Home Blog BH-struggles: nooit meer de verkeerde BH kopen

BH-struggles: nooit meer de verkeerde BH kopen

door Miriam Groot


De juiste bh kopen, blijkt lastig te zijn: maar liefst 80 procent van de mensen met borsten draagt een verkeerde maat. Herkenbaar voor mij, dus ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe weet je wat de juiste bh-maat is?

Ik heb altijd problemen gehad met bh’s kopen, nooit kon ik de juiste maat vinden, of was ik blij met mijn aankoop. Mijn verhaal deel ik in dit artikel, waarin je zult lezen dat ik eindelijk succes heb behaald. Ik weet nu waar ik mijn bh kan kopen, in míjn maat. Dat is bij SuperBra. Jullie hadden daar wat vragen over – en terecht. Getter van SuperBra geeft antwoord!

Miriam in BH van Superbra
Miriam in BH van Gorteks via SuperBra

Hoe werkt een fitting?

“Wij fitten op het oog en gebruiken dus geen meetlint wanneer iemand een bh komt kopen. We vragen de klant om hun bovenkleding uit te trekken. De BH mag aanblijven, we hoeven de klant nooit zonder BH te zien als dat niet gewenst is. We maken dan een inschatting van de maat en pakken vervolgens een BH in die maat. Daarna leren we de klant hoe je de BH goed aantrekt door te ‘scoopen en swoopen‘*. Soms hebben we de maat in één keer goed. Soms moet het bijvoorbeeld toch nog een omvang/ cup kleiner of groter. Als dat laatste het geval is, pakken we de BH in een andere maat.

Op deze manier komen we op de maat van de klant uit. Als we die eenmaal weten, kijken we wat we allemaal in die maat op voorraad hebben. Dan laten we de klant verschillende modellen passen. Zo komen we op de perfecte fit uit.”

*Scoopen en swoopen betekent dat je je borst letterlijk in je BH ‘scoopt’. Je pakt je borst op, tilt je BH op bij de beugel of aan de zijkant en legt de borst in de cup. Swoopen doe je door de huid onder je BH vast te houden en je BH naar boven te trekken, zodat-ie op de juiste plek zit.

Kost het geld om je borsten te laten opmeten?

“Nee, onze fittingen zijn geheel vrijblijvend.”

Lees ook: Sustainable sex: zo doe je dat!

Meet een andere lingeriewinkel dezelfde cupmaat?

“Over het algemeen zien we dat wij op een (hele) andere maat uitkomen. Een paar dingen hierover:

  1. Wij hebben altijd 96 maten op voorraad. De meeste andere lingeriewinkels hebben aanzienlijk minder maten op voorraad of überhaupt in de collectie. Als klanten een relatief grote cup nodig hebben, zie je dan vaak dat in andere winkels geadviseerd wordt om ook in de omvang omhoog te gaan (een 90F is immers 4 cupmaten groter dan een 75F), omdat dat dan nog het enige is wat ‘een beetje’ past. Als je maat bijvoorbeeld EU 60F is en de winkel vanaf omvang 70 in huis heeft, zullen ze je dan EU 70D geven. Dit, omdat dit dan de beste maat is voor jou binnen wat ze kunnen bieden. Zo ga je dus de verkeerde BH kopen.
  2. Het correct aantrekken van de BH (met ‘scoopen en swoopen‘), scheelt 1 à 2 cupmaten. De meeste winkels letten hier niet zo goed op als wij. 

Door de bovenstaande twee dingen samen, is het heel gebruikelijk dat klanten bij ons op meerdere omvangsmaten smaller en meerdere cupletters groter uitkomen dan de maat waar ze mee binnenkwamen.”

Hoe zit het met beugelbh’s die slecht zouden zijn voor je lichaam?

“Uit alle wetenschappelijke studies die naar BH’s met beugels zijn gedaan, is gekomen dat deze veilig zijn voor je gezondheid.

In de praktijk zien wij dat veel vrouwen die nog niet bij ons geweest zijn, het idee hebben dat beugelBHs een soort martelwerktuigen zijn die nooit comfortabel kunnen zitten. Dat komt eigenlijk bijna altijd doordat de maat die ze dragen niet goed is. Met de goede maat, prikken de beugels nergens in je lijf, en schuurt de BH ook niet over de huid. De beugels rusten tussen je borsten plat tegen je borstbeen. En ze vallen óm je borst in plaats van er op en geven steun in plaats van irritatie.”

Zijn de BH’s bij SuperBra onder eerlijke omstandigheden gemaakt?

“Ja, en hier letten wij ook op bij onze leveranciers. We blijven ook steeds in discussie met ze om hierover verantwoording af te leggen. Bij onze drie belangrijkste leveranciers zit het zo:

Ewa Michalak is kleinschalig naaiatelier in Polen. Onze eigenaar Floor is hier ook op bezoek geweest. De arbeidsomstandigheden zijn goed en medewerkers krijgen eerlijk betaald. Bij Wacoal (het moedermerk van Elomi, Fantasie en Freya) worden de producten gemaakt onder goede omstandigheden en met strikt nageleefde protocollen voor het welzijn van medewerkers. Ook bij Panache (moedermerk van Panache, Cleo en Sculptresse) zijn de omstandigheden goed. De fabrieken waarmee ze werken, zijn geaccrediteerd door WRAP (Worldwide Responsible Apparel Production) of BSCI (Business Social Compliance Initiative).”

Wordt er bij het inkopen ook gelet op duurzaamheid?

“Wij kaarten duurzaamheid regelmatig aan als we met onze leveranciers contact hebben, maar ze zijn er naar onze smaak nog onvoldoende mee bezig. We hebben jammer genoeg nog geen volledig duurzame merken kunnen vinden die voldoen aan onze wensen qua maatrange en kwaliteit. Waar het kan, is onze bedrijfsvoering wel duurzaam. We hebben met succes aan onze leveranciers gevraagd om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en uiteraard hebben we groene stroom.

En verder kijken wij er ook zo tegenaan: de gemiddelde vrouw heeft 6 BHs, maar draagt er 2. Dit omdat de rest niet lekker zit. Dit is natuurlijk niet duurzaam. Door onze manier van advies geven, reduceren we het aantal miskopen. Wij zorgen er echt voor dat mensen de juiste BH kopen. Daarmee dragen we op onze wijze toch bij aan duurzaamheid in het algemeen.”

Is de lingerie van SuperBra vegan?

“Ja, we hebben geen wollen of zijde producten. Ook worden er in de maakprocessen geen dierlijke producten gebruikt.”

Benieuwd naar SuperBra? Check de website, of wip even langs in een van de filialen. Tip: voor een fitting kun je het beste een afspraak inplannen, zodat het helemaal corona proof zal zijn!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Foto: Naomi Modde van NM Fotografie

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie