeld te schetsen, heb ik het toch gedaan.

Cursus via Instagram

Eenvroegbegin is een instacursus, wat inhoudt dat je het via Instagram kunt volgen. We raken steeds visueler ingesteld. Instagram leent zich met al haar features als Insta-live, IGTV en natuurlijk alle losse foto’s, video’s en teksten die je kunt plaatsen, perfect om die behoefte aan beeldende informatie te bevredigen. Tegelijkertijd gaat het een beetje in tegen een van de ideeën van eenvroegbegin. De dag beginnen met een telefoon is niet ideaal voor zelfontplooiing. Het is daarom ook dat Saonah en Eduard aanraden om na de meditatie, die elke werkdag om 06:00 via Insta-live wordt begeleid, de telefoon weer weg te leggen en verder te gaan met jouw nieuwe ochtendroutine.

Mijn ochtendroutine

Je leest het goed. Om zes uur ’s ochtends begint drie weken lang de groepsmeditatie via de livestream op het kanaal van eenvroegbegin (ik geloof dat het voor de aankomende cursus om 06:30 zal zijn). De video wordt ook opgeslagen zodat je ‘m op een later moment (nog eens) kunt bekijken. Het is niet verplicht om erbij te zijn. Je aanwezigheid wordt niet genoteerd en je bent ook niet zelf in beeld of zichtbaar. Maar ik kan je aanraden om het gewoon te doen. Mijn ervaring is dat ik het dan makkelijker volhoud. Als ik een keer ervoor kies om uit te slapen, doe ik dat een tweede keer nog makkelijker. Daarbij: het is zó fijn om na zo’n meditatie de dag te beginnen! Een vroeg begin is het halve werk, écht!

Moet je ervaring hebben met mediteren?

Nee, absoluut niet. Saonah of Eduard begeleid de meditatie op zo’n toegankelijk niveau, dat het voor iedereen te volgen is. Het zijn als het ware, zoals ze dit zelf tijdens de cursus eens zeiden, een papa en mama met een meditatief ontbijt. En dan wel zo’n fijn ontbijt waarbij er sowieso iets tussenzit wat jij lust 😉 Meditatiekennis is dus niet nodig. Wel raad ik je aan om eens een video te bekijken over mediteren, bijvoorbeeld deze van Headspace. Maar in de eerste week van de cursus worden de hoe, wat en waarom van mediteren je sowieso al uitgelegd. Gaat helemaal goed komen, dus.

Terug naar mijn ochtendroutine. Het allerfijnste, maar ook meteen het meest uitdagende aspect van de instacursus eenvroegbegin, vind ik dat je zelf je ochtendroutine kunt indelen. Je krijgt handvaten, maar het is aan jou om te bepalen wat je gaat doen, wanneer je dat doet en hoe lang het zal duren. Denk hierbij aan een paar bladzijden lezen in een boek dat je altijd al hebt willen lezen. Of je doelen voor de dag, de week of voor een langere tijd te noteren of buiten. Misschien is het wel een wandeling te maken terwijl de wereld nog ligt te slapen.

Schema van mijn vroege begin

  • 05:45 opstaan
  • 06:00 een flesje water drinken + live meditatie
  • 06:30 bewegen (wandelen, hardlopen, yoga)
  • 07:15 douchen en tanden poetsen
  • 07:30 affirmaties noteren
  • 07:40 de dag beginnen

Waarom eenvroegbegin?

Ik ben ervan overtuigd dat een investering in jezelf het altijd waard zal zijn. Je zult altijd iets leren – of het nu iets is wat je wil toepassen in je leven, of juist niet. Daarom denk ik dat een keertje (of meerdere) meedoen met de cursus een goede zet zal zijn. Voor wie dan ook. Allereerst omdat je een soort stok achter de deur hebt van mensen die je willen helpen om het beste uit je dag te halen. Zeker omdat zij als geen ander weten hoe moeilijk het is om dit vol te houden. De tiende dag staat er bijvoorbeeld om bekend dat deze om veel meer discipline lijkt te vragen dan alle andere dagen. Het is verleidelijk om terug in je oude gewoonten te vallen. Gelukkig zijn daar Saonah, Eduard én de medecursisten om je te helpen.

De tweede reden mee te doen aan eenvroegbegin, is dat je vrij bent in hoe je met de cursus omgaat. Of je nu live meekijkt of niet, of je vragen hebt tijdens een van de Q&A’s of niet. O je actief verhalen deelt met de medecursisten of niet (er zijn een actieve en een stille groepschat). Het maakt allemaal niet uit. You do you.

Eerlijk en puur

Een derde, belangrijke reden om je aan te melden voor deze cursus, is dat er geen mooiere mensen bestaan dan Saonah en Eduard om je hierin te begeleiden. Deze mensen zijn zo puur. Ook als het even wat minder gaat, zullen ze daar niet over liegen. En tegelijkertijd zullen ze je er absoluut niet mee belasten. Ik vind dat een kunst. Het is prachtig hoe zij laten zien dat je ook op verdrietige ochtenden of na een slechte nacht je dag goed kunt beginnen. En wanneer dat niet lukt, is dat ook oké. Dat mag er allemaal zijn.

Dat is eigenlijk wat ik over eenvroegbegin heb te zeggen. Verder raad ik je vooral aan een kijkje te nemen op de website van eenvroegbegin. En als je je aangemeld hebt, raad ik je aan om het gewoon over je heen te laten komen. Dit gaat een prachtige reis zijn!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie