Home Blog Hoe is het om te leven als vegan in Finland?

Hoe is het om te leven als vegan in Finland?

door Roos

Sinds ruim vijf maanden woon ik in het prachtige Finland. Voordat ik neerstreek in Finland, wist ik niet goed wat ik moest verwachten van het Finse vegan aanbod. Van Denemarken en Zweden wist ik bijvoorbeeld dat je daar niets te klagen hebt als veganist, maar hoe zou het mij vergaan in het hoge noorden?

De Finse supermarkten

Mijn liefde voor buitenlandse supermarkten is zeer groot en ik werd dan ook zeer gelukkig toen ik voor het eerst mijn voet over de drempel van de Finse supermarkt zette. Het plantaardige zuivelschap hier is gigantisch, evenals het aanbod aan vegan vleesopvolgers – en er is een scala aan vegan ijs te vinden in het vriesvak. De opties in het zuivelschap bestaan onder meer uit ‘havergurt’ in allerlei verschillende smaken, plantaardige kwark en chocoladepudding op basis van haver. Ik was vooral verrast door het grote aanbod aan vegan yog in de vorm van 1 liter verpakkingen. Ze snappen hier het principe ‘des te meer plantaardige yoghurt, des te beter.’ Hopelijk vliegen de grote verpakkingen met plantaardige yog ook snel over naar Nederland.

Zelfs bij de Finse Lidl kun je spreken van de vegan hemel, daar kun je namelijk verse vegan donuts, kaneelbroodjes, haveryog, haverdrink, haverroom en chocoladedrink op basis van haver vinden.

Over het algemeen zijn de vegan opties in supermarkten goed aangegeven en dat is maar goed ook, want de Finse taal ontcijferen is een uitdaging. De Finse taal is niet gerelateerd aan welke andere Europese taal dan ook. In de meeste landen zijn de ingrediënten op verpakkingen ook in het Engels te vinden, maar in Finland moet je uit de voeten kunnen met een Finse of Zweedse weergave van de ingrediënten. Er zijn gelukkig verschillende Instagram-accounts die vegan producten in de Finse supermarkt opsporen, dus dat scheelt weer een struggle met Google Translate in de supermarkt.

Uiteten in Finland

Naast het aanbod in de supermarkt, zijn ook op de menukaarten in Finse restaurants en cafés de vegan opties goed aangegeven. Vooral in Helsinki hoef je als vegan niet te verhongeren en is het absoluut niet nodig om de betekenis van het woord ‘vegan’ verder toe te lichten.

In Helsinki is brunchen (brunssi) in het weekend een bekend begrip en ik heb inmiddels een grote liefde voor dit concept ontwikkeld. Bij veel lunchrooms kun je in het weekend tegen een bepaald bedrag onbeperkt van een brunchbuffet genieten. Vaak zijn er genoeg vegan opties te vinden bij de brunch en er zijn zelfs plekken waar de brunches geheel vegan zijn. Mijn lievelingsplekken in Helsinki zijn:

  • Banu Café: een Perzische vegan brunch.
  • Makers Kahvila: een vegan wafelbrunch = onbeperkt wafels eten.
  • Relove: een tweedehandswinkel met een lunchroom. Deze lunchroom is niet geheel vegan, maar er zijn wel heerlijke vegan lunches te krijgen.
  • Roots: een vegan lunchroom met een yogastudio.
  • Tartine: een vegan Franse bakkerij met croissants, pain au chocolat en Frans brood met ‘carpaccio’, ‘bacon’ en verschillende soorten vegan kaas.
  • Round: vegan donuts.

Daarnaast kun je bij een aantal cafés en bakkerijen de lekkerste vegan kaneelbroodjes kopen en is er vrijwel in ieder café haverdrink te verkrijgen. 

Lees ook: hoe is het om te leven als veganist in Spanje?

Finse struggles

Ik promoot Finland maar al te graag, maar er is wel een nadeel: het groente- en fruitaanbod en de prijs daarvan. In Finland worden vrijwel alle groenten en fruit geïmporteerd. In Nederland geniet ik van uitstapjes naar de markt om daar voor een prikkie groenten en fruit te scoren, maar hier zijn de prijzen van groenten en fruit op de markt juist hoger. Ik heb echter gehoord dat er aan het einde van de zomer een overvloed aan bosbessen is die je onbeperkt kunt plukken in de Finse natuur. Dus ik kan niet wachten om met een emmer vol bessen het bos te verlaten en dit vervolgens over mijn havermout te strooien.

Helsinki versus het Finse platteland

Voordat iedereen denkt dat Finland hét vegan paradijs is, moet ik wel een kanttekening maken. Ik heb namelijk gehoord dat het een stuk lastiger is om als vegan te leven buiten de stadsmuren van Helsinki. In andere delen van Finland zijn de meeste restaurants en supermarkten ingesteld op carnivoren. Zelf heb ik een trip gemaakt naar Lapland en daar waren de menukaarten van restaurants (en het ontbijt) niet bepaald vegan vriendelijk te noemen. In het hotel en de plaatselijke pizzeria stond de gehele menukaart vol met alle dierlijke opties die je je kunt voorstellen. Maar hé, ik blijf altijd naar vegan opties vragen om op deze manier zaadjes te planten. Mijn trip in Lapland werd mede mogelijk gemaakt door zelf samengestelde pizza’s met groenten – en die smaakten trouwens fantastisch.

Lees ook: hoe is het om te leven als veganist in de UK?

Conclusie

In Helsinki is het zeer goed vertoeven als veganist en het betreden van de supermarkten staat gelijk aan de vegan hemel. Als de grenzen weer opengaan, dan raad ik een trip aan Helsinki en de rest van Finland zeker aan. De Finse natuur is fantastisch en op elke straathoek bevindt zich een sauna, dus genoeg redenen voor een bezoekje aan Finland.

Wil je meer kaneelbroodjes, Finse natuur en Finse snacks op jouw beeldscherm? Je kan mij volgen via Instagram.

Roosglows in haar natural habitat
Roosglows in haar natural habitat

Deze blog is geschreven door Roos, ook te vinden via @roosglows. Roos heeft 18 jaar in Drenthe gewoond, maar is momenteel werkzaam bij een Finse NGO. In Finland geniet ze van de sneeuwvlokken op haar muts, de overvloed aan kaneelbroodjes en het verzorgen van de vegan snacks voor haar collega’s.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Michiel Sovspape 16 maart 2021 - 22:09

Bedankt voor het leuke artikel! Ik heb wel een tip voor marktgroenten. Die zijn op toeristische plaatsen en lokale centra inderdaad vaak niet te betalen, maar de iets meer multiculturele locaties bieden interessantere producten zowel als prijzen. Bijvoorbeeld malmi bij het treinstation (de brug van de ene kant van het winkelcentrum naar de andere) en natuurlijk de winkels van middenoosterse (itäkeskus puhos), indiase (Hakaniemi), zuidoost azische (ook Hakaniemi). en Thaise aard. Van de laatste heeft Orchid Market itäkeskus, in de garage, ook vaak fantastische aanbiedingen die overigens meestal uit Nederland komen!. Het lijkt erop dat hoe minder de winkels gefrequenteerd worden door blanke hipsters die op zoek zijn naar ‘exotische’ producten in plaats van echt multicultureel ingesteld zijn, hoe beter de prijs 🙂 HTH!

Reageer
Miriam Groot 17 maart 2021 - 14:48

Wat ontzettend leuk om te lezen, dank je wel hiervoor!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie