Home Activisme Open brief aan alle bedrijven die ‘geen budget’ hebben voor influencers

Open brief aan alle bedrijven die ‘geen budget’ hebben voor influencers

door Miriam Groot

Open brief aan bedrijven die ‘geen budget’ hebben: beste bedrijven, waarom willen jullie mij niet betalen voor het werk dat ik doe?

Open brief

Niet heel lang geleden sprak ik met een aantal bedrijven die met liefde een samenwerking aan wilden gaan met The Veggie Reporter, maar zodra ik over geld begon hadden ze ineens ‘geen budget.’ Ze zouden graag een recept van me willen dat ik creëer met hun producten, ‘maar hee, het bedenken, maken, koken, fotograferen, editen van het recept en de boodschappen die je ervoor doet… Dat is jouw probleem. Maar je krijgt de producten van ons!’

Als een volwassen zelfstandige weet ik inmiddels hoe ik mijn rekeningen moet betalen en ik weet zeker dat dat niet gaat lukken met een pakketje kruiden van jouw bedrijf. Als jij de belastingdienst wel weet te foppen met goederen, laat het me vooral weten. Ik ben benieuwd.

Ik heb het gevoel dat influencers, recept ontwikkelaars en andere freelancers in deze tak niet serieus genomen worden. We werken hard, soms wel twaalf uur op een dag (ik in ieder geval wel). Het is niet alleen een hobby. We investeren in wat we doen en we investeren in anderen. Als jij geld hebt om je werknemers te betalen, dan heb je geld om de freelancers te betalen die voor jou werken.

#tegendebakker

Het onderwerp van deze open brief brengt me terug naar de #tegendebakker discussie uit 2015. ZZP’ers verzamelden opmerkingen die ze naar hun hoofd geslingerd kregen van bedrijven. Zouden ze dit #tegendebakker zeggen, dan zouden ze binnen no time de zaak uit gezet worden. Wat voorbeelden om je geheugen op te frissen:

Schermafbeelding 2018-10-16 om 12.16.24Schermafbeelding 2018-10-16 om 12.16.40Schermafbeelding 2018-10-16 om 12.16.55Schermafbeelding 2018-10-16 om 12.17.09

Kijk, ik snap het als je geen geld aan influencers wil besteden wanneer je net je bedrijf hebt opgestart. Je hebt al veel investeringen gedaan. Maar wij doen ook investeringen. In jou. We stoppen tijd, geld en vooral energie in je en ik vind dat het minste dat je dan kunt doen is iets teruggeven. Je kunt op zijn minst de extra boodschappen vergoeden die een recept ontwikkelaar heeft gekocht om een recept te maken met jouw product, of de reiskosten betalen die een influencer uitgeeft om beelden te komen maken van jouw evenement.

Een bekend Nederlands bedrijf dat vegetarische en veganistische producten maakt en met deze producten in de schappen van alle supermarkten ligt, heeft een keer een receptenboekje gemaakt met de recepten en foto’s van verschillende influencers. Geen van deze influencers kreeg hiervoor betaald, terwijl ze er wel hard voor gewerkt hebben. Dit ligt niet aan dat zij niet om een vergoeding hebben gevraagd, integendeel. Het bedrijf gaf zelf aan dat hier geen budget voor vrijgemaakt was.

Conclusie

Wat ik problematisch vind, is dat wanneer ik nee zeg tegen zo’n ‘no budget bedrijf,’ ze gewoon verder gaat naar de volgende influencer die het wél gratis doet. Ze weten dat er mensen zijn die uiteindelijk toegeven en zonder vergoeding voor ze werken, maar op deze manier wordt de markt voor alle influencers verpest.

Mijn oproep aan alle influencers is daarom: houd voet bij stuk. Je verdient het om beloond te worden voor de investeringen die je doet. Natuurlijk is het aan jou om te bepalen of de exposure meer waard is, maar weet wel dat dit bedrijf waarschijnlijk niemand meer gaat betalen voor hun werk wanneer je akkoord gaat met geen betaling.

Wat ik wil is dat alle influencers erkend worden voor het werk dat zij doen. Marketing op sociale media is onderdeel van een strategie van je bedrijf. Dit betekent dat er geld voor opzij gezet moet worden. In plaats van een reclamespotje op de televisie, investeer je in een persoon die een oprecht bericht deelt om jouw bereik te vergroten. En deze persoon verdient het om beloond te worden.

Voel je vrij om deze open brief te delen waar dan ook!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Waarom groeipapier een goede keuze is

Verder lezen

4 Reacties

Zonderzooi 17 oktober 2018 - 09:39

Wauw wat goed dat je dit deelt! En ik ben het helemaal met je eens. Het kost je als blogger ook veel tijd en moeite om foto’s te maken, stylien, fotograferen, bewerken etc, waarom zou je daar niet voor betaald worden? Fotografen krijgen ook gewoon betaald. Plus het feit dat je er een uitgebreide blog over schrijft gaat ook weer veel tijd in zitten. Sommige bedrijven snap ik ook echt niet en ik vind hun dan vooral ook erg zielig als ze zeggen dat ze geen budget hebben voor influencer marketing. Come on, we leven in 2018, niet in het jaar 2000. Tegenwoordig bereiken wij met onze speficieke doelgroep veel eerder de juiste mensen dan met een advertentie in een magazine. Mooi geschreven!

Reageer
veggiereporter 17 oktober 2018 - 09:47

Klopt helemaal wat je zegt. Bedankt!

Reageer
Marit 19 oktober 2018 - 13:22

AMEN! Ik kopieer-plak dit stuk maar al te graag als reply op de dagelijkse mails die ik krijg. Mooi omschreven! 🙂

Reageer
Ricardo Berkhout 19 oktober 2018 - 13:49

Sterk afhankelijk van je kwalitatieve following wel, zeker in een niche markt. Hoe verander je als influencer het leven van de follower? Wat maakt jouw content zo dat je follower zijn levenswijze/stijl/geloof heeft veranderd? In hoeverre geloof je ook echt dat een product de follower hierbij helpt? Of helpt alternatief x van de concurrent net zo goed?

Dan houdt het al snel op voor de meeste influencers. Zenden is niet voldoende, en een merk ziet dat. Al stuur je naar 10.00000 mensen een blog/post/whatever dat product X super is, is dat niet voldoende om beweging te krijgen. Dan zou ik ook weinig budget hebben. Pure marktwerking.

De vraag hier is niet: hoezo krijg ik niet betaald? De vraag is: hoezo is mijn content niet goed genoeg om het leven van iemand te veranderen? (zeg niet dat dit voor jou geldt, is in het algemeen). Je moet tenslotte wel influencen, niet zenden.

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie