Home Blog Boekrecensie: Zin en onzin in de supermarkt

Boekrecensie: Zin en onzin in de supermarkt

door Lisa

Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist met meer dan 25 jaar ervaring over voeding, gezondheid en duurzaamheid. In haar boek geeft ze je alle informatie om bewust te kiezen wat je in je winkelwagentje en op je bord legt. Alle ‘zin’ maar vooral ook ‘onzin’ in de supermarkt komt aan bod om jou als consument te helpen bij het maken van betere keuzes voor jezelf, je gezondheid en het milieu.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Lisa Zin en onzin in de supermarkt van Loethe Olthuis Benieuwd? Lees snel verder!

Keuringsdienst van Waarde

‘Zin en Onzin in de Supermarkt’ begint met een inleiding van Loethe, waarna één voor één allerlei voedingsmiddelen worden besproken. Vlees, vis, groente en fruit, granen, vetten, zuivel, kaas, eieren, broodbeleg, snoep en tussendoortjes, dranken, smaakstoffen en instant-eten. In het laatste hoofdstuk ‘Weten wat je eet’ geeft Loethe je meer informatie over hoe je gezond kan eten en bewuste keuzes kunt maken in het doolhof van de supermarkt.

Achterin het boek heeft zij een overzicht van de bronnen en een register toegevoegd. Terwijl ik het boek lees, krijg ik een ‘Keuringsdienst van Waarde’ gevoel. Er wordt op verschillende plekken zelfs verwezen naar afleveringen van dit programma. Alhoewel ik, ook als fervent kijker van KvW, al een hoop dacht te weten over voeding en de voedingsindustrie, werd ik af en toe toch verrast met nieuwe feitjes. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat je als vega(n) goed moet opletten wat er in je brood zit. Het is niet altijd duidelijk of broodverbeteraar toevoegingen van dierlijke oorsprong bevat.

Zijn Nederlandse groenten gezonder en beter voor het milieu?

Het boek is opgedeeld in verschillende voedingsmiddelen waarbij er per hoofdstuk allerlei uiteenlopende vragen voorbij komen. Een voorbeeld is: ‘zijn Nederlandse groenten gezonder en beter voor het milieu?’, ‘zijn volkorenkoekjes de gezondste koekjes?’ of ‘hoe zit het nu met palmolie?’.

Als je je afvraagt wat het antwoord op deze vragen is, kan ik je dit boek zeker aanraden. In de inhoudsopgave vooraan in het boek heb je een mooi overzicht over de hoofdvragen die worden opgedeeld in specifieke vragen. Zo kun je gemakkelijk opzoeken wat voor jou zelf interessant is om te lezen. Loethe Olthuis maakt alle ingewikkelde en onoverzichtelijke informatie duidelijk in begrijpelijke taal.

Gek op boekrecensies? Lees dan Dillians review van Hemelse Hummus!

Bergen informatie

Het mooie aan dit boek is de uitgebreide hoeveelheid informatie die aan bod komt. Hierdoor krijg je het gevoel wat meer grip te hebben op de keuzes die je maakt als consument. Er lijken geen domme vragen te bestaan. Door de opbouw van het boek, word je als lezer gestimuleerd om meer vragen te stellen over je voeding. Het boek geeft je als antwoord op deze vragen veel praktische adviezen.

Daarnaast staan er bij verschillende onderwerpen aparte kaders met verdere informatie over bijvoorbeeld hoe margarine gemaakt wordt of over de hoeveelheid suiker in sauzen en soepen. Deze kaders verminderen helaas soms het leesgemak, doordat ze de tekst onderbreken. En vroeg ik me als lezer af waarom Loethe de informatie niet op eenzelfde manier in de tekst heeft verwerkt middels vragen. 

Conclusie

Zin en Onzin in de Supermarkt laat zien dat we als consument veel (nog) niet weten over de herkomst, samenstelling en impact van onze voeding. Je wordt als lezer een hoop wijzer en je leert waar je op kan letten als je graag meer bewuste keuzes wilt maken. Dit is geen boek dat je in een ruk uitleest, maar vooral een informatief boek dat je als naslagwerk kunt gebruiken om af en toe iets in op te zoeken.

Daarnaast is het uiteraard niet specifiek gericht op mensen die vegetarisch of veganistisch eten, echter in de hoofdstukken met voeding op dierlijke basis wordt er duidelijk stilgestaan bij de invloed hiervan op mensen, dieren en het milieu. Het lijkt me een goed boek om uit te lenen aan verschillende mensen om je heen zodat ieder zijn eigen vragen kan beantwoorden over voeding en gezondheid.

Zin en Onzin in de Supermarkt. Over kopen en eten.
Loethe Olthuis
Nieuw Amsterdam
€20,-
ISBN 9789046826058 

Zin en Onzin in de Supermarkt

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan! 

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie