Home Beauty en verzorging Vegan zonnebrand, kan dat ook milieuvriendelijk?

Vegan zonnebrand, kan dat ook milieuvriendelijk?

door Willemijn van Elderen

Nu het lekkere weer in aantocht is, moeten we onszelf natuurlijk wel goed beschermen! Natuurlijk is er vegan zonnebrand, genoeg om uit te kiezen zelfs! Maar is deze ook eco friendly? 

Vegan zonnebrand en het belang van koraal

Onze aarde bestaat voor zeventig procent uit water. Hiertegenover staat dat 0,2 procent van de aarde bedekt is met koraal. Tegelijkertijd woont 25 procent van alle dieren in de oceaan bij dit kleine percentage koraal! Helaas is er best wel wat aan de hand met het koraal. Uit statistieken blijkt dat, wanneer we op deze voet doorgaan, we over dertig jaar geen koraal meer hebben. Rond het jaar 2100 zullen de meeste rifsystemen zijn uitgestorven tenzij de huidige CO2 uitstoot verminderd wordt. Naast de huisvesting voor dieren, is koraal van belang voor de kustlijnen. Ze beschermen de kustlijnen namelijk tegen erosie door tropische stormen, houden de kracht van grote golven tegen én vormen een barrière voor de alsmaar stijgende zeespiegel. 

Lees ook: Nu op Netflix: Seaspiracy, de indrukwekkende opvolger van Cowspiracy

Microplastics in zonnebrand

De voorspelling is dat tegen het jaar 2050, de oceanen meer plastic zullen bevatten dan vis. Plastic in de zee zorgt voor grote gevolgen voor zowel mens als dier. In veel soorten zonnebrand zitten microplastics. Dit noemt men ‘primaire microplastics’. Dat wil zeggen dat er microplastics in verzorgingsproducten terug te vinden zijn. Uit bronnen blijkt dat in 2017 al ruim 51 biljoen microplastics in zee te vinden waren. Deze microplastics worden ingenomen door dieren, hoopt zich op en komt zo weer in onze voedselketen terecht.

Naast het feit dat het dus het zeeleven schaadt, krijgen wij als mens er ook mee te maken. De plastics zitten in de zonnebrand omdat het een goedkoop ingrediënt is en makkelijk te verbergen is op de ingrediëntenlijst. Koraal wordt aangetast door dit plastic. Het koraal kan namelijk gemakkelijk ziek worden. Wanneer een ander stuk plastic een stuk koraal afbreekt, is de wond, net als bij mensen, een goede opening voor ziekte. Dit verspreidt zich over een heel rif waardoor de gevolgen voor een groot stuk koraal desastreus kunnen zijn. 

Vegan zonnebrand en het belang van koraal
Beschadigd koraal. Beeld: Canva

Zo herken je microplastics in zonnebrand (ook vegan)

Dit zijn enkele namen die terug te vinden zijn op ingrediëntenlijsten van zonnebrand. (Bron: Groenactief.nl) Al deze benamingen betekenen dus dat er microplastics zijn gebruikt in de crèmes. 

  • Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
  • VP/Eicosene Copolymer
  • VP/Hexadecene Copolymer
  • Triacontanyl PVP
  • Carbomer
  • Dimethicone
  • Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer
  • Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer

Hoe smeer je verantwoord?

Naast het belang van dierproefvrije, vegan zonnebrand, is er nog een aspect om rekening mee te houden. Hawaï heeft een wet opgesteld dat ingrediënten zoals oxybenzone en octinoxate verbiedt. Dit zijn twee chemicaliën die het koraal het meeste schaden. Wanneer op een verpakking van zonnebrand staat dat het volgens deze wet is, kun je de zonnebrand met een gerust hart gebruiken. Echter betekent dat niet dat die zonnebrand ook vegan is. Op de website of Instagram van Bonusvegan staat een overzicht van alle verschillende soorten zonnebrand. Hier staan alle vegan soorten zonnebrand op een rij én er wordt bij vermeld welke goed zijn voor het koraal! Smeer je mee?

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron: National Geographic, Hier.nu, Europees Parlement, Plastic Soup Foundation, Groen Actief, AD

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie