Home Blog Boekrecensie: Het plantaardige proteïne-kookboek

Boekrecensie: Het plantaardige proteïne-kookboek

door Frida

Het plantaardige proteïne-kookboek bevat recepten die eiwitrijk zijn, gemakkelijk te bereiden, gezond en olie- en suikervrij. Handig voor sporters, maar de recepten zijn zo ‘gewoon’ dat ze ook passen in een normaal eetpatroon. De ingrediënten zijn ook goed te vinden in elke supermarkt. 

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Frida Het plantaardige proteïne-kookboek van J. Plants en Stephan Vogel. Benieuwd? Lees snel verder!

Lekker basic

Het plantaardige proteïne-kookboek belooft 76 lekkere en makkelijke eiwitrijke recepten met maar vijf ingrediënten en daarin alle eiwitten die je dagelijks als sporter nodig hebt. Volgens de schrijvers is het voor veel mensen soms lastig en een uitdaging om elke dag verse, smakelijke maaltijden op tafel te zetten. Daarom hebben ze dit kookboek ontwikkeld. Het is een vrij basic kookboek en zal vooral mensen aanspreken die niet van poespas of hippe, ‘hyperige’ dingen houden. Dat geldt ook voor de foto’s van de gerechten die erbij staan. De recepten zijn ontwikkeld ‘om je fitnessdoelen te behalen’, maar zijn naar mijn idee ook geschikt voor niet-sporters.  Mijn eerste indruk, als ik het boek bekijk, is niet heel positief. Ik vond de voorkant vrij onrustig, een beetje schreeuwerig zelfs en druk overkomen. 

Eiwitten eiwitten eiwitten 

Het boek begint met een inleiding die taaltechnisch niet heel erg sterk is geschreven, maar wellicht is dit minder relevant voor lezers die dit boek puur voor de recepten hebben gekocht. De eerste hoofdstukken geven informatie over wat nu de basis is van een eitwitrijk dieet, hoe je een eiwitrijke voorraadkast kan aanleggen en wat musts zijn om daarin te hebben. Dit is erg handige informatie, omdat je zo nooit misgrijpt bij het koken of onnodig vaak boodschappen moet doen. Zeker nu er in verband met het coronavirus wordt afgeraden te vaak naar de winkel te gaan.

Fijn is dat er bij de aangeraden eiwitbronnen, koolhydraten, bonen, noten en zaden staat hoeveel eiwitten ze bevatten per honderd gram. Het boek geeft aan wat hulpmiddelen zijn om snel en efficiënt te koken. Het boek geeft daarna een praktisch overzicht van het weken en koken van de basisvoedingsmiddelen: hoelang peulvruchten moeten weken en hoeveel gram het uiteindelijk zal zijn. 

Gek op boekrecensies? Lees dan Iris’ review van Goed eten! 

plantaardige proteïne kookboek binnenkant

Recepten min- en pluspunten

Dan volgen de recepten. Dit vond ik er van:

  • Ontbijt: veel variatie. Van smoothies, bowls tot proteïnebrood. 
  • Hoofdgerechten: wel veel met kikkererwten, linzen en tofu. Maar ook andere leuke gerechtjes waar ik zelf niet zo snel op was gekomen, als een satébowl met mango en tempeh. Dit is een heerlijke combi van zwarte bonen, quinoa, tempeh, pindasaus en mango. 
  • Tussendoortjes en toetjes: mijn favoriete hoofdstuk. Ik ben een echte zoetekauw, dus daarom ben ik denk ik wat kritischer over de vorige hoofdstukken dan over dit. Vooral de citroentaartrepen zijn lekker. Helaas vond ik het hoofdstuk toch weinig verrassende recepten bevatten. De meeste kende ik al uit andere boeken of van vegan sites. 

Reclame

In het laatste hoofdstuk wordt er reclame gemaakt voor het programma van Plantaardigfit, hoe je Plantaardigfit op social media kunt vinden en wat links zijn naar hun gratis maaltijdprogramma’s. Handig voor wie meer wil lezen en weten, maar maakt het wat meer een reclameboek dan een vrijblijvend kookboek. 

Conclusie

Voor mij had dit boek geen meerwaarde tot wat er al is aan vegan kookboeken en wat er online te vinden is. Voor mijn gevoel maak je er non-vegans die willen overstappen of sporters die meer vegan willen eten hier niet echt enthousiast mee. Maar vooral de reclame-achtige insteek vond ik jammer. Verwarrend is ook dat het een eiwitrijk dieet wordt genoemd, maar dat er ook over plantaardig eten en veganisme wordt gesproken. Lezers die meer vegan willen eten, kunnen hierdoor de indruk krijgen dat veganisme een dieet is of dat eiwittekort erg op de loer ligt. En dat is toch behoorlijk achterhaald inmiddels. 

Het plantaardige proteïne-kookboek
J. Plants & Stephan Vogel
Happyhealthygreen
€23,99 via
ISBN 978 94 92788 57 3

plantaardige proteïne kookboek achterkant

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

4 Reacties

Marjolein 12 november 2020 - 21:20

Wat een uitkomst! Plantaardig, onbewerkt en boordevol eiwitten. Deze komt in huis zodra de sportscholen weer wat beter toegankelijk zijn 🙂

Reageer
Miriam Groot 14 november 2020 - 18:51

Te gek! Enjoy!!

Reageer
Jessica 16 november 2020 - 11:07

Dank voor de recensie, komt ook op mij niet zo aantrekkelijk over na het lezen van je verhaal. Wél vind ik het belangrijk om te benoemen dat het wel degelijk hard ‘werken’ is voor veganisten die veel (duur)sporten om aan de juiste hoeveelheid eiwitten te komen. Ik vind dat echt een struggle en zonder eiwitshake per dag red ik dat dan ook niet. Ik kan echt niet de hele dag noten en bonen eten. En ja, ik heb er inmiddels echt werk van gemaakt om werkelijk elk voedingsproduct te checken op hoeveelheid eiwitten (ook voor mijn kindjes in de groei is dit heel belangrijk!). Ik vind vegan zijn leuk en belangrijk maar zeker niet altijd makkelijk en vind dat we niet moeten doen alsof tekorten niet op de loer liggen. Nou is dat natuurlijk ook zo bij vleeseters die niet goed op hun voeding letten! Ik ben blij met alle recepten die mij weer wat inspiratie geven om lekkere eiwitrijke maaltijden te maken, alhoewel ik dat toch met een ander kookboek ga doen denk ik:)

Reageer
Miriam Groot 16 november 2020 - 13:18

Jij bedankt voor je reactie! Helemaal met je eens 🙂

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie