Home Diner Pasta alla Norma met vegan ricotta

Pasta alla Norma met vegan ricotta

door Jedidjah

Pasta alla Norma met niet veel meer dan aubergine en tomaat: zo puur kan de Siciliaanse keuken zijn. Serveer ‘m met een heerlijke, romige vegan ricotta op basis van cashewnoten en tofu.

Dit is een recept van Jedidjah. Meer zien van Jedidjah’s fantastische kookkunsten? Check haar Instagram!

De oorsprong van Pasta alla Norma

Het was 22°C op Sicilië, het zonnetje scheen en de lucht was blauw. Ik had de dag doorgebracht met vrienden uit het hotel en we waren naar een archeologisch park aan zee geweest vol met ruïnes van oude Griekse tempels. De zuilen van natuursteen staken mooi af tegen de blauwe achtergrond van de Middellandse zee.

Deze middag kon niet anders afgesloten worden dan met een traditionele lunch met uitzicht op het strand en de zee. Ik koos dan ook voor hét traditionele gerecht van de regio: busiate alla Norma. Dit heerlijke gerecht is ontstaan in Catania, de stad onder de bekende vulkaan Etna.

Toen de Siciliaanse schrijver Nino Martoglio het gerecht voor het eerst proefde, vond hij het zo heerlijk ruiken en zo goed smaken, dat hij het vergeleek met het meesterwerk ‘Norma’, een opera van Vincenzo Bellini. Dit is hoe het symbool van de Siciliaanse keuken zijn naam verkreeg. Het gerecht werd voor het eerst gepresenteerd in 1831, en draait dus al heel wat jaren mee. Er is zelfs een nationale feestdag voor uitgeroepen: 23 september.

Aubergine en tomaat in de hoofdrol

Het gerecht draait om de heerlijke smaken van aubergine en tomaat, die ontzettend goed combineren. Het lijkt weliswaar een ontzettend simpel gerecht, maar er zijn toch een paar regels die cruciaal zijn voor een perfecte pasta alla Norma. Zo is het ontzettend belangrijk dat je de aubergine van tevoren goed zout, en laat uitlekken. Op deze manier wordt er namelijk wat van het vocht uit de aubergine wordt onttrokken. De aubergine zal zo niet te sponzig worden en de stevige structuur tijdens het bakken behouden. De aubergine wordt dan ook apart van de tomatensaus gebakken in royaal olijfolie.

Daarnaast is de juiste pasta belangrijk. Op Sicilië wordt het meestal gegeten met de Siciliaanse pastavorm busiate. Busiate lijkt een klein beetje op fusilli. Ongeveer net zo lang, maar met veel minder draaiing. In Nederland is deze pasta lastig te verkrijgen, dus je kan dit ook prima serveren met fusilli, penne, rigatoni of een andere vergelijkbare pasta naar keuze.

Zo bereid je de lekkerste pasta

De bereiding van de pasta zelf is natuurlijk ook belangrijk. Ik schreef al eerder een artikel voor The Veggie Reporter, namelijk het artikel over de tagliatelle al ragù alla bolognese, met tips hoe je het beste pasta kan koken. Pas die tips dus ook vooral toe bij dit recept!

Ik moet wel even vermelden dat onderstaand recept een interpretatie is van het traditionele recept. Het wordt namelijk eigenlijk geserveerd met een ricotta (stagionata) salata. Dit is een (gerijpte) harde ricotta. Dit is dus geen zachte kaas, maar je kan deze juist heel handig raspen. Ik heb dit in dit recept vervangen door een zachte ‘ricotta’ crème op basis van cashewnoten en tofu. Dit is fluweelzacht en romig en combineert nog steeds perfect met de rest van het gerecht. In veel traditionele recepten van dit gerecht zal je ook verschillende bereidingen van de tomatensaus zien, maar ik gebruik hier mijn favoriete manier. 

Ik zou zeggen, ga aan de slag en geniet ervan!

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma met vegan ricotta

Jedidjah
Pasta alla Norma met niet veel meer dan aubergine en tomaat: zo puur kan de Siciliaanse keuken zijn. Serveer ‘m met een heerlijke, romige vegan ricotta op basis van tofu en cashewnoten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

 • 300 gr pasta naar keuze
 • 2 blikjes gepelde tomaten van 400 ml elk
 • Een halve rode peper fijngesneden
 • 2 tenen knoflook fijngesneden
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • 1 theelepel suiker
 • 1 aubergines

Voor de vegan ricotta

 • 100 gr tofu uitgelekt
 • 100 gr cashewnoten minstens twee uur geweekt in warm water
 • 1 teentje knoflook
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 theelepel agavesiroop
 • 1 eetlepel edelgist

Instructies
 

 • Snijd de aubergine in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Doe de aubergines met flink wat zout (2 of 3 theelepels) in een vergiet. Laat de aubergines in het vergiet uitdruppen.
 • Begin ondertussen aan de tomatensaus. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit 1 fijngesneden teen knoflook (de tweede teen heb je straks nog nodig) en rode peper een paar minuten op zacht vuur. Voeg de blikjes gepelde tomaten en de suiker toe. Breng aan de kook.
 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in gezouten water. Plet de tomaten in de tomatensaus met een pollepel zodat het een soepele saus wordt. Laat de saus even door pruttelen tot de pasta gaar is.
 • Maak ondertussen de ‘ricotta’ door de geweekte cashewnoten, de tofu, 1 teen knoflook, het citroensap, de agavesiroop, het edelgist en ongeveer 50 ml water in een keukenmachine fijn te malen tot romig. Voeg eventueel wat extra water toen als het niet goed gemalen wordt.
 • Spoel de blokjes aubergine af zodat het zout wordt verwijderd en dep gelijk droog met wat keukenpapier. Verhit een flinke scheut olijfolie in een aparte pan en bak de aubergine stukjes op hoog vuur goudbruin.
 • Giet de pasta af en roer met een paar eetlepels kookvocht door de tomatensaus. Serveer met de aubergine en ‘ricotta’. Maak eventueel af met wat verse basilicum.
Trefwoord glutenvrij, pasta, vegan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie