Home Blog Deze deelnemers van het Eurovisie Songfestival zijn vegan!

Deze deelnemers van het Eurovisie Songfestival zijn vegan!

door Willemijn van Elderen

Ook zo’n fan van het Eurovisie Songfestival? Ik wel, sinds kleins af aan. Dat verklaart natuurlijk waarom dit stukje nu verschijnt. Ook dit jaar was het wat mij betreft weer één groot feest, maar plots vroeg ik mij af: hoe zit het met de vegan deelnemers bij het songfestival? Ik dook de geschiedenis van het Songfestival in. Ken jij deze vega(n) deelnemers nog?

Benny Cristo – Omaga, Tsjechië (2021)

De Tsjechische deelnemer Benny Cristo is sportief en heeft verschillende interesses. Zo is hij een competitieve snowboarder, goed in tennis en een master in Braziliaanse Jiujitsu. Zijn roots liggen in Angola, het geboorteland van zijn ouders. Zijn grote doorbraak kreeg hij in 2009 bij Idols, nu is hij in Tsjechië een geliefd artiest. Nu komt het nog betere nieuws: Hij is veganist! Samen met OBRAZ, een organisatie dat strijdt voor dierenrechten, heeft hij een campagne opgezet tegen gekooide kippen. Daarnaast is hij een gerespecteerde dierenactivist. Zijn inzet ten aanzien van dierenrechten gaat zelfs zo diep, dat er een panini naar hem is vernoemd bij een tankstation-keten in Tsjechië!

Vegan songfestival deelnemer Tsjechie
Benny Cristo. Beeld: EBU / Andres Putting

Vaidotas Valiukevičius, The Roop – Discotheque, Litouwen (2021)

De zanger van de groep The Roop, die in 2021 met het liedje ‘Discotheque’ optrad tijdens het sonfestival is vegan. Vaidotas timmert al een tijdje aan zijn muzikale weg. In de 00’s wist Vaidotas al een aardige groep fans op te bouwen, echter had hij toentertijd niet het gevoel dat hij zijn muzikale zelf had gevonden. Toch bleef hij optreden — tot in 2008 de economische crisis in het land toesloeg. Optredens werden gecanceld en hij moest op zoek naar een vaste baan. In deze tijd heeft Vaidotas ervoor gekozen te stoppen met feesten, de alcohol te laten staan én veganist te worden. In deze periode kreeg hij te kampen met een depressie. Hij realiseerde zich dat het helemaal niet erg is om dit te delen en zocht professionele hulp. Inmiddels is hij is zijn nieuwe weg aan het bewandelen en weet hij dat niemand perfect hoeft te zijn. Vegan met een mooie boodschap dus!

Vegan songfestival deelnemer Litouwen
The Roop. Beeld: EBU / Andres Putting

Jerry Heil – Vegan, Oekraïne (2020)

In het jaar 2020, het jaar waarin Eurovision helaas niet door kon gaan, zou zangeres Jerry Heil Oekraïne vertegenwoordigen met het Songfestival nummer ‘vegan’. Hieronder eerst een klein stukje songtekst:

I bet ur mother wouldn’t like me
She cooks paella I don’t like meat
That’s how it began
I bet ur father wouldn’t get it
Why am I seatin eatin carrot
That’s ’cause I’m vegan vegan

De zangeres geeft aan het ontzettend belangrijk te vinden om met een eigen boodschap de wereld van Eurovisie te betreden. Volgens Jerry is de competitie er ook om met anderen te communiceren, ook al is dit via muziek. Ze wilde met het nummer laten zien dat er veel stereotypes bestaan, ook onder vegans, die vaak niet eens waar zijn. 

Vegan songfestival deelnemer Oekraïne
Jerry Heil. Beeld: YouTube

Max Jason Mai – Don’t Close Your Eyes, Slowakije (2012)

Geen veganist weliswaar, wel vegetariër. Max Jason Mai heeft respect en liefde voor alle levende wezens. Om deze reden is hij vegetariër en draagt hij niks van leer, omdat hij zelf ook geen handtas zou willen zijn. Max denkt dat muziek de wereld kan en zou moeten veranderen. Muziek, sport, yoga en natuur, hij houdt van de goede dingen van het leven — groot of klein. En als ik heel eerlijk ben, zouden we dat allemaal moeten doen!

Wist jij al dat deze Songfestival deelnemers vegan of vega zijn? Misschien ken je er nog wel meer! Laat het ons weten in de comments!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie