Home Diner Pompoen stoofpotje met couscous

Pompoen stoofpotje met couscous

door Miriam Groot

Dit verwarmende vegan stoofpotje met pompoen zet je binnen 15 minuten op tafel. Supermakkelijk en rijk aan groenten! Het is heerlijk met couscous, wat plantaardige yoghurt en verse koriander.

Geloof jij me als ik zeg dat je dit binnen 15 minuten op tafel zet?! Lekker met pompoen van het seizoen. Dat is echt mijn favoriet, ook al zegt deze vrolijke oranje groente ook dat het over is met de zomerpret.

Pompoen stoofpotje met pompoen uit het seizoen

September is een fantastische maand voor groente en fruit van eigen bodem. Seizoensgebonden eten is niet alleen lekker (lekker vers!), maar ook veel minder belastend voor het milieu. Er wordt namelijk minder tot geen licht en warmte gebruikt in kassen én het hoeft niet meer van ver te worden geïmporteerd. In september kun je denken aan courgette, suikermais, pruimen, blauwe bessen en dus die pompoen. Wist je dat pompoenen buiten het seizoen vaak uit Spanje, Egypte en Argentinië worden geïmporteerd? En pompoenpitten uit China?

Tips om meer seizoensgebonden te eten

Als je vaker seizoensgebonden wil eten, maar niet precies weet wanneer wat in het seizoen is, heb je misschien wat aan deze tips. Check bijvoorbeeld de kaartjes of etiketten in de supermarkt: daarop zie je waar een product vandaan moet komen. Komt het uit een ander continent, dan is het hoogstwaarschijnlijk per vliegtuig of anders per schip deze kant op gekomen. Vanuit (voornamelijk) Zuid-Europa worden producten per vrachtwagen of schip geïmporteerd. Daar hoeft niet altijd iets mis te zijn, want blauwe bessen uit Italië zijn in de lente zijn soms minder belastend voor het milieu dan wanneer ze in Nederland nog uit een verwarmde kas moeten komen.

Wil je het zeker weten, check dan de seizoenskalender van www.vaneigenbodem.nl. Dit is dé plek waar je alles te weten komt over de mooiste versproducten van de Nederlandse bodem. Daar ontdek je alles over de seizoenen, de producten van de gepassioneerde telers en bijpassende recepten. Het volgende recept voor een vegan stoofpotje met pompoen mag ik van hen delen. Eetsmakelijk!

Pompoen stoofpotje met couscous

Pompoen stoofpotje met couscous

Miriam Groot
Dit verwarmende vegan stoofpotje met pompoen zet je binnen 15 minuten op tafel. Supermakkelijk en rijk aan groenten! Het is heerlijk met couscous, wat plantaardige yoghurt en verse koriander.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1/2 flespompoen 400g
 • 1 blikje tomatenblokjes 400g
 • 2 rode uien
 • 1 paprika
 • 2 tl ras el hanout specerijenmix
 • 1 zakje/blik zwarte bonen 225g
 • 75 g rozijnen
 • 140 gr couscous

Instructies
 

 • Maak de pompoen, paprika en de ui schoon en snijd deze in stukjes van 2 bij 2 cm.
 • Bak de pompoen, ui en de paprika op middelhoog vuur tot ze licht bruin zijn. Voeg daarna de ras el hanout toe en fruit kort aan. Voeg de tomatenblokjes en de rozijnen toe en laat dit op laag vuur, met deksel op de pan, gaar stoven totdat de pompoen goed is (zacht bij prikken).
 • Bereid 140 gr couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Voeg op het laatst de (uitgelekte) zwarte bonen toe en laat deze nog eens 2 minuten mee sudderen.

Notities

Serveertip: Voeg eventueel 2 eetlepels plantaardige yoghurt & een handje verse koriander toe.
Trefwoord herfst, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met vaneigenbodem.nl. Voor meer informatie: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie