Home Diner Linzensoep met roggebrood croutons

Linzensoep met roggebrood croutons

door Miriam Groot

Linzensoep is een voedzame, maar vooral ontzettend lekkere maaltijdsoep. Het mooie is dat je ingrediënten kunt gebruiken die aan hun einde zijn (oftewel: koelkast overzicht). Geserveerd met croutons van roggebrood en peulvruchten kiemen.

Linzensoep van bruine linzen

Linzensoep is soep gemaakt van linzen, oftewel peulvruchten. Er zijn verschillende soorten linzen: bruine, gele, rode en groene. Afhankelijk van de soort kook je gedroogde linzen in 12 tot 45 minuten gaar. In dit geval gebruiken we bruine linzen, die je zowel gedroogd als gekookt kunt kopen. Bruine linzen koken in 20 tot 30 minuten gaar.

Linzensoep bewaren, invriezen en opwarmen

Deze vegan linzensoep is ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje. Het is ook mogelijk om de soep in te vriezen. Officieel is de soep dan maximaal drie maanden houdbaar, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat het na zes tot negen maanden nog steeds lekker is. Wanneer je het wil opwarmen of ontdooien, kun je de veganistische linzensoep al roerend op een laag vuurtje aan de kook brengen. Vergeet het niet te serveren met de roggebrood croutons en peulvruchten kiemen uit dit recept!

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn kleine, nog groeiende groenten, ontstaan uit zaadjes. Omdat ze nog als jonge plantjes worden geoogst, bevatten ze een hoge concentratie vitamines, mineralen, enzymen en proteïnen. Het zijn dus echt bommetjes vol gezondheid! Voor de mens ideaal, want de voedingsstoffen uit zaden die ontkiemd zijn, nemen wij heel goed op. In dit recept gebruiken we peulvruchten kiemen, wat dus groeiende peulvruchten zijn. Een bommetje aan goede voedingsstoffen!

Lees ook: Sticky tofu met rijst, broccoli en kiemen

Peulvruchten kiemen

Waar kun je peulvruchten kiemen kopen?

Je vindt peulvruchten kiemen vaak in de biologische natuurwinkel en soms bij de Albert Heijn, Hoogvliet en bij de Jumbo. Meer over kiemen kun je lezen bij Van der Plas Sprouts, een van de grootste spelers op de markt van kiemgroenten. Gevestigd in Broek op Langedijk, wat vlakbij mijn geboorteplaats is!

Let op: Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden door het Voedingscentrum afgeraden om kiemgroenten rauw te eten.

Linzensoep met roggebrood croutons

Miriam Groot
Linzensoep is een voedzame, maar vooral ontzettend lekkere maaltijdsoep. Het mooie is dat je ingrediënten kunt gebruiken die bijna over datum gaan (oftewel: koelkast overzicht). Geserveerd met croutons van roggebrood en peulvruchten kiemen.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Vegan
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Linzensoep

 • 1 grote gele ui gesnipperd
 • 1 teentje knoflook geperst
 • 1 rode peper zonder zaadlijsten en fijngesneden
 • 1 rode paprika in blokjes
 • 1 tl kurkuma
 • 250 g bruine linzen gedroogd
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 blik tomatenblokjes a 400 gram
 • Olie om in te bakken
 • Versgemalen zout en peper

Optioneel

 • Groente naar keuze, zoals wortel, (zoete) aardappel, (bos)ui, bleekselderij etc.

Ter garnering

 • 2 plakjes Fries roggebrood
 • 1 tl komijnpoeder
 • 100 g Peulvruchten kiemen
 • 100 ml kokosmelk

Instructies
 

 • Verhit wat olie in een diepe pan. Fruit de ui op een zacht vuurtje voor zo’n 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg dan ook de rode peper, paprika en kurkuma toe en bak nog 2 minuten mee. Als je van spike houdt, kun je de rode peper ook op het laatste moment toevoegen.
 • Spoel de linzen af onder koud water en voeg dan ook deze toe aan de pan. Bak kort mee en giet dan de groentebouillon en tomatenblokjes erbij. Laat 20 minuten met de deksel op de pan koken. Proef of de linzen gaar zijn en kook eventueel nog iets langer.
 • Voeg tijdens het koken eventuele groente toe die je nog hebt liggen.
 • Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen zout en peper.
 • Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Verkruimel het roggebrood boven de pan en bak met de komijnpoeder voor zo’n drie minuten.
 • Serveer de soep met de krokante roggebrood, peulvruchten kiemen en een scheutje kokosmelk.
Trefwoord kiemen, linzen, soep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Van der Plas Sprouts. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Vegan linzensoep

Verder lezen

2 Reacties

Saskia 12 april 2021 - 16:59

5 sterren
Zag je recept en kreeg meteen zin in deze soep. Helaas halve dag moeten wachten.
Maar zojuist hebben we hem kunnen proeven.
In 1 woord geweldig! Dit is zeker een blijvertje.

Reageer
Miriam Groot 13 april 2021 - 09:13

Aaaaa wat leuk om dit te horen!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie