Home Blog Mondkapjes gemaakt van 8616 kilo kledingafval — en je kunt ze planten!

Mondkapjes gemaakt van 8616 kilo kledingafval — en je kunt ze planten!

door Willemijn van Elderen

Tijdens de COVID-pandemie zien we veel mondkapjes op straat terechtkomen. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Roshan Ray uit India kwam met een concept waarbij tonnen aan kledingafval omgezet kunnen worden in een mondkapje én je kunt deze na gebruik planten. Zo is het mondkapje biologisch afbreekbaar en krijg jij er kruiden voor in de plaats!

Veel kledingafval

De kledingindustrie in India is groot. Een grote kledingindustrie zorgt ook voor meer afval. Dat afval belandt helaas ook op straat, in rivieren en in de natuur. In India is dit zelfs een grote manier van vervuilen geworden.

Roshan Ray, oprichter van Seed Paper India, bedacht hier iets op: een biologisch afbreekbaar mondkapje. Hij ziet namelijk meer mogelijkheden in het materiaal dat als ‘afval’ gezien wordt en besloot hier iets mee te doen. “Ik geloof dat niets onmogelijk is. Het vraagt alleen een beetje moed en heel wat brainstormsessies om iets unieks met afval te kunnen doen, en er een nieuwe waarde aan te geven”, zegt Roshan er zelf over.

Roshan Ray maakt biologisch afbreekbare mondkapjes
Roshan Ray maakt biologisch afbreekbare mondkapjes

Biologisch afbreekbaar mondkapje

In februari begon Roshan met het verzamelen van afval. In totaal heeft hij meer dan 8616 kilo aan kledingafval weten te verzamelen. “Wat is een betere oplossing voor het restafval dan een mondkapje in een tijd dat we deze zo hard nodig hebben?” vraagt Roshan zich af.

Lees ook: 8 x duurzame mondkapjes kopen

2021 is een belangrijk jaar om een verandering te kunnen maken wat betreft het klimaat. Het mondkapje dat Roshan heeft ontworpen is daarom 100 procent biologisch afbreekbaar. Het kledingafval is omgetoverd tot (handgemaakt) papier. Voor de stiksels en de elastieken van het mondkapje is gebruik gemaakt van ‘Khadidraad’, dat eveneens handgemaakt is. Het papier bevat basilicum- en tulsizaadjes. Je kunt het mondkapje dus na gebruik planten! Ook de inkt die gebruikt wordt om het mondkapje te verfraaien, is duurzaam. 

Roshan heeft in een interview bevestigd dat deze mondkapjes net zo veilig zijn als de ‘normale’, minder duurzame, mondkapjes.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron en beeld: Seed Paper India

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie