Home Blog 8 x duurzame mondkapjes kopen

8 x duurzame mondkapjes kopen

door Miriam Groot

Nu we allemaal in het openbaar vervoer en in de winkels een mondkapje moeten dragen, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Dit zijn 8x duurzame mondkapjes. Met sommige steun je zelfs een goed doel!

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het OV. In winkels en bij contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialistes was het toen niet verplicht om een mondkapje te dragen, maar het wordt wel gewaardeerd. Voor de meest actuele informatie rondom mondkapjes kun je het beste kijken op de website van Rijksoverheid.

Het schijnt dus best makkelijk te zijn om je eigen mondkapje te maken, maar niet iedereen heeft daar de skills, materialen of tijd voor. Althans, ik in ieder geval niet. Veel liever koop ik een duurzaam, herbruikbaar mondkapje dat ik in de wasmachine kan gooien na gebruik. Let wel: deze niet-medische duurzame mondkapjes, die je online kunt bestellen, bieden geen garantie om je te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19) wanneer je ze gebruikt. Maar ja, better safe than sorry!

1. Hamppy: duurzame mondkapjes van natuurlijke hennep (mega duurzaam!)

De herbruikbare mondkapjes van Hamppy worden gemaakt van hemp, de meest duurzame stof op het moment. Hennep wordt nog te weinig gebruikt in de kledingindustrie, maar Hamppy brengt daar verandering in. Ik heb deze mondkapjes zelf ook en ik kan je vertellen dat dit echt een meeeegafijne stof is. Aan de binnenkant zit een extra vakje om een filter in te doen (een makkelijk vakje, niet zo een waarin je moet peuteren). Aanrader, dus! Prijs: €7,99 per mondkapje (exclusief verzendkosten), te bestellen in de webshop.

De mondkapjes van Hamppy

2. Blyde: sustainable mondkapjes gemaakt door nieuwkomers

De mondkapjes van Blyde zijn voor mensen met een grote mond en een groen hart. Ze zijn in de Amsterdamse Bijlmerbajes geproduceerd door nieuwkomers die werken bij Makers Unite, onder andere bekend van de lifestyle collectie die ze samen lanceerden met Ben & Jerry’s. Op de mondkapjes staan boodschappen geprint die passen bij de missie van Blyde, namelijk ‘creating a positive footprint worldwide’. Ware conversation starters met een knipoog die je laten nadenken over hoe je, juíst in deze tijd, met je euro kunt ‘stemmen’. De mondkapjes zijn gemaakt van reststoffen van het duurzame denimmerk Kings of Indigo (KOI). Blyde zelf verdient er trouwens niets aan. Dit zijn de soorten:

  • IK VAL OP MANNEN MET EEN KLEINE…FOOTPRINT
  • HUNGRY FOR CHANGE
  • A SMALL FOOTPRINT IS THE NEW BLACK
  • GROTE MOND, GROEN HART
  • I PUT MY MONEY WHERE MY MOUTH IS
  • NOW IS THE TIME TO TALK ABOUT LATER

Prijs: €10,79 (excl. verzendkosten). Je kunt de mondkapjes bestellen via positivefootprint@blyde.nl.

3. Plantmadepetricia: 50 procent van de opbrengst naar het Rode Kruis

Petricia, je kent haar misschien wel van PlantMadePretty, naait de vrolijkste mondkapjes in elkaar. Van de opbrengst gaat 50 procent naar het Rode Kruis. Op aanvraag naait ze er gratis lusjes in, zodat je er een doekje of filter in kunt plaatsen. Ben je een brildrager, dan wordt er gratis een ijzeren neusstukje in het mondkapje genaaid tegen het beslaan van je bril. Kopen kan via Instagram. Kosten: Een mondkapje voor €10,-, twee voor €17,- (inclusief verzendkosten).

4. Mondkapje_facemask: Alle winst naar sekswerkers

Edit: helaas is mondkapje_facemask gestopt, maar samen met jullie hulp is er ruim 3110 euro opgehaald! Geweldig!

Door het coronavirus raken veel mensen in directe geldnood. Het Dutch Emergency Fund haalt geld op voor mensen die werken als prostituee, afhankelijk zijn van kortetermijninkomsten en daarvoor geen verzekering hebben of schadeloosstelling van de overheid ontvangen. Via @mondkapje_facemask kun je katoenen mondkapjes bestellen met verschillende patroontjes. Alle winst gaat naar de sekswerkers die nu geen inkomsten hebben. Momenteel worden er geen bestellingen aangenomen, maar houdt ze vooral in de gaten! Prijs: €5,- per mondkapje (exclusief verzendkosten).

5. Heavy: mondkapjes van gerecyclede materialen

Edit: Sustainablefacemasks lijkt voorlopig gestopt te zijn met het maken van mondkapjes. Ze hebben wel een webshop, hou deze vooral in de gaten.

Bij @sustainablefacemasks kun je Rotterdamse mondkapjes kopen die gemaakt zijn met 100 procent gerecyclede materialen, ontworpen door Heavy. Zelfs de elastiekjes voor om je oren zijn gerecycled. Maak je geen zorgen over dat de materialen al eens gebruikt zijn: je kunt de mondkapjes gewoon wassen op 40 graden. O ja, had ik al verteld dat voor elk mondkapje €1,- van de opbrengst naar het Rode Kruis gaat? Kosten: €18,- per mondkapje (exclusief verzendkosten).

6. The Plant Folk: Mondkapjes van een vegan mama

In de webshop van The Plant Folk vind je mooie, kleurrijke mondkapjes voor kinderen en volwassenen. The Plant Folk is een initiatief van vegan mama Anouk, die onder andere deelt over het plantaardige leven van haar gezin. Ook Anouk is achter de naaimachine gekropen en verkoopt nu mondkapjes gemaakt op basis van de door de overheid goedgekeurde patronen. Prijs: €10,- per mondkapje (exclusief verzendkosten).

7. Creepy and Cute: mondkapjes voor jong en oud

Maike maakt naast superschattige knuffeltjes nu ook de liefste mondkapjes voor kinderen, tieners en volwassenen. Denk aan printjes met bloemen, planten, stippeltjes en poezen en parapluutjes. De mondkapjes zijn van 100 procent katoen gemaakt, beschikken over een vakje voor een filter en tevens over een neusstukje dat je er eventueel uit kunt halen. Deze wasbare mondkapjes zijn via Etsy te koop en worden wereldwijd verzonden, maar Maike doneert ze ook aan de mensen die het nodig hebben. Kosten: €15,- per mondkapje (exclusief verzendkosten).

8. Van Bamboe: wasbare en composteerbare mondkapjes

De wasbare mondmaskers van Van Bamboe zijn gemaakt van 100 procent ongebleekt bamboe satijn. De mondkapjes bestaan uit twee lagen en er is ruimte voor een filter. Bamboe is antibacterieel, ademend materiaal dat je bovendien kunt wassen op 60 graden. O ja, deze bamboe mondkapjes zijn ook nog eens Fairtrade en volledig composteerbaar! Prijs: €8,95 per mondkapje (exclusief verzendkosten).

hennep mondkapjes van hamppy, duurzame mondkapjes
De mondkapjes van Hamppy

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

6 Reacties

Elize 13 mei 2020 - 11:59

Leeuk idee deze opties op een rijtje te zetten!

Wellicht een idee om voortaan een link te plaatsen waar het besteld kan worden.

Reageer
The Veggie Reporter 13 mei 2020 - 12:07

Staan erbij! Dank voor de tip 🙂

Reageer
Marjolein 20 mei 2020 - 11:28

Ik vind deze ook wel erg mooi: https://www.mayamiko.com/collections/fabric-face-masks . Ook omdat alle naaisters in Malawi naar huis zijn gestuurd en nu vanuit huis aan deze mondmaskers werken. Veilig werken dus. Gevonden via https://www.projectcece.nl/ : de duurzame mode zoekmachine.

Reageer
Marjolein 20 mei 2020 - 11:30

En voor elk masker dat je koopt wordt er eentje aan de gemeenschap gegeven. ?

Reageer
The Veggie Reporter 20 mei 2020 - 11:44

Fantastisch!

Reageer
The Veggie Reporter 20 mei 2020 - 11:44

Wauw, bedankt voor het delen!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie