Home Blog Boekrecensie: Veganista

Boekrecensie: Veganista

door Jeanine Brink

Ben je een enorme fan van pasta, pizza, cannoli en overheerlijke gelato, dan ben je in de Italiaanse keuken aan het juiste adres. In het boek Veganista geeft Luna Trapani je het antwoord op hoe je al je favoriete Italiaanse gerechten volledig plantbased op tafel kunt zetten. 

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Jeanine Veganista van Luna Trapani. Benieuwd? Lees snel verder!

Veganista Luna Trapani is een jonge, Italiaans-Vlaamse kok die sinds juni 2020 haar eigen osteria runt in het historisch centrum van Antwerpen. Ze is de dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder en is sinds 2018 volledig overgestapt op een plantaardige levensstijl. Dit inspireerde haar dan ook om al haar favoriete Italiaanse recepten aan te passen. Het leverde dit prachtige boek op met 60 overheerlijke, Italiaanse, vegan gerechten. Een boek toegankelijk voor elke kok. 

De traditionele Italiaanse maaltijd

Het boek begint met een uitgebreide introductie die je, al is het om de prachtige foto’s, zeker niet wil overslaan. Ook de tips zijn zeer welkom, ook al weet je het meeste wel. Want dat je alleen moet koken met de beste ingrediënten is voor niemand een verrassing. Voordat je aan de slag gaat met de gerechten neemt het boek je mee in de basis. Hier word ik natuurlijk bijzonder blij van, want eerlijk is eerlijk, een goed alternatief voor ricotta had ik nog niet ontdekt, laat staan twee goede alternatieven. 

Als de basis is gelegd, wordt de Italiaanse maaltijd stapsgewijs doorlopen. Er wordt gestart met antipasti, gevolgd door de primi, secondi, bijpassende contorni (bijgerechten) en tot slot dolci. Persoonlijk was ik misschien het liefst begonnen bij de dolci, maar het woord truffelhumus trok mijn aandacht. 

Antipasti

De antipasti bestaan uit maar liefst dertien gerechten, waarbij het water je in de mond loopt. De ingrediëntenlijsten zijn kort en overzichtelijk met gangbare producten. Dit zorgt ervoor dat je de gerechten eenvoudig in elkaar zet. Het is een goede mix en voor elk wat wils. Persoonlijk vond ik de risottoballetjes met tomaat en erwten erg lekker en ook feestelijk om gasten mee te verrassen. Ook de frittata is favoriet, ook echt aan te raden als lunch!

Gek op boekrecensies? Dan wil je deze van Beter op reis van Joost en Viora vast ook lezen!

Primi

Onder de primi’s verstaat Luna pasta, risotto of soep. Om ze klaar te maken ben je tussen het half uur en een uurtje bezig. In die tussentijd kun je je naast verheugen op een heerlijk bord eten, je ook vermaken met de mooie foto’s bij de recepten. In het Italiaans worden het dan wel primi’s genoemd, maar ze volstaan natuurlijk prima als hoofdmaaltijd. All-time favourite is natuurlijk de lasagne en risotto, maar zodra het lente wordt, weet ik zeker dat de ravioli met citroen en ricotta hoog op mijn lijstje zal staan. 

veganista boek

Secondi

Als je de primi hebt gehad, volgt de secondi, waarin alle hoofdgerechten te vinden zijn. Er staan klassiekers in, zoals de involtini alla siciliana, parmigiana di melanzane en de funghi alla king, maar ook verrassingen zoals cacciucco di ceci, een Toscaanse kikkererwtenstoofschotel en de hambuger all’italiana, een Italiaanse burger. Ook hier ben je maximaal een uurtje kwijt in de keuken en de ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Kortom, genoeg bijzonders om mee uit te pakken tijdens een etentje, maar je staat niet eindeloos in de supermarkt of in de keuken. 

Contorni

Om de al zeer kleurrijke hoofdgerechten aan te vullen, vind je ook nog smaakvolle bijgerechten in het boek. Ook deze zitten boordevol kleur. Je kunt ze als bijgerecht eten, maar ze zijn zeker ook te gebruiken als lekkere lunch. Vooral de in zoetzuur gemarineerde aubergines zullen een onderdeel worden van mijn lunch.

Dolci

Door alle foto’s heb je kunnen wegdromen alsof je zelf door Italië reist. Het doet je verlangen naar de heerlijke zomeravonden waarop je echte Italiaanse gelato kunt halen. Des te leuker is het dat dit boek verrast in zijn desserts. Heel fijn om een goed plantaardig recept te hebben voor tiramisu, want wie houdt er nu niet van tiramisu. Maar je repertoire wordt aangevuld met onder andere Siciliaanse cannoli (oh ook zo lekker bij de koffie!), carpaccio van ananas en ricottataartjes met chocolade en peer. Gelukkig staat er ook een heerlijk recept in van romige warme chocolademelk, iets wat ik graag na een lange wandeling in de winter ook drink. 

Tot slot

Helemaal achter in het boek is een overzicht te vinden van alle recepten en gelukkig staan hier de bladzijdenummers erbij! Dat is iets wat ik oprecht wel mis bij de hoofdstukken. Zoals ik eerder zei, bladeren door Veganista is alles behalve een straf, maar wat mij betreft had het paginaoverzicht ook vooraan mogen staan. 

Koop dit boek als je van de Italiaanse keuken houdt en op zoek bent naar goede plantaardige alternatieven vol van smaak. Daarnaast is Veganista echt prachtig vormgegeven en levert het je een prachtige reis door Italië op. 

veganista achterkant

Veganista, de Italiaanse plantaardige keuken
Luna Trapani
Terra
€25,99
ISBN 9789089898463

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Nelleke 31 december 2020 - 08:35

Wauw! Door deze recensie ben ik overtuigd om dit boek aan te gaan schaffen. Nou ben ik ook wel mega fan van de Italiaanse keuken, maar toch. Dank voor de uitgebreide recensie! Ik ga dit boek op mijn lijstje zetten.

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie