Check jij de labels van de kledingstukken die je koopt? Kijk je naar het materiaal, of het natuurlijk of synthetisch is en waar het vandaan komt? Het etiket kan je veel vertellen, maar soms is wat research geen slecht idee. Ik zal je helpen. Dit is wat je moet weten over de duurzame stof Tencel.
Dit artikel bevat affiliate links, wat betekent dat wanneer jij via die link iets koopt, ik daar een kleine commissie voor krijg. Kost jou niets extra’s en je helpt mij om te blijven doen wat ik doe. Dank je wel!
Wat is Tencel?
De steeds populairder wordende stof Tencel is een zachte, gladde, maar ook ontzettend sterke stof. Naast dat het op een duurzame manier wordt geproduceerd, zitten er nog veel meer voordelen aan Tencel. Zo nemen de vezels vocht op en zijn bacteriën niet gek op de stof, wat ervoor zorgt dat jij langer fris zal ruiken. Sterker nog: de bacteriegroei bij synthetische stoffen als polyamide zou 2000 keer sneller gaan dan bij Tencel. Niet zo’n fijn idee, toch?
Hoe wordt Tencel gemaakt?
De stof Tencel wordt gemaakt uit houtpulp van de eucalyptusboom, een natuurlijke grondstof dus. Het hout komt uit speciale, duurzame bossen met het FSC-keurmerk, dat staat voor verantwoord bosbeheer. De stammen worden zonder schors versnipperd en gemengd met een chemisch stofje, dat de snippers vloeibaar maakt. Dat klinkt natuurlijk een stuk minder prettig dan je waarschijnlijk gehoopt had, maar wees niet bang: het gaat hier om een niet-schadelijk chemisch goedje. Er komt geen chloor aan te pas. Het solide deel wordt de stof, het afvalwater wordt voor 99,6 procent gerecycled. Die overige 0,4 procent is dus niet schadelijk voor het milieu, mocht het daar gedumpt worden.
Is Tencel duurzaam?
Ja! Tencel is ontzettend duurzaam. De eucalyptusboom, waar de houtpulp vandaan komt, groeit snel. De opbrengst per vierkante meter is dus ontzettend hoog, wat betekent dat er minder land voor gebruikt hoeft te worden. Minder dan katoen is het sowieso. Ook interessant: de boom doet het goed op een minder vruchtbare grond. Land dat te slecht is voor de landbouw, werkt dus perfect voor Tencel. Daarbij wordt het niet-schadelijke afvalwater voor meer dan 99 procent gerecycled, dus er komt maar heel weinig vuil bij kijken.
Wat is het verschil tussen Tencel en lyocell?
Het is heel simpel: Tencel is het merk voor de stof die lyocell heet. Zie het als water met prik en Spa Rood: vaak wordt de laatste gebruikt om aan te geven dat iemand bubbelend water wil.
Op hoeveel graden kun je Tencel het beste wassen?
Als je een kledingstuk, beddengoed of ander voorwerp van lyocell hebt, kun je deze het beste wassen op dertig, maximaal veertig graden. Ik zou je niet aanraden om het in de droger te gooien, omdat je de stof dan makkelijker kunt beschadigen. Dat is natuurlijk zonde. Droog het liever aan de lucht! Gelukkig droogt Tencel ook supersnel.
Waar vind ik producten gemaakt van Tencel?
Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer merken die gebruik maken van deze duurzame stof. Mijn favoriet is bij uitstek Yumeko, waar je de fijnste, eco friendly dekbedden en overtreksets kunt kopen van onder andere Tencel.
Voor kleding kun je terecht bij bijvoorbeeld Samsoe Samsoe, Kings of Indigo, Armed Angels en Filippa K, maar ook bij (niet altijd mensvriendelijke), (meestal) fast fashion merken als H&M Conscious, Monki, Weekday en Sissy Boy hebben ze het in hun collectie zitten. Je zult ongetwijfeld nog meer merken tegenkomen die met lyocell werken.
De voordelen van Tencel op een rij
- Tencel is een zachte, gladde, maar ook ontzettend sterke stof
- Het is niet gemaakt van plastic of andere synthetische materialen (die absoluut niet goed zijn voor onze gezondheid, van de makers of van de natuur)
- Het afvalwater wordt voor 99,6 procent gerecycled. Die overige 0,4 procent is niet schadelijk voor het milieu, mocht het daar gedumpt worden
- De vezels nemen vocht op en zijn bacteriën niet gek op de stof, wat ervoor zorgt dat jij langer fris zal ruiken
- De stof droogt snel
Benieuwd naar mijn morning routine? Lees het hier!
Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!
Bronnen: Lenzing, WatMooi, When Sara Smiles