Home Blog Groente zonder dierlijk mest geteeld: zo kun je het zien!

Groente zonder dierlijk mest geteeld: zo kun je het zien!

door Miriam Groot

Wist je dat groente en fruit niet per se vegan zijn? Het kan zijn dat er dierlijk mest wordt gebruikt. Gelukkig is daar nu een keurmerk voor: zo kun je zien of jouw groente zonder dierlijk mest is geteeld!

Groente zonder dierlijk mest: het kan!

Een vegan keurmerk op groente? Yes, het bestaat! En de eerste vegan groenteteler komt uit Flevoland. Joost van Strien en Chris Feickens ontvangen als eerste in Nederland het BioCyclicVegan keurmerk, voor hun groente zonder dierlijk mest. Dit betekent dat zij hun producten officieel ‘biovegan’ mogen noemen, ofwel: biologisch en veganistisch. Van Strien en Feickens gebruiken op hun bedrijf Zonnegoed enkel plantaardige meststoffen en halen zo ook in de biologische landbouw alle productiedieren uit de keten.

Welke mest gebruiken in plaats van koeienmest?

De biologisch dynamische akkerbouwers uit Ens werken sinds 2008 aan deze nieuwe productievorm. “In de afgelopen jaren hebben we de bodem ontwikkeld en naar de meest geschikte vorm van plantaardige mest gezocht,” zeggen zij in een persbericht. Van Strien en Feickens gebruiken in plaats van dierlijke mest een mengsel van onder meer gras, klaver en luzerne om hun gewassen te laten groeien.

biocyclicvegan logo
Zo herken je het Biocyclicvegan logo

Lees ook: Wow! Kaas is niet vegetarisch?!

Vegan groente telen is een model voor de toekomst

Vegan groenteteelt kent vooral in Duitsland en Amerika een sterke groei en gaat vaak samen met de term ‘permacultuur’. Voor Joost van Strien kan de ontwikkeling in Nederland niet snel genoeg gaan: “Het huidige landbouwsysteem kent een grote disbalans. Te veel dieren en een te hoog grondgebruik voor veevoer.” Ook de biologische landbouw is niet in balans volgens het bedrijf. “Zonder input uit de dierhouderij werk je aan een toekomstbestendig landbouwsysteem. Daarbij ploegen wij niet, waardoor de bodem vele malen gezonder blijft dan in de reguliere teelt.” Dit betekent overigens niet dat er geen dieren op het bedrijf rondlopen — vrijwillig weliswaar. “Wormen en bijen zijn ook dieren en onmisbaar voor onze manier van werken. De worm neemt eigenlijk het werk over van zowel de koe als de ploeg”, zegt Feickens. Ook goed voor de biodiversiteit, dus!

Lees ook: Tencel: dit moet je erover weten

Groenten zijn dus niet altijd vegan

In de reguliere en biologische teelt gebruiken akkerbouwers dierenmest om de groenten te voeden, terwijl het ook zonder kan. “Volledig plantaardig voedsel is veel efficiënter te telen en kan met gelijkblijvend areaal de groeiende wereldbevolking blijven voeden. In Nederland hebben we een mestoverschot, maar wereldwijd kennen we een groot mineralentekort. Plantaardige akkerbouw zorgt dat dit tekort veel kleiner wordt en maakt het gebruik van dieren voor ons voedsel overbodig,” zeggen Strien en Feickens.

Zien of je groente vegan is met vegan keurmerk

Om zijn visie op plantaardige teelt breed uit te dragen, lanceert Van Strien dit jaar een nieuw vegan groentemerk. Hij gebruikt vanaf dan zijn nieuwe BioCyclicVegan certificering. Zijn biologisch dynamisch (Demeter) keurmerk moet hij inleveren. “Dat vind ik heel jammer. We waren buitengewoon gemotiveerd om binnen de beginselen van de biodynamische landbouw te blijven werken. Helaas verplicht dit principe tot het gebruik van dierlijke mest. Ik denk dat er ruimte zou moeten zijn om ook andere routes te verkennen binnen de BD-landbouw.” Maar dat hebben ze er graag voor over. “Boven alles willen we collega boeren laten zien dat het kan. Biologisch telen op een bodem die in topconditie is, met heerlijk ruikende groene compost – mooier wordt het niet.”

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en heel veel andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie