Home Blog 9 makkelijke tips om minder plastic te gebruiken

9 makkelijke tips om minder plastic te gebruiken

door Miriam Groot

Wist je dat er per minuut ongeveer de inhoud van een vrachtwagen aan plastic in zee belandt? Daar moet natuurlijk iets aan gebeuren. Deze negen plastic dingen kunnen jij en ik gemakkelijk vervangen.

dustan-woodhouse-675082-unsplash

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat nu ook de Europese Commissie een verbod op plastic wil. Rietjes, wattenstaafjes, snoepwikkels en wegwerpservies zullen eraan moeten geloven. Ook maandverband, reinigingsdoekjes en ballonnen staan op de zwarte lijst, al zullen deze waarschijnlijk enkel een waarschuwing op de verpakking krijgen met de boodschap dat deze van slechte invloed zijn op het milieu. Wat mij betreft had dit 25 jaar eerder mogen gebeuren. De plastic soup is gigantisch en gevaarlijker dan ooit.

1. Vervang tandenborstels

Wist je dat er bijna 25 miljoen kilo plastic tandenborstels per jaar worden weggegooid? Helaas belanden die niet allemaal in de prullenbak. Je plastic tandenborstel kun je heel makkelijk vervangen door een tandenborstel van bamboe. Ziet er ook nog eens superfancy uit! Ik heb de Humble Brush. Voor elke Humble Brush die jij koopt, geven zij er weer een aan een kind in een ontwikkelingsland.

IMG_2088-01-02-2

2. Gebruik herbruikbare zakjes

Dit is je sowieso vaker verteld. Doe het dan ook! Neem geen plastic zakjes meer aan, ook niet als je ervoor moet betalen. In plaats daarvan kun je zelf een tas meenemen. Ik heb altijd mijn rugzak of een linnen tas bij me. Mijn lunch neem ik mee in zo’n tupperware bakje dat niet stuk te krijgen is. Boterhamzakjes heb ik al in geen jaren meer gebruikt. Wat ook leuk is: deze herbruikbare zakjes van Zaralima. Mooi én handig! Ik vind ze ideaal om mijn groenten en fruit in te stoppen.

3. Koop een goede afwasborstel

Is jouw afwasborstel van plastic? Zo niet nodig! Tuurlijk, afwasborstels gaan vrij lang mee, maar je gaat ze toch een keer vervangen. Gebruik in plaats van een plastic afwasborstel een borstel van hout. Nog duurzamer: koop een houten afwasborstel met verwisselbare kop!

4. Schaf de juiste wasknijpers aan

Nog zoiets: waarom zou je plastic knijpers nemen, als je ook gewoon voor houten knijpers kunt kiezen? Simpeler kan het niet, zou je denken.

erik-jan-leusink-124476-unsplash

5. Koffie to-go? Neem je eigen beker mee

De koffiebekers van de Kiosk zijn misschien van karton, maar de deksels blijven van plastic. Hoe afbreekbaar ze ook zijn. Neem in plaats daarvan je eigen beker mee en laat die vullen met je favoriete drankje. Vinden ze echt niet gek en je krijgt ook nog eens korting (bij de Kiosk dan, bij andere tentjes weet ik niet).

6. Mijd plastic flessen

Doppers zijn cool. Net als andere herbruikbare flessen. Meer hoef ik er niet over te zeggen, volgens mij.

7. Hergebruik reinigingsdoekjes

En dan bedoel ik niet die reinigingsdoekjes die voor de wegwerp bedoeld zijn. Wat mij betreft doet een washandje genoeg, maar op het internet (en waarschijnlijk ook wel in hippe winkels) vind je sowieso fijnere herbruikbare reinigingsdoekjes. Waarom geen wegwerpdoekjes, vraag je je af? Daar zit dus niet-afbreekbaar plastic in. Flauw, hè?

8. Vergeet maandverband

Mijn oplossing is de menstruatiecup, maar nu weet ik dat niet iedereen het prettig vindt om iets naar binnen te brengen (al vind ik het allemaal wel meevallen, maar snap dat het een dingetje kan zijn). Wat je ook kunt doen, is wasbaar maandverband gebruiken. Ja, je gaat gewoon je bloed eruit wassen. Het is je menstruatiebloed maar. Alles voor de wereld van je kinderen 😉

9. Weiger rietjes

Weiger tasjes en plastic dekseltjes, maar vooral: weiger rietjes. Zo lang dat verbod er niet is, zul jij het heft in eigen handen moeten nemen.  De meeste plastic rietjes kunnen niet gerecycled worden, omdat ze te licht zijn. Daarnaast belanden veel rietjes in de oceaan (en helaas in dieren) doordat mensen ze achterlaten op het strand (bewust of onbewust) en doordat ze uit overvolle prullenbakken waaien. Mijn oplossing: neem geen rietjes aan. Toch een rietje in je drankje? Neem dan je eigen, herbruikbare rietje mee. Zaralima, de webshop die ik al eerder benoemde bij de tasjes, verkoopt ook herbruikbare rietjes van metaal of glas, inclusief borstel om je smoothieresten te verwijderen. Handig!

jason-blackeye-284286-unsplash

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie