Home Blog Boekrecensie: Intermittent fasting doe je zo!

Boekrecensie: Intermittent fasting doe je zo!

door Hester

Intermittent fasting, wat is dat nu precies? Hoe pak je het aan? Kun je daarbij zomaar alles eten? Dit complete boek van Hannah Vreugdenhil geeft antwoord op al deze vragen, en geeft je een handvat om met intermittent fasting aan de slag te gaan.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Hester Intermittent fasting doe je zo! van Hannah Vreugdenhil. Benieuwd? Lees snel verder!

Via een collega kwam ik twee jaar geleden voor het eerst in aanraking met intermittent fasting. ‘Je kunt alles eten wat je wil, maar dan alleen binnen een bepaald aantal uren’, werd mij vol enthousiasme verteld. Eerlijk gezegd klonk dit voor mij iets teveel ‘too good to be true’. Ik verdiepte mij niet verder in de methode van intermittent fasting, totdat dit boek bij mij op de deurmat viel. 

Duidelijke taal

Bij het lezen vielen puzzelstukjes op hun plek. In het verleden heb ik een paar keer een vasten sapkuur gedaan. Uit ervaring weet ik dat het vasten je uiteindelijk meer energie geeft, een helderder hoofd en een betere concentratie. Eerlijk gezegd was ik wat sceptisch of je dit effect ook kan behalen met enkel een dagelijkse fasting window (de periode van 16 uur bij intermittent fasting waarbij je niet eet). Maar niets blijkt minder waar. In haar boek legt Hannah heel helder stapsgewijs uit welke methodes van intermittent fasting er zijn en hoe je het beste een maaltijd kunt opbouwen op basis van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels). 

intermittent fasting

Intermittent fasting: wat houdt het in?

Het boek zou mijn enthousiaste collega teleurstellen. Je kunt niet zomaar alles eten wat je wil binnen je feeding window, zeker niet als je via deze methode wil afvallen. Heel fijn vind ik het dat Hannah in haar boek een onderscheid maakt tussen verschillende lichaamstypes, die ieder weer op de eigen manier reageren op de samenstelling van eten. Dat maakt het boek persoonlijk toepasbaar. Het boek bevat een handige dagelijkse- en wekelijkse checklist die je kunt gebruiken om te kijken of je voldoende van iedere voedingsgroep binnenkrijgt. Hannah Vreugdenhil is naast auteur van meerdere kookboeken ook lifestylecoach. Dat lees je terug in een hoofdstuk dat er helemaal op is gericht om de juiste keuzes en prioriteiten te stellen, en dat handvaten geeft om je deze methode eigen te maken.

Boekrecensie: Smaak, de plantaardige keuken van Yerba

Weekmenu’s & recepten

Een groot deel van het boek, 130 van de 200 pagina’s, zijn gevuld met handige weekmenu’s. Acht voor de winter en acht voor de zomerperiode. Per week staat een boodschappenlijst aangegeven, per dag de maaltijden met waar nodig een uitleg hoe je deze kan bereiden. Zeker wanneer je het bij de start een puzzel vindt om je maaltijden goed samen te stellen, zijn deze menu’s erg handig. Ik heb er zelf een aantal lekkere ontbijtrecepten van gebruikt. Ben je vegetariër of veganist? Dan is het boek wellicht wat minder geschikt voor je wanneer je het juist zou willen kopen vanwege de voorbeeld weekmenu’s. De gerechten zijn vrij makkelijk te veganizen, maar de verhouding van macronutriënten veranderd dan natuurlijk wel iets.
Het boek sluit af met een paar van Hannah’s favoriete (basis)recepten met daarbij wel vijf tot zes varianten.

intermittent fasting

Conclusie

Het boek ‘intermittent fasting doe je zo!’ is een handig en compleet boek die je alle informatie geeft die je nodig hebt om te beginnen met intermittent fasting. De titel geeft mij het idee dat in het boek veel theorie zou staan, maar de grootste ruimte in het boek is toch weggelegd voor de weekmenu’s en recepten. Wanneer je niet van plan bent deze te gebruiken, dan zou ik het boek wat minder snel aanraden. Mocht je echter een complete aanpak willen hebben voor intermittent fasting dan is dit zeker het boek voor jou.

intermittent fasting

Intermittent Fasting doe je zo!
Hannah Vreugdenhil
Spectrum
€15,99
ISBN 978 90 00 37289 8

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Maaike 23 februari 2021 - 07:02

Hier even een waarschuwing voor je wil beginnen met intermittent fasting! Hoewel mannen hier voor zover bekend is minder problemen mee hebben, is vasten in veel gevallen erg slecht voor vrouwen omdat het een verstoring in de hormoonspiegel veroorzaakt! Het kan er zelfs voor zorgen dat je menstruatie verzwakt, of uitblijft. Onder andere dr. Nicola Rinaldi heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Dus vrouwen, lees je góed in!! Liefs

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie