Home Diner Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven

Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven

door Miriam Groot

Een basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven. Toepasbaar op wat je in huis hebt! Aardappelen, wortels, broccoli, bloemkool, pompoen, courgette, prei, aubergine, ui, knoflook: de mogelijkheden zijn eindeloos.

DSC03815

Het is een van de makkelijkste gerechten om te maken en je kunt er zowat alles voor gebruiken: geroosterde groenten uit de oven. Het enige dat wat tijd vergt, is het schoonmaken en snijden van de groenten. Maar hee, dat duurt ook niet heel lang en hoeft absoluut geen probleem te zijn. Ik zet meestal ondertussen een podcast aan, gooi mijn heupen los op een leuke afspeellijst of kijk een nieuwe aflevering van mijn favoriete Netflix-serie op dat moment.

Welke groenten kun je allemaal gebruiken om te roosteren in de oven?

Pffff, heb je even? Dit is de lijst (vul me alsjeblieft aan als er wat ontbreekt) van groenten die heel lekker zijn als ze geroosterd zijn in de oven. Ik weet zeker dat je er een aantal van in huis hebt!

Aardappel, aardpeer, artisjok, asperge, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, broccoli, bimi, cassave, chinese kool, courgette, flespompoen, groene kool, groenlof, ijsbergsla, jackfruit, knoflook, knolraap, knolselderij, koolraap, koolrabi, mais, okra, paksoi, palmkool, paprika, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, roodlof, savooiekool, sjalotten, snijbiet, sperzieboon, tomaat, ui, venkel, witlof, wittekool, wortel, zoete aardappel en nog véél meer. Maar hier kom je vast een eindje mee.

DSC03822

Hoe je geroosterde groenten kunt eten

Hoe lekker is het om hier een plantaardig burgertje bij te bakken, of gewoon een blikje kikkererwten mee te roosteren? Zo lang er maar gevarieerd wordt met de groenten, kan ik dit elke dag wel eten ? Het allerlekkerst vind ik dit met mijn romige peterseliedressing.

O ja, als je overhoudt, kun je de groenten ook goed koud eten door een salade of in een wrap. Heerlijk voor tijdens de lunch!

DSC03826

Zo rooster je groenten in de oven

Stap 1: Olie

Wat je sowieso nodig gaat hebben is olijfolie. Hier kun je de groenten mee insmeren. Gebruik je liever geen olie? Je kunt groenten heel goed zonder olie roosteren in de oven, maar ik vind dat ze dan wel wat meer uitdrogen.

Stap 2: Kruiden en specerijen

Vervolgens kun je de groenten bestrooien met verse of gedroogde kruiden en specerijen, peper en zout. Ga los (maar niet met het zout, gebruik zout natuurlijk met mate)!

Stap 3: Zet de oven aan

Om de beste geroosterde groenten te krijgen, bak je ze in een oven die is voorverwarmd tot 220 graden Celsius.

Stap 4: Roosteren maar

Leg je groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven. Ik heb hieronder een grof schema gemaakt van hoe lang groenten ongeveer moeten roosteren. De truc is om gewoon af en toe te kijken, met een vorkje in de groente te prikken en het eruit halen wanneer jij denkt dat het klaar is. Maar hier zul je wel een eind mee komen.

DSC03790

Wortelgewassen (zoals wortelen, bieten en aardappelen): 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool, spruitjes): 15 tot 25 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Pompoenen (alle soorten): 20 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Zachte groenten (zoals courgette, paprika, aubergine): 10 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Dunne groenten (zoals asperges, snijbonen, sugar snaps): 10 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Uien en knoflook: 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Tomaten: 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe groot of klein je ze snijdt

Paddenstoelen: 20 tot 25 minuten.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

DSC03813

Verder lezen

8 Reacties

Anita ~ Richting Wijzer 28 september 2020 - 15:38

Dank je wel voor het uitwerken van deze basis! Soms lijken dingen heel simpel, maar is het toch fijn als iemand je even op weg helpt.

Reageer
The Veggie Reporter 29 september 2020 - 11:50

Ik kijk er ook nog wekelijks naar! Fijn om te horen, Anita!

Reageer
Lekker en duurzaam eten in oktober - Woord en Daad 5 oktober 2020 - 07:36

[…] Basisrecept voor geroosterde groenten uit de oven Geroosterde groentes uit de oven is zo’n handig recept waar je alle overgebleven groenten in kwijt kan. Werkelijk alles smaakt lekkerder als het uit de oven komt. Kies voor groentes uit het seizoen (misschien wel zelfgekweekt in de tuin) of maak al je restjes op. Zo ga je meteen voedselverspilling tegen! Bekijk hier het recept. […]

Reageer
Korsuize Sid 12 februari 2021 - 16:55

Hallo

mag ik vragen welke ingredienten je in de salsa verde deed die hier op de foto bij de oven groeten staat ?
alvast bedankt.

Reageer
Miriam Groot 13 februari 2021 - 07:58 Reageer
Marijke 3 april 2021 - 15:52

Hallo,
Mijn groenten kleven aan het bakpapier.
Bestaat zoiets als ‘verkeerd bakpapier’? Of een andere tip om het kleven en veel werk om de groenten los te maken, te voorkomen?
Dankjewel,
Marijke

Reageer
Miriam Groot 3 april 2021 - 16:27

Hoi Marijke, oef, je zou wat meer olie kunnen gebruiken! Ik hoop dat dit helpt. Liefs!

Reageer
margree6 29 juni 2023 - 15:50

Welke kruiden zou je in een wortel,courget,witte kool, ui oven schotel doen ??

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie