Home Ontbijt Vegan kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)

Vegan kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)

door Miriam Groot

Kardemummabullar zijn Zweedse kardemombroodjes die geserveerd worden tijdens de fika. Bekijk het recept om ze zelf vegan te maken!

Vegan kardemummabullar: ik mis Zweden!

Een van mijn favoriete snacks (en soms ontbijt, lunch of dessert) tijdens mijn tijd in Zweden waren vegan kardemombroodjes en kaneelbroodjes. Ik probeerde ze op elke hoek van de straat, maar de allerlekkerste vegan cinnamon rolls kocht ik bij St. Agnes Café.

Ik heb daarna eigenlijk nooit meer gedurfd om ze zelf te maken – bang dat ik Zweden tekort zou doen. Tot de Allerhande in hun paasbrunch-editie een recept voor kardemombroodjes tijdens Pasen deelde. Niet vegan, dus daar moest wat aan gedaan worden. In samenwerking met LekkerVega en De Nederlandse Vegetariërsbond veganize ik met een groepje fantastische influencers en recept-ontwikkelaars de Allerhande Pasen 2021. Check it out!

Vegan Pasen: Vegan smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)

Vegan kaneelbroodjes deeg maken

De basis voor cinnamon rolls en kardemombullar is vrijwel hetzelfde. Je maakt het deeg vegan door de melk en boter te vervangen voor een plantaardige variant, zoals haver- of sojadrink en plantaardige margarine. Voor de vervanger van dierlijke boter gebruik ik Flora Plant ongezouten.

Doe de haverdrink en 75 gram plantaardige margarine in een steelpan en verwarm tot lauwwarm. Zet het vuur uit, voeg de gist toe en roer door met een garde. Laat 10 minuten staan. Doe ondertussen de bloem, 65 gram basterdsuiker, 1 theelepel kardemom en het zout in een komen roer door. Voeg het melkmengsel toe en kneed met de hand of met een mixer met deeghaken in ongeveer 10 minuten tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal. Leg deze in een met bloem bestoven kom. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Vegan kardemombroodjes

Vegan kardemummabullar vouwen

Waar je kaneelbroodjes rolt (vandaar cinnamon rolls), vouw je het deeg bij kardemombroodjes. Meng hiervoor 65 gram basterdsuiker en 1½ theelepel kardemom door de rest van de zachte, plantaardige margarine. Bestuif je werkblad met wat bloem, rol het deeg met de deegroller uit tot een rechthoekige lap van zo’n 30 x 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de ‘kardemomboter’. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel. Vouw het deeg vanaf de rechterkant tot 1/3 van het deeg en vouw dan de linkerkant daaroverheen. Rol het deeg vervolgens in de breedte nog iets uit, zodat het een even rechthoek is. Snijd het deeg in de breedte in repen van ca. 2 centimeter breed. Snijd vervolgens de repen in de lengte in, maar laat één uiteinde vastzitten. Zo heb je dus reepjes met een snede erin. Hiervan ga je de twist in de vegan kardemummabullar maken.

Kardemombroodjes draaien

Draai de twee stroken om elkaar heen tot een spiraal en rek voorzichtig al draaiend iets uit. Pak een uiteinde van de spiraal vast en wikkel het deeg twee keer losjes om twee vingers. Wikkel vervolgens de rest van het deeg voorzichtig om het deeg zodat het een knoop vormt en druk het losse uiteinde aan de onderkant erin. Herhaal dit met de rest van de repen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek nog 45 minuten rijzen.

Vegan kardemummabullar bakken

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in circa 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Maak ondertussen de siroop. Verhit 40 milliliter water, de rest van de basterdsuiker, de rest van de kardemon en het vanille-extract in een pan tot de suiker volledig is opgelost. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk direct met de siroop. Strooi er eventueel nog wat parelsuiker overheen. In de Nederlandse supermarkt vind je deze suiker niet zo snel, maar in de groothandel kun je het kopen. Het is geen essentieel onderdeel van de kardemombroodjes, maar maakt ze wel traditioneel.

Vegan kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)

Miriam Groot
Kardemummabullar zijn Zweedse kardemombroodjes die geserveerd worden tijdens de fika. Bekijk het recept om ze zelf vegan te maken!
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Gang Snack
Keuken Zweeds
Porties 12 broodjes

Ingrediënten
  

 • 250 ml haverdrink
 • 150 g plantaardige margarine (bijvoorbeeld Flora Plant ongezouten)
 • 7 g gedroogde gist (1 zakje)
 • 440 g bloem + extra om te bestuiven
 • 180 g lichtbruine basterdsuiker
 • 3 tl gemalen kardemom (voor kaneelbroodjes: vervang door kaneel)
 • 1/4 tl zout
 • 1/2 tl vanille-extract

Optioneel

 • Parelsuiker om te strooien (dit vind je onder de naam greinsuiker bij groothandels)

Instructies
 

Kaneelbroodjes deeg maken

 • Doe de haverdrink en 75 gram plantaardige margarine in een steelpan en verwarm tot lauwwarm (niet heter, anders verbrandt de gist). Zet het vuur uit, voeg de gist toe en roer door met een garde. Laat 10 minuten staan.
 • Doe ondertussen de bloem, 65 gram basterdsuiker, 1 theelepel kardemom en het zout in een komen roer door. Voeg het melkmengsel toe en kneed met de hand of met een mixer met deeghaken in ongeveer 10 minuten tot een samenhangend deeg.
 • Vorm er een bal. Leg deze in een met bloem bestoven kom. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Kardemombullar vouwen

 • Waar je kaneelbroodjes rolt (vandaar cinnamon rolls), vouw je het deeg bij kardemombroodjes. Meng hiervoor 65 gram basterdsuiker en 1½ theelepel kardemom door de rest van de zachte, plantaardige margarine.
 • Bestuif je werkblad met wat bloem, rol het deeg met de deegroller uit tot een rechthoekige lap van zo’n 30 x 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de ‘kardemomboter’. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel.
 • Vouw het deeg vanaf de rechterkant tot 1/3 van het deeg en vouw dan de linkerkant daaroverheen. Rol het deeg vervolgens in de breedte nog iets uit, zodat het een even rechthoek is.
 • Snijd het deeg in de breedte in repen van ca. 2 centimeter breed. Snijd vervolgens de repen in de lengte in, maar laat één uiteinde vastzitten. Zo heb je dus reepjes met een snede erin. Hiervan ga je de twist in de kardemombroodjes maken.

Kardemombroodjes draaien

 • Draai de twee stroken om elkaar heen tot een spiraal en rek voorzichtig al draaiend iets uit. Pak een uiteinde van de spiraal vast en wikkel het deeg twee keer losjes om twee vingers. Wikkel vervolgens de rest van het deeg voorzichtig om het deeg zodat het een knoop vormt en druk het losse uiteinde aan de onderkant erin.
 • Herhaal dit met de rest van de repen. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek nog 45 minuten rijzen.

Kardemummabullar bakken

 • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes in circa 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
 • Maak ondertussen de siroop. Verhit 40 milliliter water, de rest van de basterdsuiker, de rest van de kardemom en het vanille-extract in een pan tot de suiker volledig is opgelost. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk direct met de siroop.
 • Strooi er eventueel nog wat parelsuiker overheen. In de Nederlandse supermarkt vind je deze suiker niet zo snel, maar in de groothandel kun je het kopen. Het is geen essentieel onderdeel van de kardemombroodjes, maar maakt ze wel traditioneel.

Notities

Je kunt de kardemombroodjes vijf dagen bewaren in een luchtdichte doos. In de vriezer zijn ze tot wel drie maanden houdbaar!
Trefwoord brood, brunch, pasen, zoet
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gesponsord door LekkerVega en De Nederlandse Vegetariërsbond. Lees meer over gesponsorde samenwerkingen.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie