Home Blog Hoe is het om te leven als veganist in de UK?

Hoe is het om te leven als veganist in de UK?

door Lisa Mennes

Hoe is het om als veganist te leven in Groot-Brittannië? En wat zijn de pluspunten van Engeland voor een veganist? Je leest het hier!

Uit eten als veganist in de UK

Waar je ook bent als veganist in de UK, de meeste plekken hebben nu wel een veganistische optie op de kaart staan. Alhoewel, ik was rond kerst in een pub waar geen plantaardige melk aanwezig was. Nu hadden ze daar ook bijna niks, niet eens groene thee, dus dit was typisch een uitzondering van mensen die echt onder een prehistorische steen liggen. Dat is wel een beetje wat je zult merken als je als veganist in de UK bent; geen veganistische optie is de uitzondering. Veel pizzaria’s hebben bijvoorbeeld een vegan pizza op de kaart staan en steeds meer restaurants bieden zelfs een aparte veganistische kaart aan. Je kunt echt merken dat restaurants inspelen op de vraag en dus hun aanbod vergroten.

Voor een snelle hap ergens is het ook negen van de tien keer goed te doen. Op veel plekken – en vooral de meer toeristische locaties, is er een veganistische optie te vinden. Er valt ook steeds vaker wat anders te kiezen dan altijd de eeuwige hummus wrap en met een beetje geluk heb je ook nog een veganistisch toetje in de vorm van een ijsje of een plak carrot cake.

Supermarkten in de UK

In het algemeen zijn veganisten superverwend met de opties in de supermarkten. Vooral de laatste twee jaar boksen de supermarkten heel erg tegen elkaar op qua wie de beste en de meeste opties heeft. Je hoort mij niet klagen! Ik ben persoonlijk groot fan van de supermarkt Sainsbury’s, maar Tesco en M&S hebben ook allemaal hele goede opties.

Vooral als je naar de grotere supermarkten gaat, heb je gewoon keuzestress. Probeer maar eens te kiezen tussen tien soorten chocola, bijvoorbeeld! De schappen zijn groot, er is echt superveel keuze en voor alles is wel een vervanger. Er zijn inmiddels wel rond de vijftien keuzes qua vegan ‘kaas’ en het schap met vleesvervangers puilt echt uit. Zelfs de kleine supermarkten zoals de Coop heeft een aantal fijne vegan opties, bijvoorbeeld donuts! Wat trouwens ook fijn is, is dat het meeste brood hier veganistisch is en ze niet overal melkpoeder doorheen gooien.

Lees ook: hoe is het om te leven als veganist in Spanje?

Als veganist in de UK
Beeld: Scott Evans

Als veganist in de UK = vegan heaven

Je hoort dus wel dat je als veganist niets te kort komt in het Verenigd Koninkrijk (sowieso niet, natuurlijk). Nu is er wel een groot verschil tussen de UK en London. Hoe goed de opties ook zijn in de UK over het algemeen, London topt dat echt in tienvoud! London is echt een vegan heaven. Zo goed als overal zijn lekkere, veganistische opties en op elke hoek zit haast wel een veganistisch cafeetje of restaurant. Voor de lockdown schoten ze echt de grond uit als paddestoelen, met elke week wel weer een nieuwe hotspot. De meeste restaurants doen gelukkig tijdens de lockdown aan take away. Laten we hopen dat ze het overleven, al ken ik verschillende plekken die helaas de deuren hebben moeten sluiten.

Vooral in buurten als Shoreditch (Brick Lane, Boxpark), Camden (markets), Portobello Road (market), Hackney en Soho heb je ontzettend veel keuze. Het is dan ook heerlijk om daar lekker rond te wandelen. Er zijn zoveel verschillende soorten all-vegan-places; buffets, ijssalons, raw, all day cafes, donuts, pubs, bubblewrap wafels, markten, pizzeria’s, en burgertenten. En alle wereldkeukens zijn er te vinden.

Daarnaast heb je ook supermarkten als ‘The Whole Foods Market’, ‘Planet Organic’ en een paar hele fijne zero waste shops. Deze zijn niet allemaal helemaal vegan, maar hebben wel veel veganistische opties. Met een weekendje London red je het bij lange na niet. Je hebt minstens twee weken nodig, zou je een goed beeld willen krijgen van wat er allemaal te krijgen is.

Een paar van mijn all time favourites die ik 100 procent aanraad: Unity Diner, Picky Wops, Paradise Plantbased, Yorica, Tibits, Crosstown doughnuts (de vegan locatie!), The Whole Foods Market (in Kensington Highstreet) en de Temple of Seitan.

Vegan CampOut

Iets wat ieder jaar (in 2020 helaas gecanceld, we weten natuurlijk waarom) georganiseerd wordt, wat echt hélemaal geweldig is, is ‘Vegan CampOut’. Je gaat dan een heel weekend lang kamperen op een terrein waar je de hele dag door bekende veganistische sprekers, muziek, yoga lessen, activisme training vindt, maar ookeen vegan markt met vegan merchandise en heel veel lekker eten. Je kunt er een tentje opzetten, met je camper of caravan heen of een hotel in de buurt boeken. Duizenden vegans (en (nog) niet vegans) van over de hele wereld komen bij elkaar. Ook zijn er heel veel honden, allemaal like-minded mensen, heel veel liefde en er hangt gewoon zo’n fijne sfeer. Als je erbij kunt zijn (rond augustus), twijfel niet en ga daarheen. Ik zie je daar!

Conclusie

Zodra het kan, kom rustig een keer richting de UK. Er is sowieso zoveel moois te zien hier, qua natuur en history en voor de veganistische opties alleen al is het leuk en het waard om een keer een kijkje te komen nemen. Sla dan vooral London niet over!

Zo lang ik hier nog in de UK ben, ben ik graag je gids en je kan me altijd en berichtje sturen voor meer tips, via @freedomevermore.

Deze blog is geschreven door Lisa, ook wel te vinden op www.planetmanel.com en via @freedomevermore. Lisa gepassioneerd blogger, coach, voedingsdeskundige en veganist. Momenteel woont Lisa met haar hond Nola in een busje en rijdt ze rond door het Verenigd Koninkrijk.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie