Home Blog Wow! Kaas is niet vegetarisch?!

Wow! Kaas is niet vegetarisch?!

door Miriam Groot

Cheese lovers opgelet! Wist jij dit al over kaas? Het blijkt dus helemaal niet vega te zijn…

Ik mag dan wel vegan zijn en geen (dierlijke) kaas eten, maar ik schrok behoorlijk toen ik dit hoorde. Blijkbaar bevat veel Nederlandse kaas ‘stremsel,’ een ingrediënt dat uit de maag van een kalf komt.

mateus-bandeira-780070-unsplash.jpg

Photo by Mateus Bandeira on Unsplash

Wat is stremsel?
In Nederland worden er 1200 dieren per minuut gedood. Daar zijn veel kalfjes onder. Als een kalf in de melkindustrie bij de geboorte een stiertje blijkt te zijn, gaat deze vrijwel direct naar het slachthuis. Stiertjes geven geen melk en zijn dus ‘onbruikbaar.’ Het vlees van deze stiertjes wordt gegeten als kalfsvlees, de huid wordt voor andere producten gebruikt.

Een bijproduct van het slachten van dit jonge dier is stremsel. Dit is een stofje waarmee de eiwitdeeltjes in koemelk samenklonteren. Er zijn bedrijven die dit stremsel tot poeder of vloeistof verwerken, zodat kaasmakers dit kunnen gebruiken tijdens hun proces.

Een kalf wordt dus niet direct gedood voor dit stremsel. Het wordt als bijproduct gezien. Ik vraag me echter af in hoeverre dit het goedpraten van de dood is. Als er niet zoveel koeien bezwangerd zouden worden, zouden er minder kalfjes geboren worden in de industrie. Minder kalfjes zouden de dood tegemoet zien en dus zou er ook minder stremsel geproduceerd worden. Wat moeten kaasmakers dan?

Plantaardig stremsel
Hoewel het mogelijk is om kaas te maken met plantaardig stremsel, wordt dit in Nederland nauwelijks gedaan. Ach, waarom zouden ze ook… Dode kalfjes genoeg (frustratie hier).

Plantaardig stremsel kan worden gemaakt van vijgen en distels, maar ook van gisten en schimmels. Dit wordt ook wel microbieel stremsel genoemd. Het schijnt niet zo goed te werken als dierlijk stremsel, waardoor kaas met dit microbieel stremsel niet enkel ‘kaas’ mag worden genoemd volgens het Warenwetbesluit Zuivel (zie artikel 9). Vegetarische kaas mag dan weer wel – al vraag ik me af hoe lang dat nog gaat duren, kijkend naar de discussies rondom het vegetarische vlees van de Vegetarische Slager.

Kaas uit het buitenland
Kaas wordt natuurlijk op meer plekken gemaakt. In landen rondom de Middellandse Zee wordt er veel kaas met stremsel afkomstig van schapen bereidt. Sterker nog, het is op veel plekken zelfs verplicht. Feta uit Griekenland, Pecorino Romano uit Italië en Idiazabal uit Spanje zijn voorbeelden van kazen die schapenstremsel moeten gebruiken.

Gelatine in kaas
Nog zo’n flauw ingrediënt. Wist je dat er wel eens gelatine afkomstig van varkens in kaas wordt verwerkt? Ik kwam dit tegen tijdens mijn onderzoekje naar stremsel. Gelatine wordt meestal in verband gebracht met snoep, maar ook op de etiketten van kaas zul je naar dit woord op zoek moeten gaan.

Welke kaas is nu vegetarisch?
Het is niet altijd duidelijk welk soort stremsel er gebruikt is bij de bereiding van kaas. vegetarisch_blankGelatine afkomstig van varkens staat wel altijd op het etiket vermeld. Tenzij er een keurmerk van de Nederlandse Vegetariërsbond op staat, kun je er vanuit gaan dat de kaas niet vegetarisch is. Voor een uitgebreide lijst van vegetarische kazen kun je bij Vegatopia terecht.

Geen zin in gedoe? Stop dan met het eten van kaas 🙂 Er bestaat vegan kaas dat goed smelt op je tosti of pizza en tegenwoordig worden de lekkerste ‘Franse kazen’ gemaakt uit noten. Koemelk is tenslotte bedoeld voor de koe!

 

ullash-borah-605041-unsplash

Photo by Ullash Borah on Unsplash

Tot zo ver mijn spreekbeurt over kaas. Zijn er nog vragen, aanvullingen?
instagramfacebookyoutube

Verder lezen

2 Reacties

Yv 21 september 2018 - 08:22

Goeie spreekbeurt ❤

Reageer
veggiereporter 21 september 2018 - 06:23

Bedankt! Hihi

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie

Download nu mijn Gratis Ebook

Download nu mijn GRATIS e-book ‘Goeie Grutjes!’ met 40+ pagina’s aan recepten en ontdek hoe veelzijdig havermout kan zijn.