Home Blog Buying in bulk: duurzaam, maar hoe bewaar je het?

Buying in bulk: duurzaam, maar hoe bewaar je het?

door Miriam Groot

Kilozakken met noten, liters pindakaas en dozenvol fruit en groente: je kunt ze allemaal in grote voorraden kopen. Het scheelt extra verpakkingen, transportkosten én CO2-uitstoot. Absoluut duurzamer, maar hoe kun je die grote zakken met noten het beste bewaren?

Grote hoeveelheden kopen: duurzaam voor je portemonnee en voor de wereld

In de meeste gevallen is het duurzamer om producten in ‘bulk’ te kopen. Bulk is een Engels woord voor massaal, oftewel: grote hoeveelheden. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je grote voorraden inslaat, want als je honderd kleine zakjes met amandelen koopt in plaats van één grote kilozak, maak je waarschijnlijk maar weinig verschil.

In mijn artikel over de duurzaamheid van cashewnoten kun je lezen over hoe cashewnoten van continent naar continent reizen, puur om goedkoper verwerkt en verpakt te worden. Op de verpakking kun je helaas niet zien hoeveel (onnodige) kilometers jouw zakje cashewnoten heeft afgelegd, want transparantie mist op dit gebied. Dit verhaal geldt niet alleen voor cashewnoten, maar voor veel meer voedingsproducten.

Gelukkig kan het wel transparant. Ik leer hier ontzettend veel over van gebana. Dit is een online supermarkt waar je producten van over de hele wereld direct én eerlijk bij de boer vandaan kunt halen. gebana werkt meestal met grote verpakkingen als dozen mango’s, potten notenpasta zakken vol granen, omdat dit ecologisch gezien beter is en extra afval kan voorkomen. Dit is namelijk hoe de lokale boeren het voedsel zelf al verpakken. Klinkt best logisch, toch? Het is alleen aan ons om te zien hoe we die producten het beste kunnen bewaren. Vier tips!

1. Freeze! Yes, je kan noten invriezen

Heb jij een vriesvakje in je koelkast, of een aparte vriezer? Maakt niet uit, we gaan ‘m hoe dan ook volstoppen! Fruit en groente kun je niet altijd lang bewaren, dus invriezen is dan ideaal. Schil je fruit indien nodig en blancheer eventueel kort je groente om na het ontdooien harde vezels te voorkomen. Ideaal in een smoothie, soep of curry.

Wist je dat je noten en zaden ook kunt invriezen? In een afgesloten verpakking blijven noten en zaden in ieder geval twee tot zes maanden goed. Sommigen vinden ze zelfs beter van smaak wanneer ze weer zijn ontdooid.

2. Bewaar het in glazen potten

Het ziet er niet alleen superleuk uit in je keuken, maar ook ontzettend handig! Glazen potten zijn perfect om voorraden in te bewaren.

Tip: bewaar glazen potten die je koopt in de (online) supermarkt. Als je het etiket eraf weekt, hou je vaak ideale potjes over om voedsel in te bewaren. Nog milieuvriendelijker en duurzamer voor de portemonnee ook!

Notenpasta bewaren en in recepten verwerken

3. Verwerk je voorraden in recepten

Heb je een flinke voorraad notenpasta ingekocht? Verwerk het in recepten! Ik maak er bijvoorbeeld graag bliss balls of koekjes mee, maar je kunt ook de lekkerste pindasausjes maken van die grote pot pindakaas. Cashewnoten idem dito — al vind ik die het lekkerst in een vegan cheesecake. Heb je veel bananen over? Maak er bananenbrood of bananenijs van!

4. Delen met vrienden en/of familie

Laten we wel wezen: niet iedereen heeft een ruime vriezer of genoeg ruimte in huis om voorraden te bewaren — en je kunt maar zoveel bananenbroden maken, toch? Op het moment van schrijven, woon ik in een studentenhuis, dus ik weet als geen ander hoe het is om weinig ruimte te hebben. Daarom deel ik grote voorraden graag met vrienden en familie. Als je de prijs ook nog eens verdeelt, kom je helemaal mooi uit! Tip: dat kan nog makkelijker via de crowd order van gebana, waarover je hier meer kunt lezen. Lekker, goedkoop, duurzaam, mensvriendelijk én milieubewust. Je leest het: door in bulk te kopen, creëer je alleen maar winnaars.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de nieuwste artikelen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

6 Reacties

Jeannette 9 augustus 2021 - 09:53

Hoi, mooi stukje. Maar weet je dat er een bedrijf is dat vanuit bulj verpakkingsvrij levert. Pieter Pot. Dan zit je niet met enorme voorraden maar het je alles wel verpakkingsvrij

Reageer
Miriam Groot 29 augustus 2021 - 17:04

Pieter Pot is te gek!

Reageer
Marijan Janssen 9 augustus 2021 - 11:10

Drogen! Ideale manier om je fruit te bewaren.

Reageer
Miriam Groot 29 augustus 2021 - 17:05

Goed idee!

Reageer
Carmen 27 augustus 2021 - 19:25

Er vallen mij enkele dingen op die niet echt goed voor ons milieu zijn. Zoals bijvoorbeeld walnoten laten komen uit Moldavië terwijl deze ook hier groeien. Noten invriezen is niet nodig om ze te kunnen bewaren dus ook een extra belasting voor onze planeet. En hoe zeer ik de boeren aan de andere kant van de wereld ook een goed bestaan gun, is het toch het meest gezond om bio voeding uit je eigen omgeving te eten.

Reageer
Miriam Groot 29 augustus 2021 - 17:07

Dat ben ik helemaal met je eens! Zoveel lokaal als mogelijk 🙂 Goed dat je dit aankaart, dank!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie