Home Lunch Vegan flammkuchen met spekjes en rode ui

Vegan flammkuchen met spekjes en rode ui

door Miriam Groot

Vegan flammkuchen maken is ontzettend makkelijk. Er ligt zelfs kant-en-klaar flammkuchendeeg in de supermarkt! Deze Frans-Duitse pizza maak je met plantaardige ‘roomkaas’, vegan spekjes, rode ui en prei kiemen.

Hoe maak je vegan flammkuchen?

De flammkuchen heeft een bodem van dun brooddeeg en wordt meestal belegd met crème fraîche, uien en repen spek. Precies wat we hier gaan doen!

In de supermarkt vind je vegan flammkuchendeeg in het koelvak. Deze leent zich perfect voor dit recept. Verder heb je nodig: een plantaardige variatie op roomkaas, rode ui, vegan spekjes en prei kiemen.

Waar komt flammkuchen vandaan?

Flammkuchen, tarte flambée of flammekueche: deze flinterdunne pizza kent meerdere namen en meerdere oorsprongen. De eerste is duidelijk Duits, de tweede klinkt en is Frans en de derde klinkt als een soort mix, maar komt uit de Elzas.

De flammkuchen was vooral een plattelandsgerecht. Het werd vooral gebruikt om de temperatuur van een houtgestookte oven te testen. Ging je flammkuchen te hard, dan was de oven heet genoeg! Vandaar dus ook de naam.

Wat zijn prei kiemen?

Kiemen, je hebt ze vast wel eens gegeten. In de supermarkt vind je vooral de bekendste varianten: taugé en alfafa. Hartstikke lekker op je boterham of in een wokgerecht, maar ook op je flammkuchen!

Kiemen zijn kleine, nog groeiende groenten, ontstaan uit zaadjes. Omdat ze nog als jonge plantjes worden geoogst, bevatten ze een hoge concentratie vitamines, mineralen, enzymen en proteïnen. Het zijn dus echt bommetjes vol gezondheid! Voor de mens ideaal, want de voedingsstoffen uit zaden die ontkiemd zijn, nemen wij heel goed op. In dit recept gebruiken we prei kiemen, wat dus microgroenten zijn die uit preizaden zijn gegroeid.

Waar koop je prei kiemen?

Je vindt prei kiemen vaak in de biologische natuurwinkel, bij de Albert Heijn en bij de Jumbo. Meer over kiemen kun je lezen bij Van der Plas Sprouts, een van de grootste spelers op de markt van kiemgroenten. Gevestigd in Broek op Langedijk, wat vlakbij mijn geboorteplaats is!

Let op: Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden door het Voedingscentrum afgeraden om kiemgroenten rauw te eten.

Vegan flammkuchen
Vegan flammkuchen

Flammkuchen met vegan spekjes en rode ui

Miriam Groot
Flammkuchen vegan maken is ontzettend makkelijk. Er ligt zelfs kant-en-klaar flammkuchendeeg in de supermarkt! Deze Frans-Duitse pizza maak je met plantaardige ‘roomkaas’, vegan spekjes, rode ui en prei kiemen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 2 tot 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 rol flammkuchen deeg
 • 200 gram vegan ‘roomkaas’ haver fraîche of haverspread
 • Snufje versgemalen peper
 • 100 gram vegan spekjes
 • 1 grote rode ui in dunne ringen

Voor de toppings

 • 20 gram prei kiemen

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Rol het deeg op een met bakpapier bekleed bakblik. Kneed het eventueel tot een mooie vorm, maar dat is niet nodig.
 • Meng de vegan roomkaas of haver fraîche met de versgemalen peper. Smeer uit over het deeg. Beleg met de vegan spekjes en rode ui.
 • Bak voor 15 tot 20 minuten knapperig onderin de oven.
 • Serveer de flammkuchen met prei kiemen.
Trefwoord comfort food, hapjes, snacks, vegan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Van der Plas Sprouts. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie