Home Blog 3 dingen die je kunt maken met een bananenschil

3 dingen die je kunt maken met een bananenschil

door Miriam Groot

Gooi jij je bananenschil altijd weg? Zonde! Je kunt deze namelijk heel goed verwerken in recepten. Lees hier meer over hoe je een bananenschil verwerkt, wanneer bananen in het seizoen zijn en hoe je bananen snel thuis kunt laten rijpen.

1. ’Bacon’ van bananenschil

Je verwacht het misschien niet, maar wist je dat je bananenschillen kunt eten?* Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar je kunt een fantastische vegan variant op bacon maken van de schil van een banaan. Een goed recept voor crispy ‘bacon’ vind je op de blog van It Doesn’t Taste Like Chicken. Je hebt er maar zes ingrediënten voor nodig, namelijk de schil van een hele rijpe biologische banaan, sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprika, knoflookpoeder en olie. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Zelf ben ik in ieder geval fan.

*In de banaan zit een soort latex, dus mocht je een latex-allergie hebben, dan wil je de banaan misschien laten liggen (als je dit niet al deed).

2. Carnita’s van bananenschil en meer recepten

Bij bacon van bananenschil blijft het absoluut niet. Omdat bananenschil na bereiding een zachte, vlezige structuur krijgt, werkt het goed als vleesvervanger. Zo kun je er ‘pulled banana peel’ van maken, of de vulling voor je taco’s. Het recept van Sweet Potato Soul voor ‘banana peel carnitas’ is geweldig! Niet zo moeilijk om te maken ook. Je hebt nodig: bananenschillen, olie, ui, knoflook, jalapeño, oregano, komijn, peper, sinaasappelsap, limoensap en sojasaus.

Het is ook mogelijk om een roerbakgerecht of chutney van de overgebleven bananenschillen te maken. Je kunt het ook verwerken in zoete gerechten. Het internet staat vol met recepten waardoor die bananenschillen niet in de vuilnisbak hoeven te belanden.

3. Plantenvoeding van bananenschillen

Bananenschillen zijn rijk aan kalium en fosfor, wat goede voedingsstoffen voor planten zijn. Je kunt er je eigen plantenvoeding van maken door de schillen 48 uur in een afgesloten pot met water te laten trekken. Haal na 48 uur de schillen eruit, voeg er nog wat water aan toe (verhouding 1:5) en je plantenvoeding is klaar! Deze opkikker voor je planten is goed voor één keer per maand voeden, meer hebben de planten niet nodig.

Let wel op dat je je bananenschillen altijd wast. De biologische schillen zijn niet met pesticiden bespoten, maar kunnen beter wel omgespoeld worden. Het eten van rauwe bananenschillen kan ik niet aanraden. Persoonlijk vind ik het mondgevoel niet fijn en het smaakt een beetje bitter. Door de bananenschil te verhitten, wordt de schil zachter.

Waarom zou je bananenschillen hergebruiken?

Het is zo simpel om iets weg te gooien, maar hoe zonde is dat eigenlijk als je het gewoon kunt verwerken in een recept of product? Dit zijn vijf redenen om bananenschillen niet in de vuilnisbak te gooien:

  • De schil van een banaan is voedzaam. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
  • Bananenschillen lenen zich voor zoete én hartige recepten.
  • De structuur van bananenschillen na het bereiden is goed te verwerken in een recept.
  • Bananenschillen zijn een ‘budget friendly’ vervanger voor vlees (let wel: in een gebalanceerd voedingspatroon. Ze zijn qua voedingsstoffen niet één op één te vervangen).
  • Je redt iets bruikbaars van de vuilnisbelt.

Wanneer zijn bananen in het seizoen?

Als je dan toch al bezig bent met een verandering maken op het gebied van voeding en afval (wat echt super is), dan wil je misschien ook weten wanneer de beste tijd is om bananen te kopen. Want hoewel ze het hele jaar rond in de supermarkt liggen, zijn ze helaas niet 365 dagen per jaar in het seizoen, zo leerde ik van gebana. De bananen die je in oktober, november en december kunt kopen, zijn het meest seizoensgebonden.

Wat ik ook leerde van de ‘Global Farmers Market’ gebana, is dat bananen lang niet altijd direct na transport in de supermarkt komen te liggen. Groene bananen gaan eerst naar zogeheten ‘rijpfaciliteiten’, waar de bananen worden gerijpt. Om groene bananen geel te laten worden, moeten ze in aanraking komen met een bepaald gas. Fun fact: dat kun je ook thuis doen door de bananen met een appel in een papieren zak op kamertemperatuur te bewaren. Probeer maar eens!

Nog een laatste tip: hier koop je bananen uit het seizoen die biologisch én eerlijk gehandeld zijn voor de hele keten (Gebruik de code AK_veggiereporter21 voor €10,- korting op je eerste bestelling (vanaf €40,-). Je krijgt ze in een doos van 18 kilo. De bananen zijn zo’n twee weken houdbaar als je ze rond de 13 tot 14 graden houdt. Ik kan me voorstellen dat je in twee weken geen 18 kilo bananen wegwerkt, dus je zou ze kunnen delen met vrienden en familie of invriezen. Lees hier meer over hoe je producten in grote hoeveelheden gekocht kunt verwerken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie