Home Blog Boekrecensie: Azië van Meera Sodha

Boekrecensie: Azië van Meera Sodha

door Sarah

Een verre reis maken kan tijdens de coronacrisis natuurlijk niet, maar gelukkig kun je ook in je eigen keuken op reis gaan. In dit kookboek neemt Meera Sodha, columnist in the Guardian, je mee op een culinaire rondreis door Azië. Ze leert je hoe je Koreaanse kimchi pannenkoeken of Japanse katsu curry maakt. Ook gaat ze in op de rijke historie en verscheidenheid van allerlei Aziatische keukens.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Sarah Azië van Meera Sodha. Benieuwd? Lees snel verder!

Azië van Meera Sodha: kleurrijk en veelzijdig 

Het allereerste dat opvalt is de prachtige, kleurrijke kaft van Azië! De rest van de vormgeving van het boek van Meera Sodha stelt ook niet teleur. Wanneer ik erdoorheen blader, zie ik een hoop foto’s van gerechten die me het water in de mond doen lopen. 

Mijn verwachtingen van dit boek schoten omhoog toen ik zag dat Sodha start met een hoofdstuk gewijd aan snacks. In dit hoofdstuk zul je bijvoorbeeld bao buns en dumplings zien langskomen. Hierna vind je hoofdstukken over salades, noedels, curry’s, en rijst. Ook tahoe (een ietwat ouderwetse benaming voor tofu), bloem & eieren, peulvruchten, bijgerechten, smaakmakers en zoet staan erin. Niet alles is dus veganistisch: Sodha kookt grotendeels veganistisch met af en toe zuivel of ei. Voor minstens de helft van die recepten geeft Sodha tips voor een vegan optie. In sommige recepten speelt het dierlijke ingrediënt echter een hoofdrol, maar dit is maar een klein gedeelte van alle recepten.

De verscheidenheid van de Aziatische keukens 

Op de achterkant van dit boek staat dat Sodha, die zelf uit India komt, zich heeft laten inspireren door de Aziatische keukens. ‘Van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam’. In het voorwoord vind je meer informatie over Sodha en de totstandkoming van dit boek. Ze heeft zich laten inspireren door reizen die ze door Azië heeft gemaakt en de gerechten die ze in verschillende landen proefde.

Ook is ze in gesprek gegaan met de chefs, kennissen en restauranteigenaren uit allerlei landen die ze tegenkwam in haar thuisbasis London. De culturele context van de recepten en ingrediënten hebben een belangrijke plaats in haar boek. Je vindt uitleg over het land en de geschiedenis van het gerecht en welke plek bepaalde ingrediënten hebben. Ook hoe Sodha kennis heeft gemaakt met het gerecht, credits naar chefs die haar inspireerden en ook of en waarom ze het oorspronkelijke recept heeft aangepast.

Op deze manier leer je als lezer veel over de eetcultuur en historie van verscheidene Aziatische landen. Dat is niet bij alle kookboeken het geval. In de Westerse food industry bestaat namelijk een hoop racisme en onbegrip rondom Aziatisch eten. Van bekende chefs die een kookboek schrijven over een cultuur waar ze weinig kennis en ervaring mee hebben, tot foodbloggers die recepten kopiëren of er juist een ‘moderne twist’ op maken zonder respect voor de historie van een eeuwenoud gerecht te hebben. Of Sodha eer heeft gedaan aan de verscheidenheid aan culturen en keukens in Azië, is denk ik niet aan mij als witte Nederlander om te bepalen. Maar doordat de culturele context van de recepten een belangrijke rol spelen in het boek, heb ik in ieder geval veel geleerd over de verschillende Aziatische keukens. 

De keuken in!

Tijd om wat recepten te gaan testen! Daarvoor moest ik even langs de Aziatische supermarkt. Een groot aantal recepten vragen om ingrediënten die de reguliere supermarkt niet heeft. 

Ik begon met de Mapo tahoe uit Sichuan (een regio in China). Dit was een explosie van smaken die ik nog nooit eerder had geproefd, zoals zwarte gefermenteerde bonen. Gelukkig had ik in de ingrediënten-index achterin al gelezen dat door szechuanpeperkorrels je tong tijdelijk gevoelloos wordt. Anders had ik niet geweten wat me overkwam… De Usal, ‘een mengsel van peulvruchten en doperwten in licht gekruide tomatensaus’, vond ik een beetje flauw. Daartegenover staat dat de Thaise Pad Thai, met o.a. pindasaus, tofu, bimi, limoen en munt, ontzettend lekker was. Tot slot noemde ik al dat ik groot fan ben van snacks, dus probeerde ik uit dat hoofdstuk de zoete aardappel momo’s. Het vouwen van de momo’s kostte eventjes tijd en moeite (vandaar dat ik voor een andere vorm ging). Maar deze smaakten echt fantastisch en ga ik zeker vaker maken!

Alle recepten hadden duidelijke instructies, variaties en tips en tricks. Wel missen de recepten een totale bereidingstijd en bewaaradvies, twee elementen die een mooie aanvulling waren geweest.

Conclusie

Ik heb het vermoeden dat ik dit boek nog vaak ga gebruiken. Het heeft bijna alles wat ik zoek in een kookboek. Een ruime variatie aan recepten, heldere instructies, voldoende culturele achtergrondinformatie over de gerechten en ingrediënten en natuurlijk prachtige foto’s waardoor ik zin heb om de keuken in te duiken! Zeker als je nog weinig bekend bent met de Aziatische keukens en het leuk vindt om nieuwe ingrediënten en gerechten te leren kennen, denk ik dat Azië van Meera Sodha een aanrader voor je is. 

Azie van meera sodha review

Azië
Meera Sodha
Fontaine uitgevers
Prijs: €32,-
ISBN 978 90 5956 977 5

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie