Home Lunch Vegan smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)

Vegan smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)

door Miriam Groot

Smörgåstårta is een Zweedse sandwichtaart met ei en vis, maar wij maken de smörgåstårta vegan! Goed om te weten: het recept is veel makkelijker dan de naam.

Vegan smörgåstårta, wat is het?

Wie op de cover van de paaseditie van de Allerhande heeft gekeken, zal de smörgåstårta hebben zien shinen. Helaas is dat recept niet vegan, dus daar moest wat aan gedaan worden. In samenwerking met LekkerVega en De Nederlandse Vegetariërsbond veganize ik met een groepje fantastische influencers en recept-ontwikkelaars de Allerhande Pasen 2021. Eerst de Vegan kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes), maar nu ook de vegan smörgåstårta!

De naam is misschien wat ingewikkeld, maar het Zweedse woord betekent letterlijk ‘broodjestaart’. De smörgåstårta is een feestelijke, hartige taart op basis van brood, roomkaas en verschillende vullingen naar wens. Voor dat laatste wordt voornamelijk voor eiersalade, vis en groente gekozen, maar er zijn ook veel Zweden die überhaupt al voor een vegan versie gaan. De sandwichtaart wordt veelal tijdens de vegan lunch, vegan brunch en op feestjes gegeten.

Voor dit recept houden we zo veel mogelijk het recept uit de Allerhande aan, aangezien dat het recept is dat ik ‘veganize’. Wat betreft de versiering vond ik dat het wel wat beter kon. In het recept van Albert Heijn wordt rucola gebruikt, maar ik ben voor dille en viooltjes gegaan. Veel gezelliger!

Waar koop ik vegan gerookte zalm?

Helaas ligt er nog geen plantaardige variatie op gerookte zalm in de schappen van de supermarkt, maar je kunt het gemakkelijk zelf maken van wortel. Ik heb een recept voor vegan gerookte zalm voor je uitgeschreven.

Wat je ook zou kunnen gebruiken, is de no salmon sashimi van Vegan Junkstar. Ik heb deze al eerder gebruikt in mijn recept voor een hartige tompouce. Je vind dit product in het vriesvak van sommige Jumbo’s. Smeer eventueel in met wat rookaroma voor die smokey smaak, maar deze vegan zalm is van zichzelf al lekker!

Vegan kaviaar: het bestaat!

Wist je dat de IKEA een vegan variatie op kaviaar verkoopt? Hoe cool is dat?! SJÖRAPPORT is de naam van de zeewiertopping die voor €1,99 wordt verkocht in de supermarkt van IKEA. Het product komt in de kleuren rood en zwart en gaat fantastisch goed op deze Zweedse sandwichtaart.

Ook in de groothandels kun je plantaardige variaties op kaviaar vinden. Zo kocht ik bij de Hanos een potje ‘tomatenparels’ om mijn vegan smörgåstårta mee te versieren.

Vegan Smörgåstårta

Vegan smörgåstårta (Zweedse sandwichtaart)

Miriam Groot
Smörgåstårta is een Zweedse sandwichtaart met ei en vis, maar wij maken de smörgåstårta vegan! Goed om te weten: het recept is veel makkelijker dan de naam.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert, Side Dish
Keuken Zweeds
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de vegan ‘eiersalade’

 • 200 g biologische tofu
 • 10 g verse bieslook gehakt
 • 1/2 tl kala namak zout voor de smaak van ei (te koop in de Toko of biologische supermarkt)
 • 1,5 el ongezoete plantaardige yog
 • 1,5 el vegan mayonaise
 • 1 tl kerrie
 • 1/2 el ketchup
 • 1 tl mosterd

Voor de andere vullingen

 • 12 sneetjes volkorenbrood
 • 4 el vegan mayonaise
 • 400 g plantaardige variatie op roomkaas (bijvoorbeeld Oatly, Cashewspread van AH, Violife, Simply V (Jumbo) of Soyananda)
 • 20 g verse bieslook gehakt
 • 1/2 komkommer over de lengte in plakken gesneden
 • 200 g Zeastar no salmon sashimi in plakjes gesneden of vegan gerookte zalm op basis van wortel*
 • Versgemalen peper

Om te versieren

 • 1/2 rode ui gesnipperd
 • 1/2 bosje verse dille
 • 10 viooltjes (optioneel)
 • 25 g vegan variant op kaviaar (optioneel, te koop bij de groothandel en IKEA)
 • 8 dunne schijfjes komkommer

Instructies
 

Zo maak je vegan ‘eiersalade’

 • Laat de tofu goed uitlekken in een theedoek, zodat er zo veel mogelijk vocht uit gaat. Ik vind het het handigst om de tofu eerst in grote plakken te snijden en ze dan op een theedoek te leggen. Vouw de theedoek dicht en zet er wat zwaars op. Laat dit zo’n 10 minuten staan. Verkruimel in een kom en meng met de rest van de ingrediënten Roer goed en breng op smaak met versgemalen peper of nog wat kala namak zout.

Zo maak je een plantaardige variatie op roomkaas

 • Meng de vegan mayonaise met de ‘roomkaas’ en met de gehakte verse bieslook.

De volgorde van de smörgåstårta

 • Snijd de korstjes van de sneetjes brood tot je twaalf gelijke vierkantjes overhoudt.
 • Leg drie sneetjes brood naast elkaar op een schaal en besmeer met 75 g van het vegan spreadmengsel. Verdeel de plakjes no salmon erover. Leg drie sneetjes brood daarop.
 • Besmeer deze weer met 75 g van het vegan spreadmengsel en verdeel de komkommer erover, maar houd vijf slierten komkommer apart. Bestrooi met peper. Leg drie sneetjes brood op de komkommer en besmeer wederom met 75 g van het vegan spreadmengsel. Verdeel de vegan eiersalade erover. Dek af met de laatste drie sneetjes brood en druk het geheel iets aan.
 • Besmeer de buitenkant van de taart met de rest van het vegan spreadmengsel. Zet 1 uur in de koelkast (maar ik zal eerlijk zijn, ik kon ook niet wachten).
 • Decoreer de Zweedse sandwichtaart met bijvoorbeeld gesnipperde ui, verse dille, viooltjes, een vegan variant op kaviaar en schijfjes komkommer. Maak rolletjes van de komkommerslierten die je apart hebt gehouden en verdeel ook deze over de vegan smörgåstårta.

Notities

Hier vind je een recept voor vegan gerookte zalm op basis van wortel.
Hier vind je een recept voor vegan eiersalade.
Tip: van het overgebleven brood kun je croutons, maar ook broodpap maken!
Trefwoord brunch, lunch, pasen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gesponsord door LekkerVega en De Nederlandse Vegetariërsbond. Lees meer over gesponsorde samenwerkingen.

Verder lezen

2 Reacties

Annemarie 2 april 2021 - 12:35

5 sterren
Wat is je taart mooi!
Zag net op de site van IKEA dat ze plantaardig gehakt verkopen!

Reageer
Miriam Groot 3 april 2021 - 09:17

Lief, dank je wel! En wauw, IKEA is lekker bezig!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie