Home Blog Boekrecensie: Taart ende Koeck

Boekrecensie: Taart ende Koeck

door Sarah

Gevulde koeken, chocolade-lavendeltaart, focaccia, tiramisu, tomaten tartelettes…dat klinkt allemaal heel goed, toch? In het nieuwe bakboek ‘Taart ende Koeck’ laat Maartje Borst je zien hoe je deze recepten kunt maken, die ook nog eens helemaal vegan zijn! Na al jaren in haar eigen lunchroom ‘Koffie ende Koeck’ prachtige baksels geserveerd te hebben, bracht ze dit bakboek uit zodat je deze heerlijkheden ook zelf thuis kunt maken. Ik was reuze benieuwd naar de recepten uit het boek en ik kan je nu alvast verklappen dat ik niet teleurgesteld ben…

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Sarah Taart ende Koeck van Maartje Borst. Benieuwd? Lees snel verder!

Eerste indruk: vormgeving en recepten

Allereerst is het boek prachtig vormgegeven: bijna elk recept heeft een prachtige foto van het eindresultaat. Daar word ik erg blij van, want niks is zo irritant als een kook- of bakboek zonder foto’s. Je wilt immers weten hoe het resultaat er uit moet zien, toch? Naast foto’s vind je ook vrolijke illustraties bij een selectie recepten. Elk recept heeft een vrij uitgebreide uitleg, al zie ik geen totale bereidingstijd of moeilijkheidsgraad staan. Ook zie ik bij de recepten niet staan hoelang je ze kunt bewaren en of je ze ook zou kunnen invriezen. Zeker bij recepten van grote hoeveelheden, was dit een nuttige toevoeging geweest. 

Voor de beginnende en gevorderde bakker

Ik ben zelf een vrij gevorderde (vegan) bakker, dus ik was benieuwd of ik ook uitgedaagd zou worden door dit bakboek, of dat er vooral basisrecepten in stonden die ik al kende. Immers staat er groot op de voorkant ‘ouderwets lekker’. Gelukkig staan er genoeg recepten in die ook voor de gevorderde bakker interessant zijn: van zelf croissants maken tot hazelnootschuimtaart en saffraanbrioche. Ik ben absoluut baksels tegengekomen die ik nog helemaal niet kende! Maar ik denk dat dit boek je ook zeker aanspreekt als je nog niet zo vaak vegan bakt, of iets minder experimenteel bent. Denk aan appeltaart, bokkepootjes of quiche lorraine: ook deze ‘ouderwetse’ klassiekers komen voorbij. Ik vind de inhoud  een mooie combinatie van vernieuwende recepten en bekende baksels die ze geveganized heeft. 

Gek op boekrecensies? Lees dan Britts review van Vegan Soul Food!

Aan de bak!

Uiteraard kan ik geen bakboek reviewen zonder een recept getest te hebben! Het was nog een hele opgave om een recept te kiezen om mee te beginnen, want eigenlijk alles ziet er heerlijk uit. Ik ging uiteindelijk voor de gevulde koeken: ik had die nog nooit eerder gemaakt en was wel benieuwd of ik ze net zo mooi kon maken als ze bij de bakker liggen. Het recept is niet moeilijk, maar kost wel even tijd. Het recept beschrijft keurig de stappen en tada, daar kwamen mijn prachtige gevulde koeken de oven uit! Wel moet ik zeggen dat ik ze bijna tien minuten langer moest bakken dan aangegeven, dat kan uiteraard ook aan mijn oven liggen. Ook kreeg ik maar twintig i.p.v. dertig koeken uit het deeg. Maar naast deze twee opmerkingen, zijn de koeken prachtig geworden en lijken ze behoorlijk op die van Maartje zelf. En niet gehele onbelangrijk: ze smaken fantastisch! Dat vonden ook mijn familie en vrienden, die ik liet proeven. Ik moest die twintig koeken toch ergens kwijt, haha. 

Conclusie

Je hoort het al: ik ben groot fan van dit bakboek en ik kan echt niet wachten om nog meer recepten te gaan maken. Bovenaan mijn lijstje staat de tiramisu met zelfgemaakte lange vingers en de hazelnootschuimtaart. Tot die tijd geniet ik nog af en toe van een gevulde koek, waarvan ik er nog twee in de vriezer heb liggen: lucky me. Het bakboek was nóg beter geweest met wat aanvullingen op de recepten, zoals een moeilijkheidsgraad en bewaaradvies, maar al met al is het een prachtig boek met een divers scala aan recepten. 

Taart ende Koeck
Maartje Borst
Uitgeverij Kosmos
€29,99
ISBN: 978 90 215 7716 6

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan! 

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie