Home Blog Nu op Netflix: Seaspiracy, de indrukwekkende opvolger van Cowspiracy

Nu op Netflix: Seaspiracy, de indrukwekkende opvolger van Cowspiracy

door Frida

De makers van onder andere Cowspiracy hebben een nieuwe, indrukwekkende documentaire gemaakt: Seaspiracy, over de verwoestende impact van de plastic soep door de mens. Seaspiracy toont wat voor bizarre moordmachine de wereldwijde, commerciële visserij is. 

Seaspiracy: Geld, corruptie en macht

Vanaf 24 maart is Seaspiracy te zien op Netflix. Filmmaker Ali Tabrizi neemt de kijker in 89 minuten mee in de wonderlijke zeewereld en laat de bedreigingen zien. Hij duikt in de wereld van de visserij met de bijbehorende duistere praktijken van geld, corruptie en macht. Duurzame visserij bestaat niet volgens Tabrizi. De huidige plastic soep blijkt voor 46 procent te bestaan uit visnetten die voor dood en verderf zorgen. Voor dierenliefhebbers misschien niet de fijnste beelden, maar een groot deel van de docu gaat over de slachtpraktijken van vissen, dolfijnen en walvissen en de mensenrechten die daarbij worden geschonden door slavernij. Tabrizi filmt met gevaar voor eigen leven, omdat de waarheid niet naar boven mag komen. Behalve Tabrizi spelen ook dierenrechtenactivist Paul Watson (Sea Shepherd) en voormalig dolfijnentrainer Richard O’Barry een rol. 

Documentairemaker Ali Tabrizi (Afbeelding: Netflix)
Documentairemaker Ali Tabrizi (Afbeelding: Netflix)

Onderwaterwereld

Cowspiracy uit 2014 maakte bij veel mensen heel wat los. In deze documentaire komt de invloed van de veehouderij en de bio-industrie op het milieu aan het licht. Seaspiracy richt zich nu dus op de impact van de visserij op het milieu. De documentaire toont wat er onder water gebeurt. Hoe er, zonder enig respect, met dieren en de onderwaterwereld wordt omgegaan. Ali Tabrizi is zelf verrast over de grootte van het probleem: “Ik ben al zo lang ik me kan herinneren gefascineerd door de oceaan, maar deze romantisch visie veranderde volledig tijdens het maken van Seaspiracy. Ik werd gedwongen om een kant van het verhaal onder ogen te zien dat ik nog niet kende.”

Lees ook: VEGAN STARTERS KIT: hier vind je info over gezondheid en de bio-industrie

Vier sterren

Diverse (online) media zijn lovend in hun recensies over de documentaire. Netflix zelf noemt Seaspiracy “het belangrijkste ontbrekende stukje in de milieupuzzel”. Gids.TV geeft de film vier sterren en het magazine Manners schrijft zelfs: “Gaan we nu ook anders kijken naar visconsumptie? Liggen de supermarktschappen straks ook vol met visvervangers? Na deze confronterende documentaire kom je tot de pijnlijke conclusie dat dit noodzakelijk is”. Voor veel mensen die wel vis eten, maar denken dat ze goed bezig zijn door te letten verpakkingen en labels zal Seaspiracy een eyeopener. Duurzame visserij bestaat namelijk niet.

Seaspiracy is nu te zien op Netflix.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bronnen: Netflix, Seaspiracy, Gids.TV, Manners.
Beeld: Netflix

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie