Home Blog Nieuw: erwtendrink! Heb jij ‘m al in de winkel gespot?

Nieuw: erwtendrink! Heb jij ‘m al in de winkel gespot?

door Willemijn van Elderen

Misschien heb je inmiddels het nieuws over de erwtendrink al gehoord, maar dat mag de pret niet drukken! Nestlé lanceert namelijk het nieuwe merk WUNDA. Dit merk zal met haar melkvervanger op onder andere erwtenbasis waarschijnlijk gaan concurreren met Zweedse bedrijf Oatly. 

Erwtendrink, vegan ‘melk’ van Nestlé

Woensdag 5 mei maakte Nestlé bekend dat er een nieuwe melkvervanger zou verschijnen. Deze melkvervanger op erwtenbasis is dusdanig gezond dat deze nutriscore-A mag ontvangen! Verder geeft het bedrijf aan dat de drank voor alles inzetbaar is. “Het heeft een zachte smaak, een gladde textuur en valt overal voor te gebruiken” aldus Nestlé. Dit melk-alternatief zal deel uit maken van een gloednieuw assortiment van Nestlé, dat straks in de supermarkt te vinden zal zijn onder de merknaam ‘WUNDA’. Naast deze erwtendrank zal het merk ook voedingssupplementen aanbieden in de vorm van fruitshots. 

Markt voor zuivelalternatieven

De vraag naar alternatieven voor zuivelproducten stijgt. Dit omdat consumenten langzaam beginnen te zien dat koemelk een grote impact heeft op het milieu en daarnaast vanwege de alsmaar groeiende veeteelt. Bedrijven zoals Oatly en Alpro spelen al enige tijd in op deze groeiende vraag, echter zijn er nu steeds meer andere bedrijven die een aandeel willen op de groeiende markt voor zuivelalternatieven, zoals nu bijvoorbeeld Nestlé. De nieuwe dranken van WUNDA concurreren met zuivelalternatieven zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk en hazelnootmelk.

Lees ook: Deze koekjes zijn vegan (en vind je gewoon in de supermarkt)

De uitstoot van plantaardige melk

Niet alles wat gezond of plantaardig is, is ook daadwerkelijk milieuvriendelijk. Nestlé geeft namelijk toe dat de uitstoot bij het produceren van de dranken hoger ligt dan bij andere alternatieven. De CO2-uitstoot van de erwtendrank ligt rond de 0,58 kilogram per liter, terwijl bijvoorbeeld Oatly 0,16 kilogram minder per liter uitstoot. De uitstoot is echter wel vele malen lager dan dat van reguliere koemelk wat rond de 1 tot 1,8 kilogram per liter ligt. Nestlé compenseert deze uitstoot door emissierechten in te kopen en door hun investering in een bosbeschermingsproject in Cambodja.

de erwtendrink van wunda in een smoothie
De erwtendrink van Wunda in een smoothie – Beeld: Nestlé

Lees ook: Nu op Netflix: Seaspiracy, de indrukwekkende opvolger van Cowspiracy

Geen nieuwe ontwikkeling

De ontwikkeling van erwtenmelk is al enige tijd bekend en is daarmee niet geheel nieuw. Merken zoals Ripple en Sproud zijn al enige tijd bekend, echter zijn deze merken niet net zo makkelijk in de supermarkt te vinden, maar eerder in de horeca. Nestlé geeft echter aan dat zij een ietwat andere aanpak hebben gebruikt. Volgens het bedrijf is deze erwtendrink namelijk alles-in-één. Dat wil zeggen dat de drank voor verschillende doeleinden geschikt is; bakken, koken of gewoon om te drinken! Het kan in de koffie, door de cornflakes of als basis voor een smoothie!

Wanneer en waar is erwtendrink te koop?

Bekend is dat de erwtenmelk te koop zal zijn in drie verschillende smaken: original, ongezoet en chocolade! Daarnaast valt er ook te kiezen in fruitshots, deze krijgen namelijk de smaak bosbessen/munt en mango/gember. Het WUNDA assortiment zal verkocht worden in de landen Nederland, Frankrijk en Portugal. De rest van Europa staat voor een later moment gepland.

De verkoop van de WUNDA dranken zal bij de Jumbo van start gaan op 10 mei. Voor de Albert Heijn fans onder ons; jullie moeten nog even wachten op WUNDA, daar start de verkoop van de producten namelijk pas op 9 augustus. Tot die tijd kun je ook de AH erwtendrink proberen, want de supermarkt heeft zelf ook een variant van eigen merk aan het assortiment toegevoegd. Kijk jij uit naar deze nieuwe ontwikkeling? Of misschien ben je al bekend met erwtenmelk! Laat het ons weten in de comments!

Bron: Nestlé, Business Insider

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

3 Reacties

Anne 28 mei 2021 - 07:06

Ik vind havermelk echt vele malen lekkerder dan erwtenmelk. Sproud vond ik ronduit ranzig :’-D Doe mij maar Oatly

Reageer
Miriam Groot 28 mei 2021 - 10:40

Haha, Oatly for the win!

Reageer
Marijke 29 augustus 2022 - 13:50

De Wunda erwten melk is heerlijk , fris en nootachtig van smaak .
Weet iemand in welke winkel/supermarkt ik deze kan kopen in Zuid Frankrijk ? De Haute Garonne ?

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie