Home Blog Waarom bijleren jou ook een STAP verder brengt

Waarom bijleren jou ook een STAP verder brengt

door Miriam Groot

Je kent ze wel: die reclames over door blijven leren. Misschien heb je ze nog nooit serieus bekeken, maar even serieus: investeren in jezelf betaalt zich altijd uit. En die cursussen of opleidingen draaien echt niet alleen maar om omscholing. Waarschijnlijk is het veel interessanter voor jou dan je denkt en dankzij het STAP budget binnenkort wordt het nog leuker om bij te leren! 

Bijleren met het STAP budget

Een paar weken geleden zat ik in de kappersstoel toen mijn kapper mij opeens vertelde dat ze zich om wilde laten scholen tot voedingsdeskundige. In eerste instantie was ik erg verrast en benieuwd waarom ze iets compleet anders wilde gaan doen, maar al snel realiseerde ik me dat het eigenlijk best wel logisch is: we zijn nu eenmaal nieuwsgierige wezens die graag door blijven leren. Passies kunnen ook veranderen en waarom zou je dan je hele leven hetzelfde blijven doen? Ze vertelde dat ze subsidie aan had gevraagd uit het STAP budget, waardoor de opleiding haar ook nog eens geen geld kostte.

Studeren met een subsidie

Hoe vaak heb jij bij jezelf gedacht: ik zou eigenlijk nog wel een keer willen beginnen met studeren? Iets nieuws leren? Er zijn zoveel redenen om te blijven leren en je kennis uit te breiden. Ik had zo bijvoorbeeld graag meer willen weten over het opzetten van mijn eigen bedrijf en digitale marketing. Of je nu een totaal andere kant op wil met je carrière of juist beter wil worden in wat je doet, er is altijd een goede reden om een cursus te volgen. Vanaf 2 mei heb je een extra reden: de overheid vult dan het potje aan van het programma Stimulering Arbeidsmarkt Positie, kortweg STAP. Dit is een subsidie van maximaal €1000,- die jij gratis kan aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De enige voorwaardes zijn dat je een EU-burger bent, 18+, in bezit bent van een BSN nummer en al langere tijd in Nederland woont. Is de cursus of opleiding die jij wil doen trouwens duurder dan €1000,-, dan zul je zelf nog wel het verschil moeten betalen.

Studeren met het STAP budget

Belangrijk om te weten is dat je de STAP-subsidie één keer per kalenderjaar kan aanvragen. Én dat deze direct aan de opleider wordt betaald. Er zijn talloze bekende opleidingsinstituten waarbij je in aanmerking komt voor de subsidie en die te vinden zijn op de website van STAP. Er is al veel gebruik gemaakt van de regeling. Bijvoorbeeld voor mensen die wilden overstappen naar een sector die veel kansen biedt op de arbeidsmarkt, zoals de zorg, het onderwijs of de IT. 

Welke opleiding kies je dan?

Er is zó ontzettend veel te kiezen. Om je een beetje op weg te helpen, vind ik het leuk om relatief jonge opleider met veel interessante opties te noemen in Growth Tribe. Zeker voor ondernemers zoals ik, die zoveel mogelijk zelf doen en willen leren, hebben ze ontzettend veel interessante cursussen in de digitale wereld, variërend van marketing en analytics tot UX design. Wil je een opleiding bij ze volgen, dan kun je STAP zelfs via hun eigen website aanvragen! En hoewel het budget pas op 1 mei vrijkomt, kun jij je nú alvast voorinschrijven bij Growth Tribe. Zodra het budget vrijkomt, kun je beginnen met leren. En heb jij ook nog vrienden of collega’s die van dit aanbod gebruik willen maken? Als jij ze doorverwijst kun je verschillende beloningen ontvangen, zoals oortjes of zelfs een MacBook! 

En dat zijn slechts een paar voorbeelden van cursussen die je kan volgen. Voor jou is het vooral belangrijk om eens na te denken of jij nog ergens beter in wil worden. Misschien is dat wel helemaal niet zo, maar je hebt nu de kans om zonder (of met minder) kosten nóg beter te worden in wat je doet of een nieuwe passie achterna te gaan. Bedenk wat je wil leren en ga op zoek naar een opleiding die daarbij past. De kans dat je daar een STAP-subsidie voor kan aanvragen is vrij groot! Maar wees snel want het is een beperkt budget en op = op!

Leer over digitale marketing via Growth Tribe met het STAP budget
Leer over digitale marketing via Growth Tribe met het STAP budget

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Growth Tribe. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie