Home Activisme Ben & Jerry’s lanceert vegan ijs tegen racisme, ongelijkheid en politiegeweld

Ben & Jerry’s lanceert vegan ijs tegen racisme, ongelijkheid en politiegeweld

door Willemijn van Elderen

IJsgigant Ben & Jerry’s heeft een nieuwe ijssmaak met de titel ‘Change the Whirled’. Het nieuwe Ben & Jerry’s vegan ijs, karamel-ijs met Fudge Chips, Graham Cracker Swirls & choco cookie swirls, is opgedragen aan American-Football player Colin Kaepernick voor zijn acties tegen discriminatie en ongelijkheid in Amerika.

Een stukje geschiedenis

Colin Kaepernick, de Amerikaanse American-football player, maakte in 2016 een statement toen hij tijdens het Amerikaanse volkslied knielde, tussen zijn staande teamgenoten. Het diende als stil protest tegen discriminatie, ongelijkheid en buitensporig politiegeweld. De quarterback gaf aan geen trots te willen betonen aan ‘de vlag van een land dat zwarte en andere mensen van kleur onderdrukt’. De keuze om te knielen was weloverwogen; Martin Luther King gebruikte dezelfde houding met zijn linkerelleboog op zijn linkerknie, als vreedzaam protest in 1965. 

“Ik wil geen trots betonen aan de vlag van een land dat zwarte en andere mensen van kleur onderdrukt”

Einde van zijn carrière 

Na het gebaar van Kaepernick is het balletje gaan rollen. Steeds meer American-Football players zetten het gebaar in om op een stille manier aandacht te geven aan discriminatie in Amerika. Er is zelfs een hashtag ontstaan die nog steeds gebruikt wordt: #takeaknee. Bij de verkiezingsbijeenkomst in Alabama in 2017 liet Donald Trump zich uit over de situatie. Volgens de oud-president zouden de football players die geen respect tonen aan de Amerikaanse vlag ontslagen moeten worden. Het statement werd toegejuicht door de aanwezigen. Dit zorgde ervoor dat het stille protest écht op gang kwam. Kaepernick heeft na het seizoen door zijn protestactie geen contract meer weten te krijgen binnen de National Football League (NFL). Amnesty International reikte de Ambassador of Conscience Award uit aan Colin Kaepernick in 2018.

Recept: Appel-kokos pannenkoeken à la mode (aka met ijs)

Doel van het nieuwe Ben & Jerry’s vegan ijs

Het Ben & Jerry’s vegan ijs is dus honderd procent plantaardig. Dit is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor Kaepernick, aangezien hij ook veganistisch eet. Alle opbrengst van het ijs is niet voor het gewin van Ben & Jerry’s; een deel van de opbrengst gaat naar Know Your Rights Camp (KYRC). Het doel van de organisatie is het bereiken van vrijheid en welzijn voor iedereen van kleur door middel van scholing, zelfontwikkeling en sociale mobilisatie. Daarbij hoort ook het organiseren van een nieuw systeem ter verheffing van de volgende generatie en verandering in leiderschap. Ben & Jerry’s geeft het volgende aan over de samenwerking: “We bewonderen Colin Kaepernick al jaren en zijn voortdurend geïnspireerd door alles wat hij heeft gedaan en nog steeds doet. Daarom zijn we zo verheugd en vereerd dat we samen met hem deze nieuwe smaak lanceren: Change the Whirled.” 

Lees ook: Wij eisen ijs! (vegan ijssalon Biki Gelato review)

Waar Ben & Jerry’s Change The Whirled kopen?

De smaak zal waarschijnlijk niet in de supermarkt te vinden zijn. Change the Whirled is namelijk te bestellen bij New York Pizza en verkrijgbaar in de Ben & Jerry’s Scoop Shop in Rotterdam. Daarnaast is het te bestellen via de delivery partners van de ijsgigant. 

Bronnen: Historianet, Wikipedia, Prepared Foods, Ben & Jerry’s, Know Your Rights Camp

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie