Home Blog Hoe is het om te leven als veganist in Spanje?

Hoe is het om te leven als veganist in Spanje?

door Jaro Broeklander

In Nederland groeit het aantal veganisten gestaag door. In andere Europese landen, met name de wat zuidelijkere landen, steekt de vork iets anders in de steel. De lokale tradities zijn sterker en veganisme staat er iets minder op de agenda. Zo ook in Spanje. Met uitzondering van de grote steden, is het leven in Spanje als veganist iets anders dan in Nederland. Is het wel te doen om als veganist te leven in Spanje? En wat zijn de pluspunten van dit prachtige zonnige land voor een veganist?

Uit eten gaan als veganist in Spanje

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: als vegan uit eten in Spanje is op de meeste plekken vrijwel ‘onmogelijk’ (met uitzondering van de grote steden). Er zijn natuurlijk altijd manieren om hiermee om te gaan. Als je dan toch ‘uit eten’ wilt, kun je overdag bijvoorbeeld kiezen voor ‘pan con tomate’, dit is een geroosterd stuk stokbrood met olijfolie en tomaten erover heen gesmeerd. Patat met gegrilde groenten is een andere mogelijkheid en als je naar de Italiaan gaat, kun je vragen naar een pizza zonder kaas. Oh, en de Burger King in Spanje heeft sinds kort de veganistische ‘Rebel Whopper’ in het assortiment.

als veganist in Spanje
Foto: Juan Gomez

Vleesvervangers in Spanje

In Nederland kun je voor vrijwel elk dierlijke product het plantaardige alternatief vinden. In Spanje is dat in de meeste supermarkten niet mogelijk. Winkels als de Lidl hebben weliswaar een aanbod aan plantaardige voeding, maar niet zo uitgebreid als in Nederland. Zo kun je vaak maar een soort vegan kaas krijgen en dingen als veganistische maaltijden zijn niet te vinden. Bij biologische winkels heb je meer kans op slagen, hoewel het daar vaak erg duur is.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Zijn er dan alleen maar nadelen aan een veganistisch bestaan in Spanje? Gelukkig niet. Ten eerste is de kans op een vitamine D tekort beduidend kleiner. Met name in Zuid-Spanje kun je al gauw rekenen op 300+ zonnedagen per jaar.

Daarnaast is het klimaat in grote delen van Spanje ideaal om groente en fruit te verbouwen. De heilige vrucht onder veganisten – de avocado – groeit namelijk ook in Spanje. Maar ook vruchten als mango, watermeloen, galiameloen, lychees en andere ‘tropische’ vruchten groeien hier als kool. Daarnaast vind je er eigenlijk alles wat in Nederland ook groeit, behalve lekkere boerenkool. De prijzen liggen er een stuk lager en het is ook best betaalbaar om te kiezen voor alleen biologische groente en fruit. Ook zelf een moestuin bijhouden is relatief eenvoudig gezien het zonnige klimaat (mits je genoeg water tot je beschikking hebt – en dat kan nog wel eens een dingetje zijn in Spanje).

Conclusie

Kortom, in de Spaanse steden kom je als veganist prima aan je trekken. Op het platteland is het anders, dan in Nederland, maar wanneer je van zelf koken houdt prima te doen. Het gebrek aan gefabriceerde vleesvervangers wordt ruimschoots gecompenseerd door het grote aanbod aan biologisch groente en fruit. Uit eten gaan is – buiten de grote steden om – minder goed te doen, maar als je hier geen waarde aan hecht, dan heb je hier natuurlijk geen last van.

Deze blog is geschreven door Jaro, eigenaar van https://thedailygreen.nl/.  Hij is 27 jaar oud en een gepassioneerd blogger, reiziger en veganist. Zo heeft hij de afgelopen jaren rond Europa gereisd en is hij nu heerlijk met zijn gezin gesetteld in de Spaanse Sierra Nevada. 

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Annemarie 10 februari 2021 - 14:29

Leuk om te lezen!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie