Home Blog Vegan Stories: Interview met Lonneke Grimbergen

Vegan Stories: Interview met Lonneke Grimbergen

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers en -ondernemers het hemd van het lijfDeze keer is dat: wildlife artist Lonneke Grimbergen. We praten over tekenen, gekke klanten en haar eerste expositie. Lees snel verder!

Wie is Lonneke Grimbergen, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Vrienden en familie zeggen meestal: “je bent wel lekker bezig, hè”, dus waarschijnlijk zouden ze me dan ook als ‘bezig’ omschrijven, haha. Wel herkenbaar voor de meeste ondernemers denk ik…”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Vroeger werd er bij ons thuis soms wel 4x per dag vlees werd gegeten. Op brood, met avondeten en daarna nog als snack. Als puber werd ik flexitariër. Ik kan me nog wel herinneren dat mijn ouders zich zorgen maakten of ik dan wel genoeg voedingsstoffen binnen zou krijgen. Toen had ik al veel interesse in natuur, dieren en het klimaat, maar de omschakeling naar vegan kwam pas veel later toen ik wildlife artist werd en een duurzaam bedrijfje startte.

Ik kwam voor het eerst in contact met veganisme doordat sommige klanten veganist zijn. Toen ik me erin ging verdiepen, vroeg ik me af waarom ik het zelf nog niet was. Het voelde voor mij ineens zo hypocriet dat ik als kunstenaar wel een groen bedrijfje had en me inzette voor natuur en dierenwelzijn, maar ondertussen nog dierlijke producten consumeerde. Daarbij staarde ik dag in dag uit weer een dier aan op mijn tekentafel.

Het idee dat ik dat dier pijn zou doen of zijn leefgebied zou aantasten door mijn consumptiegedrag was zo confronterend, dat mijn tekeningen ‘s nachts tot leven kwamen in mijn dromen. Zodoende ben ik steeds meer plantaardige producten gaan gebruiken, en gelukkig accepteerden mijn ouders het op deze leeftijd wel. Vorig jaar oktober ben ik van overwegend plantbased naar vegan gegaan. Inmiddels woon ik op mezelf en kan ik helemaal losgaan met koken.”

lonneke grimbergen met schilderij

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen?

“Ja, absoluut! Ik was bang dat ik te lastig zou zijn voor mijn omgeving, maar iedereen doet juist enorm z’n best om plantaardig voor me te halen of koken.”

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

“Ik vind het soms wel lastig als mensen zeggen: ‘ik weet niet of ik ooit veganist word’, maar als ik dan terugdenk aan vroeger, had ik me ook geen voorstelling kunnen maken bij een veganistische levensstijl. Mensen bedoelen het meestal niet verkeerd, er is alleen veel onzekerheid over het onderwerp.

Daarbij kan het onderwerp erg confronterend zijn en veel emoties oproepen. Ik heb wel eens het idee dat onze samenleving draait op kritiek en continue beoordeling. Iemand die na een deprimerende dag een kaasplank naar binnen werkt, zit waarschijnlijk niet te wachten op ‘dat doe je ook fout’. Ik kan echt merken dat mensen behoefte hebben aan positiviteit, humor, eerlijkheid, begrip en geduld. Als ik het over veganisme heb, probeer ik daar zoveel mogelijk rekening mee te houden (hoewel dat soms kapot moeilijk is), en de interesse volgt dan vanzelf.”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl?

“Opgeven na het eten van een ‘vies’ vegan product. Waarschijnlijk vind je ook niet alle dierlijke producten lekker, dus je kunt er vanuit gaan dat dit voor plantaardige producten net zo is.”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

“Knoflook… Dat gaat bijna overal doorheen. Een bijkomend voordeel van de 1,5 meter is dat men daar nu niet van mee hoeft te genieten. Elke keer als ik boodschappen ga doen, neem ik ook weer een onbekend product mee, altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken.”

Wat doe jij met Lonneke Grimbergen Art?

“Ik teken dieren in realistische stijl met pastelkrijt, heb een webshop en verschillende verkooppunten. Naast mijn originele tekeningen verkoop ik kopieën in de vorm van kaarten en posters van gerecycled papier, duurzame tasjes, etc. Alle inkomsten die ik kan missen, doneer ik aan doelen die zich inzetten voor dierenwelzijn of natuurbehoud. Verder schrijf ik stukjes op mijn social media en blog over hoe het is om kunstenaar te zijn, veganisme en tekentechnieken.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet?

“Er zijn heel veel goede tekenaars die fotorealistisch dieren tekenen, wat dat betreft ben ik niet uniek. Sommigen doneren ook aan goede doelen voor het behoud van wildlife, maar ik ben nog niemand tegengekomen die óók openbaar veganist is. Het is vooral de combinatie van de dingen die ik doe die mij uniek maken denk ik.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Lonneke Grimbergen Art?

“Tekenen is altijd mijn hobby geweest, en ik vind het heerlijk om af en toe ‘s avonds mijn social media uit te zetten en gewoon in mijn tekening op te gaan. Dan zet ik mijn koptelefoon op met de mooiste soundtracks en neem er een goed glas vegan wijn bij.”

Wat is de leukste aanvraag die jij hebt gekregen? En de gekste?

“Een tijdje terug heb ik een aantal ‘tribute’ tekeningen gemaakt voor een vegan opdrachtgeefster: Een ijsbeer, Cecil de leeuw, Harambe de gorilla, en een witte eland. De gekste aanvragen zijn die van de zelfbenoemde influencers die niks met natuur of dierenwelzijn doen – of ik even onbetaald hun gezicht wil tekenen of hondje van de broodfokker in ruil voor promotie (dat doe ik natuurlijk niet).”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger of klant?

“Wanneer mensen mijn gehele website doorlezen, daar staat ondertussen echt veel tekst op, en vervolgens een super spontane mail schrijven om me te vertellen dat het hen heeft geïnspireerd. Heb toch elke keer weer het gevoel van ‘huh, wat?’.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om?

“Voor mijn gevoel heb ik nog nooit écht kritiek gehad. Ik ben er wel heel bang voor geweest door de verhalen die ik van anderen las. Het heeft dan ook eventjes geduurd voordat ik mijn volgers vertelde dat ik veganist ben. Kunstenaar is sowieso al een lastig beroep, de klanten die je hebt raak je liever niet kwijt. Maar men reageert er juist positief op en ben geen volgers verloren, terwijl zo’n 99 procent geen veganist is. Misschien accepteren mensen het gewoon omdat ze verwachten dat een kunstenaar een beetje excentriek is, haha.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd?

“Er zijn er zoveel! Iedereen die een vrolijke noot is. En onze hond Joppe, een ex-proefdier: Hij twijfelde geen moment om met ons vreemden mee de auto in te gaan toen we hem ophaalden. Later kwamen we erachter dat hij wel degelijk angst heeft voor andere mensen, en elke dag overwint hij weer angsten. Hoe dan ook, later wil ik het liefst mezelf worden. Als ik terugkijk naar vroeger was ik dat namelijk niet echt, en van die reflectie leer ik nog het meest.”

Heb je nog toekomstplannen met Lonneke Grimbergen Art? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt?

“Teveel dromen en plannen voor één mensenleven haha. Momenteel ben ik met Natuurmonumenten een samenwerking aan het opzetten. Als proef zijn mijn kaarten nu te koop in het bezoekerscentrum van Tiengemeten en er wordt zó enthousiast op gereageerd, echt gaaf! Eind dit jaar mag ik mijn werk daar live demonstreren en vertellen over wat erachter schuilgaat.

Ook ben ik me nu aan het voorbereiden voor mijn allereerste wildlife expositie (Bibliotheek Oegstgeest, oktober t/m december 2020, gratis toegankelijk). Volgend jaar wil ik eens kijken of het mogelijk is een expositie te doen met het thema veganisme. Heb het in mijn hoofd al helemaal uitgedacht, maar moet nog uitvinden wat een geschikte locatie is en of er andere ondernemers en bedrijven zouden zijn die hieraan willen meewerken.”

Wat is jouw favoriete…

Eetadres: “Aloha in Leiden, ze hebben zowel vegetarische als vegan opties.”
Gerecht: “Tapas, ik hou niet van keuzes maken wat eten betreft (zegt een veganist pff).”
Instagram-pagina: “Momenteel is dat @earthlinged, daar staat zo ontzettend veel info op.”
Kitchen tool: “Staafmixer, voor al die heerlijke dips, smeersels, sausjes en smoothies.”
Kledingstuk: “Telt een sieraad ook? Mijn ketting met ouroboros, die staat voor de circle of life en harmonie. Het is ook mijn logo.”
Motto: “Never take more than you give.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik zoek nóg meer verkooppunten voor mijn dierenkaarten. Hoe meer verkooppunten, hoe meer mensen de boodschap achter mijn tekeningen ontdekken 🙂 En als je ideeën hebt voor de expositie over veganisme, er misschien aan kan meewerken of een locatie hebt hoor ik het ook graag!”

lonneke grimbergen aan het tekenen

Meer verhalen lezen zoals die van Lonneke Grimbergen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie