Home Blog Boekrecensie: Smaak, de plantaardige keuken van Yerba

Boekrecensie: Smaak, de plantaardige keuken van Yerba

door Laura Verstraaten

Wil je jouw vleesetende kennissen eens flink imponeren? Want ja, wat eten veganisten nou eigenlijk wel? Met de recepten uit kookboek Smaak laat je zien hoe divers en heerlijk plantaardig eten kan zijn. In Smaak draait niet om het weg laten van vlees, hier hebben planten de hoofdrol.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Laura Smaak van Walter Marskam. Benieuwd? Lees snel verder!

Smaak: haute cuisine plantaardig tafelen

In de introductie lees je over de thema’s waar je volgens dit kookboek kennis mee maakt in de praktijk. Denk hierbij aan duurzaamheid, seizoensgebonden producten, het tegengaan van voedselverspilling, bereidingswijzen, creativiteit en verantwoordelijkheid dragen voor de wereld om ons heen.

Smaak leert je nieuwe ingrediënten, bereidingswijzen én smaken kennen. Hoewel enige ervaring met koken van pas komt en je de meeste gerechten niet binnen dertig minuten op tafel zet, kun je weinig verkeerd doen wanneer je je aan het recept houdt. De instructies en hoeveelheden zijn tot in detail uitgewerkt en aan de hand van de fantastische, kleurrijke foto’s weet je hoe het eindresultaat er ongeveer uit mag zien.

De zeventig recepten zijn op seizoen geordend en variëren tussen warme en koude gerechten. Enerzijds leer je koken met schorseneren, aardperen en brandnetels – anderzijds leert Walter Marskamp je spectaculaire bereidingen voor bloemkool, bieten en wortelen. Daarnaast is er een uitgebreid hoofdstuk waar je specerijenmixen, dressings en sauzen leert maken. Je leert groenten inleggen en zelfs plantaardige, witte chocolade maken. Het is een kookboek vol verrassingen.

Conclusie

In Smaak laat Walter Marskamp zien dat plantaardig eten alles behalve saai is. Er gaat een wereld open qua smaken en ingrediënten. Als vaste gast bij restaurant Yerba in Amsterdam – en als ‘niet per se keukenprinses’ – had ik niet verwacht dat ik zelf zulke mooie gerechten op tafel kon zetten.

Smaak kan even afschrikken als je de recepten vluchtig bekijkt, echter zijn de instructies duidelijk en zul je als een echte chef heerlijk eten op tafel zetten. Ter illustratie heb ik de chocolademousse gemaakt met zijden tofu, koffielikeur, zeven zaden chocolade en gezouten laurierkaramel. Zo veel simpeler dan het leek en een (heerlijk!) spektakel als nagerecht.

De recepten zijn lekker en een lust voor het oog. Als groot pluspunt wordt er rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen waardoor dit ook voor de veganistische coeliakie-patiënt een uitkomst is.
Smaak is duidelijk gebaseerd op liefde voor smaakvol, plantaardig eten en een wens voor een betere wereld. Een fantastisch kookboek voor wie met passie in de plantaardige keuken staat!

smaak van yerba boekrecensie

Smaak
Walter Marskamp en Sally Mitchell
Uitgever: Terra
Prijs: €34,99
ISBN 9789 089 8984 87

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie