Home Blog World Ocean Day: dit zijn 5 oceaan friendly merken

World Ocean Day: dit zijn 5 oceaan friendly merken

door Miriam Groot

Vandaag is World Ocean Day: een dag geïntroduceerd door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het welzijn van de oceanen. Wie Seaspiracy heeft gezien, weet dat dit niet al te best is. Door onder andere overbevissing en de plastic soep heeft de oceaan het zwaar te verduren. Gelukkig zijn er veel bedrijven die hier wat aan doen.

5x bedrijven die goed zijn voor de oceaan

Dit zijn vijf fantastische merken die zich inzetten voor een schonere oceaan.

1. GOT BAG

De tassen van GOT BAG zijn de eerste rugzakken gemaakt van plastic uit de oceaan. Het bedrijf is ontstaan nadat de twee vrienden Benny en Roman zich tijdens een gesprek ontzettend verbaasden over de met plastic gevulde stranden in Thailand. We moeten iets doen, dachten zij. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een fashion, eco friendly merk dat stevige tassen in alle soorten en maten maakt uit oceaanplastic!

2. Waterhaul

Naast dat er ontzettend veel plastic rondzwemt in de oceanen, worden er op die plek ook visnetten gedumpt — als ze al niet ergens anders als afdankertje worden weggegooid. Waterhaul maakt zonnebrillen van die afgedankte visnetten. Het montuur is voor honderd procent gemaakt van teruggewonnen ‘spooknetten’, het glas bestaat uit recyclebaar mineraalglas.

3. Healthy Sea Socks

Happy Socks? Niet zo happy als je je bedenkt dat deze sokken veel milieuvriendelijker kunnen. Dat weet Healthy Sea Socks als geen ander. Deze vrolijke sokken worden gemaakt van visnetten. Een gezonde zee was nog nooit zo’n fijn gevoel aan je voeten!

4. Beauty Kitchen

Het vegan, cruelty free en duurzame cosmeticamerk Beauty Kitchen vertikt het om plastic te gebruiken — en dat is best uniek in de wereld van cosmetica. Naast dat de verpakkingen vaak uit plastic bestaan, vind je in veel cosmetica ook verborgen microplastics. Bij Beauty Kitchen dus niet. De verpakkingen kun je terugbrengen of opsturen naar de winkel, waardoor ze door Beauty Kitchen kunnen worden hergebruikt. Voor elk verkocht product doneert het merk aan de Plastic Soup Foundation.

5. Seads

Seads is een supervrolijk schoenenmerk dat schoenen maakt van gerecycled afval uit de oceaan. Van sneakers tot espadrilles: van deze schoenen word je pas écht vrolijk. De kleuren zijn geïnspireerd op de oceaan (seagrass green, cool sand, sunset red). De bovenkant wordt gemaakt van oceaanplastic, de onderkant van natuurlijk rubber. Daarbij wordt er een deel van de opbrengsten gedoneerd aan organisaties die werken aan een wereld zonder zwerfvuil.

6. Seamore

Een bonusbedrijf, want er mag op zich nog wel flink wat gedaan worden aan de verpakkingen, maar het initiatief is fantastisch.

Je kent ze misschien wel van de groene tortillachips op basis van zeewier, of van de zeewierwraps en zeewierbacon. Seamore maakt eten van dat waar de oceanen meer dan genoeg van hebben en blijven produceren: zeewier. Een flinke minpunt: de verpakkingen zijn gemaakt van plastic. Het bedrijf zegt hier zelf over: “Helaas is er nog geen goed alternatief voor plastic zakken met betrekking tot chips. Wel zijn de zakken gemaakt van recyclebaar plastic. In de toekomst gaan we graag volledig plasticvrij.”

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie