Home Blog Albert Heijn zegt plastic zakjes vaarwel! Milieuvriendelijke variant in de plaats

Albert Heijn zegt plastic zakjes vaarwel! Milieuvriendelijke variant in de plaats

door Willemijn van Elderen

Heb jij ook wel eens iemand één banaan in een plastic zakje zien doen? Of een bloemkool die toch nog gewassen moet worden? Deze tijden zijn voorbij! Albert Heijn ruilt namelijk de plastic zakjes in voor herbruikbare nylon zakjes.

Vanaf april geen plastic zakjes meer

De plastic zakjes verdwijnen niet van de een op de andere dag, vanaf half april worden klanten geïnformeerd over het verdwijnen van de zakjes. Vanaf 19 april is het dan zo ver; de eerste twee weken worden de herbruikbare zakjes gratis meegegeven bij aankoop van groente en fruit dat gewogen moet worden! Hierna kosten de zakjes dertig cent. Ook introduceert de AH een nieuwe lijn van duurzamere boodschappentassen. De supermarktketen is voor de vijfde keer tot meest duurzame supermarkt benoemd – en terecht dus!

Grote verandering

Het doel is dat aan het einde van het jaar alle gratis plastic zakjes de winkels hebben verlaten. Jaarlijks gaat er volgens de Albert Heijn 243.000 kilo plastic doorheen. Dit zijn al 130 miljoen zakjes, De supermarktketen denkt dat mensen in het begin zullen moeten wennen aan deze grote verandering. Echter namen de meeste klanten zelf al een boodschappentas mee.

Lees ook: 9 makkelijke tips om minder plastic te gebruiken

Nu de rest nog

Albert Heijn is in principe de eerste grote supermarktketen die deze grote stap in de goede richting zet. Andere supermarkten blijven nog een beetje achter, maar de Ekoplaza heeft bijvoorbeeld zakjes die zelfs biologisch afbreekbaar zijn.

Plastic is niet altijd minder duurzaam

Als om je heen kijkt in de supermarkt, ligt er eigenlijk overal nog wel veel plastic. Om de producten te beschermen tijdens transport, worden de meeste groente- en fruitsoorten op deze manier verpakt. Zou dat niet gebeuren, dan zou er misschien veel voedsel in de container belanden, omdat het niet langer mooi genoeg is voor de verkoop. Plastic is dus niet per definitie minder duurzaam. Meer hierover kun je lezen in De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, een boek dat gaat over onze impact op deze planeet.

Lees ook: Goed nieuws! Real Madrid en Meatless Farm bundelen krachten

Een belangrijke kanttekening bij het gebruik van plastic voor transport is wel dat consumenten hierin andere keuzes kunnen maken. Je kunt je afvragen of het nodig is om die paprika in een extra zakje te stoppen, of dat je ‘m ook gewoon bovenin je boodschappentas kunt leggen om te beschermen tegen plekjes.

Maar toch, die dertig cent…

Herbruikbare zakjes worden dus de norm bij Albert Heijn, maar wel tegen betaling na twee weken proefdraaien. Aan de ene kant natuurlijk begrijpelijk dat ze de herbruikbare zakjes niet gratis blijven weggeven, aan de andere kant kan het misschien ook anders. Voor de mensen die plantaardig eten, zijn groente natuurlijk heilig. Daarom zullen de nieuwe, herbruikbare zakjes sneller slijten. Zou het misschien een idee kunnen zijn om je versleten zakje in te kunnen ruilen voor een nieuwe? Of vind je die dertig cent zelfs te goedkoop? Laat weten wat jouw ideeën zijn!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron: NOS, De Verborgen Impact

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie