Home Blog Boekrecensie: Rebels Lekker!

Boekrecensie: Rebels Lekker!

door Lisa Maes

Rebels Lekker! is het nieuwe kookboek van Niki Webster, bekend van haar blog en gelijknamige Instagram Rebel Recipes. Hier laat ze sinds 2015 zien hoe verrassend en smaakvol veganistisch eten kan zijn door het delen van haar creatieve en voedzame recepten. 

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Lisa Rebels Lekker! van Niki Webster. Benieuwd? Lees snel verder!

Rebels Lekker!

Toen ik op Instagram voorbij zag komen dat Miriam (@veggiereporter) op zoek was naar mensen die het leuk zouden vinden om haar te helpen bij het schrijven van reviews was ik meteen enthousiast. Ik werd lid van het ‘boekenclubje’ en kon mijn voorkeur uitspreken over een ontzettend lange lijst aan boeken die nog op de plank lagen. Mijn oog viel direct op Rebels Lekker! Ik koop zelf een kookboek wanneer ik het idee heb dat er spannende recepten in staan, smaakcombinaties waar ik zelf niet zo snel aan zou denken en daarom leek Rebels Lekker! me het perfecte boek om te reviewen. 

Over Niki

Niki heeft zich tijdens haar reizen laten inspireren door verschillende wereldkeukens en smaken waar planten centraal staan. Met Rebel Recipes wil ze zich afzetten tegen de heersende opvatting dat al het lekkere eten slecht voor je is en gezond eten zogenaamd saai zou moeten zijn. Koken is volgens haar het op een leuke manier uitdagen van vaste gewoonten en ingaan tegen de regels.

Gek op boekrecensies? Lees dan Hesters review van Vegan East! 

Eerste indruk

Wat meteen opvalt is de fotografie. Op de cover word je al geprikkeld met een voorproefje van de prachtige, contrastrijke beelden die verder door het hele boek te vinden zijn. Alles ziet er heerlijk uit, zonder dat de fotografie té gestyled oogt. Ik ben iets minder fan van de texturen die als achtergrond gebruikt zijn. Ik had deze gewoon wit gelaten, omdat de beelden al vrij druk zijn qua kleur en contrast. De recepten zelf zijn duidelijk en overzichtelijk uitgeschreven. Ik vind het leuk dat ze begint met een anekdotische inleiding. Wat hier voor mij enigszins ontbreekt, is informatie over hoe en hoe lang je iets het beste kunt bewaren. Ook mis ik de totale bereidingstijd van een recept. 

De opbouw van Rebels Lekker!

Na een korte inleiding begint het boek met een lijst vol basisproducten die Niki zelf altijd op voorraad heeft in haar keukenkastjes, ter referentie en inspiratie. Hiertussen staan ook een aantal suggesties om ei en geraffineerde suikers in baksels te vervangen. Dit korte hoofdstuk wordt opgevolgd door een reeks ontbijtrecepten. Hierin kom je verrassende variaties op bekende recepten tegen. Ook kun je kiezen voor een ontbijtcurry of kruidige aardappels met spinazie.

rebels lekker

Hierna komen de ‘Rebelse hoofdgerechten’. Hier staan veel dals en curry’s tussen volgens traditioneel Indiaas recept. Daarbij horen zelfgemaakte chutneys, currypasta’s en allerlei soorten broden en pannenkoeken om erbij te eten. Daarnaast komen ook Ethiopische, Thaise, Koreaanse, Midden Oosterse en Mediterraanse smaken aan bod. Genoeg keuze dus om je pakje-zakje-curry naar een hoger niveau te tillen of je eens te wagen aan een nog meer onbekende keuken.

Na dit hoofdstuk volgen de bijgerechten, soepen en salades. Daarna komt nog een kort hoofdstuk genaamd ‘tegendraads met graan’ met een aantal brood, pizza en pannenkoek recepten. In het hoofdstuk ‘Is dit echt vegan?’ vind je de desserts die ook echt als kers op de taart voelen. Wanneer het water je nog niet in de mond gelopen was, doet dat het nu wel – geloof me. Het boek sluit af met een aantal basisrecepten voor onder andere dips, sauzen, dressings en plantaardige drinks. Altijd handig! 

Niet voor de beginnende vegan

Voor mij heeft dit boek haar belofte echt waargemaakt. Ik vind het een aanvulling op de kookboeken die ik al heb. Ik heb ontzettend veel recepten die ik er nog uit zou willen koken. Het is  alleen niet het boek wat ik er bij pak wanneer ik eigenlijk al honger heb en snel iets op tafel wil zetten. Daarmee denk ik ook dat het boek niet voor iedereen geschikt is.

Wanneer je graag toegankelijke en makkelijke recepten kookt, voelt dit boek wellicht te gecompliceerd aan. Ik denk ook dat het voor beginnende veganisten misschien fijner is om een tandje lager te beginnen. Dit boek kan misschien enigszins overweldigend overkomen. Maar: wanneer je er van houdt om te experimenteren met nieuwe smaken en er niet van schrikt als je meer dan twee pannen nodig hebt voor een recept, is dit zeker een aanrader! 

Rebels Lekker! 
Niki Webster
Becht
€25,99
ISBN: 9789023016410

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Boekrecensie: Goed eten - The Veggie Reporter 12 november 2020 - 18:18

[…] Gek op boekrecensies? Lees dan Lisa’s review van Rebels Lekker!  […]

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie