Home Blog BREAKING NEWS: Amendement 171 officieel van de baan!

BREAKING NEWS: Amendement 171 officieel van de baan!

door Willemijn van Elderen

Amendement 171 is een voorstel voor een wetswijziging die ervoor zou zorgen dat woorden als ‘bevat geen melk’ of ‘alternatief voor zuivelproducten’ niet meer gebruikt mogen worden op verpakkingen van plantaardige alternatieven. De wetswijziging zou met het schrappen van deze woorden al een enorme impact hebben op de plantaardige voedingsindustrie. Vandaag is echter een einde gekomen aan de discussie; amendement 171 is officieel van de baan!

Waarom amendement 171?

De reden dat heel amendement 171 is ontstaan, komt vanuit de melklobby. Deze denkt namelijk dat termen als ‘geen melk’ op de verpakking erg verwarrend kunnen zijn voor consumenten, maar het verhaal gaat nog iets verder terug.

Het ‘gemeenschappelijke landbouwbeleid’ (oftewel: Common Agricultural Policy) wordt hervormd, waardoor er achter verschillende regelgevingen een vraagteken is gezet, zo ook achter verordening nummer 1308/2013, welke in 2013 is aangenomen. Deze wet vertelt ons dat woorden zoals ‘melk’, ‘kaas’ of ‘yoghurt’ alleen gebruikt mogen worden bij producten die dierlijke ingrediënten bevatten. Het gebruikmaken van termen als ‘havermelk’ wordt hiermee onmogelijk gemaakt. Amendement 171 gaat echter nog een stap verder. Deze wetswijziging maakt het voor zowel producent als consument moeilijker om producten te identificeren en objectief met zuivel te vergelijken.

Tegenstrijdige plannen

Hoewel de EU het klimaat belangrijk zegt te vinden, staat de wetswijziging hier lijnrecht tegenover. Op de verpakkingen van plantaardige producten mag de klimaatimpact niet meer worden vergeleken met de ecologische voetstap van dierlijke producten. Daarnaast mogen andere vergelijkingen ook niet gemaakt worden. Dat betekent dat een vergelijking als ’75 procent minder CO2 uitstoot’ niet op de verpakking getoond mag worden. Ook in reclames of advertenties is het niet toegestaan om deze vergelijking te maken. Er is zelfs geopperd dat de verpakkingen van plantaardige zuivelvarianten niet op die van dierlijke varianten mogen lijken.

Amendement 171 geen kartonnen pak meer
Afbeelding: Oatly

Lees ook: Nieuw: erwtendrink! Heb jij ‘m al in de winkel gespot?

En dan nu het goede nieuws!

Gelukkig is er goed nieuws: zojuist bevestigt Proveg dat amendement 171 niet als wetswijziging is aangenomen! We hoeven ons dus niet langer druk te maken over het bedenken van alternatieve termen voor plantaardige vervangers. Laten we proosten met een glas Oatly, Beleaf, Alpro of welke variant dan ook en laten we deze overwinning uitbundig vieren! Voor iedereen die de petitie heeft ondertekend, of op andere manieren actie heeft ondernomen: onze dank is groot!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron: Proveg, Oatly

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie