Home Beauty en verzorging Mijn morning routine voor een productieve dag

Mijn morning routine voor een productieve dag

door Miriam Groot

Niets is zo fijn als wanneer je ‘s avonds in bed ligt en tevreden kan zijn over hoe de dag is verlopen, maar helaas zijn er ook mindere dagen waarop de concentratie ver te zoeken is. Dit zijn mijn zes beste tips voor meer energie en goede morning routine.

Mijn morning routine

1. Rek jezelf uit

Deze heb ik uit het boek Doe en denk als een kat. Sinds ik deze tip toepas, merk ik dat ik mijn dag veel beter begin. Wanneer ik wakker word, rek ik mezelf goed uit. Vervolgens ga ik rechtop zitten. Ik sluit mijn ogen en blijf zo nog een minuutje zitten. Voor ik opsta, haal ik een keer diep adem en rek ik mijzelf nog één keer goed uit. Is het je wel eens opgevallen dat katten dit net zo doen wanneer zij wakker worden? Niet gelijk rennen en haasten. Nee, eerst even zitten, de ogen sluiten en dán pas begint de dag. Probeer maar eens!

2. Zet een flesje water klaar

Het eerste wat ik doe wanneer ik mijn bed uitstap, of zelfs nog wanneer ik rechtop zit in bed, is een halve liter water drinken. Wanneer ik dat gedaan heb, ben ik gelijk wakker én heb ik al 1/4 van de aanbevolen twee liter binnen! Daarbij heeft je lichaam al zo’n acht uur geen vocht binnen gekregen en kan het best een halve liter water gebruiken. Als je het lastig vindt om zoveel water in één keer te drinken: probeer het dan eens met een vol glas van 250 milliliter. Het moet je niet tegenstaan, maar ik kan je vertellen dat het wel went. Soms heb ik niet eens door dat ik mijn flesje al leeggedronken heb 😉

3. Breng je lichaam in beweging

Of het nu de trap op en neer is, even fietsen naar de supermarkt, een rondje hardlopen door het park of een yogalesje in de huiskamer: mijn dag kan pas écht beginnen als ik heb bewogen. Ik ben geen topsporter, maar ik kan er wel van genieten als ik ‘s ochtendsvroeg al een work-out heb gedaan. Dan hoef ik me niet de rest van de dag schuldig te voelen over dat ik nog niet heb bewogen en ‘achtervolgt’ het me niet, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik moet hier overigens wel bij zeggen dat het oké is om niet te bewegen. Maar als het je lukt om even een blokje om te gaan, of het nu in de vorm van wandelen, joggen of fietsen is, weet ik bijna zeker dat je lichaam hier heel blij van zal worden! Extra tip: leg de kleding waarin je wil bewegen de avond van tevoren vast klaar, zodat je niet gelijk in je makkelijke outfit schiet.

4. Ontbijt waar je zin in hebt

Neem het ontbijt waar je zin in hebt tijdens jouw morning routine, maar ook pas wanneer je er zin in hebt. Ik luister ‘s ochtends altijd naar mijn lichaam en geef het waar het om vraagt – voor zover dat kan naar omstandigheden natuurlijk. Intuïtief eten of intuitive eating heet dat. Als ik om 7:00 ‘s ochtends nergens trek in heb en om 8:00 alleen maar fruit wil, dan eet ik alleen maar fruit. Soms kan ik om 6:30 al een kom met stevige, warme havermoutpap op. Soms lukt me dat pas om 11:30 en dat is ook oké.

Als ik onderweg ben, zorg ik er altijd voor dat ik twee tot drie stuks fruit in mijn tas heb, maar ook dat ik de avond van tevoren een portie overnight oats of havermoutpap heb gemaakt, of dat ik alvast wat broodjes heb gesmeerd. Zo heb ik in ieder geval de keuze en kan ik nog steeds luisteren naar wat mijn lichaam wil.

5. Bereid je taken voor

Een goed begin is het halve werk. Dat is wat ze altijd zeggen, toch? Ik ben het daarmee eens. Door ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg alvast je taken voor te bereiden, maak je het jezelf veel makkelijker om de klus te klaren tijdens je morning routine. Zo zorg ik ervoor dat ik de boodschappen die ik nodig heb voor een recept alvast in huis heb vóór er het perfecte daglicht is om bij te fotograferen, of heb ik het gerecht alvast zo veel mogelijk bereid. Voor het schrijven van dit artikel heb ik ‘s ochtends vroeg genoteerd welke punten ik wil behandelen, zodat ik het ‘s middags aan de hand van deze zes tips uit kon schrijven. Door moeilijke, zware, lastige of gewone taken voor te bereiden, bespaar je jezelf flink wat moeite en geef je je hoofd wat rust.

6. Slaap op een goed matras

De allerbeste tip voor een productieve nacht is een goede nachtrust. Neem de uren slaap die jij nodig hebt voor een uitgerust gevoel in de ochtend. In mijn geval zijn dat er tussen de zeven en acht. Maar met alleen een nacht in je bed liggen, kom je er niet. Essentieel voor een goede nachtrust is een goed matras. Niets is erger dan met rugpijn, hoofdpijn en een stijf lichaam wakker worden. Herkenbaar?

Denk eens na: wanneer heb jij voor het laatst je matras omgedraaid? En weet jij hoe oud jouw matras eigenlijk is? Club 9 sleep service deed er onderzoek naar. Wat blijkt: veel mensen slapen te lang op hun matras, waardoor er doorligplekken, vieze vlekken, geurtjes en schimmels (!) op ontstaan. Niet heel gezond om ‘s nachts in te ademen, gok ik. Club 9 besloot om duurzame, kwalitatieve matrassen te verhuren of te leasen. Elke vijf jaar wordt er een nieuw matras bezorgd. Je oude matras nemen zij mee en recyclen ze op een zo duurzaam mogelijke manier, want zo’n matras is natuurlijk één bonk afval. O ja: de matrassen van Club 9 zijn 100 procent vegan! Helaas zit er vaak wol in verwerkt in een matras, maar in die van Club 9 sleep service dus niet.

Liggen de matrassen van Club 9 lekker?

Van Club 9 mocht ik een matras testen. Nu heb ik zelf geen nieuw matras nodig, maar mijn grote broer Frank en zijn vriendin sliepen steeds minder lekker. Niet fijn, want hun productiviteit overdag nam hierdoor af en een morning routine was ver te zoeken. Ik besloot daarom het matras bij mijn broer te laten bezorgen, surprise!. Via de website van Club 9 vulde hij de slaaptest in (hij bleek een draaier te zijn). Frank heeft het matras twee weken getest en dit is wat hij erover te vertellen heeft: “Het matras ligt echt prinsheerlijk!” En een week later: “Mir, ik slaap nog steeds zo lekker! Het is zo’n verschil!”

Kost dat?

Het kost je nog geen tientje per maand om een eenpersoons matras te huren (een tweepersoons kost €18,99 per maand) en je krijgt er dus elke vijf jaar een matras ter waarde van €600,- voor een eenpersoons en €1200,- voor een tweepersoons voor terug. Da’s uiteindelijk nog goedkoper ook! En in het kader van ontspullen en minimalisme, is het huren van zo’n matras natuurlijk ideaal. Geïnteresseerd, maar nog niet overtuigd? Je kunt 100 nachten proefslapen op een Club 9 matras. Bevalt het niet (kan ik me bijna niet voorstellen), dan halen ze het matras gewoon weer op.

Meer tips voor een productievere dag

Op Instagram vroeg ik jullie wat jullie doen voor een productieve dag, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Dit zijn jullie tips! Veel die je kunt toepassen op je morning routine 😉

 • Koffie
 • Regelmaat en routines
 • Heel veel wekkers zetten
 • ‘s Ochtends letterlijk je bed uit springen wanneer de wekker gaat
 • Het bed opmaken
 • Douchen
 • Een rustige avond, zodat je ‘s ochtends beter op kan staan
 • Je hoofdkussen zo positioneren dat je makkelijker in slaap valt
 • Meal preppen
 • Zorgen dat het huis opgeruimd is
 • Kleding de avond van tevoren klaarleggen
 • ‘s Avonds een doel stellen van iets dat je al kunt doen vóór je ontbijt
 • Wifi uitzetten
 • Vroeg naar bed
 • Vroeg beginnen met werken
 • Werken in bed met een kopje koffie of thee
 • To do lijstjes, maar ook van tevoren bedenken wat je wil (en dus niet moet) doen
 • De tijd nemen om rustig en goed te ontbijten
 • Intermittent fasting
 • Yoga en meditatie
 • Een wandeling maken
 • De vervelende klusjes als eerste doen

Wat doe jij om overdag zo productief mogelijk te zijn? Laat het weten in de comments hieronder!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Tencel: dit moet je erover weten - The Veggie Reporter 11 november 2020 - 17:27

[…] Benieuwd naar mijn morning routine? Lees het hier! […]

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie