Home Diner Vegan poké bowl met watermeloen ‘tonijn’

Vegan poké bowl met watermeloen ‘tonijn’

door Miriam Groot

Ideaal voor tijdens de warmere dagen: een vegan poké bowl met de ingrediënten die je nog hebt liggen. Twee dingen staan vast: ‘tonijn’ gemaakt van watermeloen uit de oven en taugé voor een crunch. Verder zijn rijst, wortel, rode biet, edamameboontjes, radijs en mango aan te raden als onderdeel van de bowl!

Vegan poké bowl

Ooit gehoord van een vegan poké bowl? Dit gerecht is geïnspireerd op de Hawaiiaanse poke: een gerecht van fijngesneden vis. Tegenwoordig vind je poké bowls in alle soorten en maten op de menukaart van hippe hotspots. De poké bowl in dit recept is geïnspireerd op de traditionele Hawaiiaanse ‘aku poke’. Aku staat voor tonijn, waarvoor we watermeloen gaan marineren. Echt fan-tas-tisch.

Het recept voor watermeloentonijn is flink geïnspireerd door Gaz van avantgardevegan.com, die mij voor het eerst kennis liet maken met dit bijzondere gerecht. Verder vind je sushirijst, de lekkerste groente en fruit en een handjevol kiemen in het recept. Het leuke aan zo’n bowl is dat je kunt gebruiken wat je in huis hebt, maar hopelijk biedt het basisrecept je wat houvast!

Wat zijn kiemen?

Je bent vast wel bekend met taugé, dat knapperige, witte worteltje. Taugé is een kiemgroente, een kleine groente ontstaan uit een zaadje. Kiemgroenten worden als jonge plantjes geoogst, waardoor ze een enorm hoge concentratie aan vitamines, mineralen, enzymen en proteïnen bevatten. Deze hebben ze natuurlijk al op voorraad om tot een grote plant te groeien, maar daarvoor kunnen ze al genuttigd worden. Het zijn dus echt bommetjes vol gezonde voedingsstoffen!

Wij mensen nemen de voedingsstoffen die net uit zaden ontkiemd zijn goed op. Vaker kiemgroenten eten, dus! In dit recept voor een vegan poké bowl voegen we knapperige taugé toe.

Probeer ook: Gevulde tortilla wrap met pulled tempeh

Waar kun je taugé kopen?

Taugé is makkelijker vindbaar: deze kun je in vrijwel iedere supermarkt kopen. Of je nu naar de Albert Heijn gaat, naar de toko of naar de biologische winkel: je zult er hoe dan ook taugé vinden! Wil je meer weten over kiemen? Check dan vooral even de website van Van der Plas Sprouts, een van de grootste telers van kiemgroenten.

Let op: Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden door het Voedingscentrum afgeraden om kiemgroenten rauw te eten.

vegan poké bowl met watermeloen tonijn

Poké bowl met watermeloen ‘tonijn’

Ideaal voor tijdens de warmere dagen: een poké bowl met de ingrediënten die je nog hebt liggen. Twee dingen staan vast: ‘tonijn’ gemaakt van watermeloen uit de oven en taugé voor een crunch. Verder zijn rijst, wortel, rode biet, edamameboontjes, radijs en mango aan te raden als onderdeel van de bowl.

Ingrediënten
  

‘Tonijn’ van watermeloen*

 • 1 middelgrote pitloze watermeloen
 • 2 el tahin
 • 60 ml sojasaus
 • 2 el rijstazijn
 • 2 el citroensap
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el sriracha
 • 2 cm verse gember
 • 2 bosui
 • 3 el sesamolie
 • 2 tl zout

Voor de sushi rijst

 • 500 g sushi rijst ongekookt
 • 750 ml koud water
 • 6 el rijstazijn
 • 4 tl suiker
 • 2 tl zout

Voor de bowl

 • 100 g taugé
 • 1/2 bosje radijs in partjes
 • 100 g rode biet julienne
 • 100 g wortel julienne
 • 1 mango in blokjes
 • 200 g edamameboontjes
 • 4 tl furikake of geroosterde sesamzaadjes
 • 1/2 limoen in partjes
 • Sojasaus naar smaak

Instructies
 

Zo maak je tonijn van watermeloen

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Haal de schil van de watermeloen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ± 2 centimeter. Leg deze in een grote ovenschaal of op een grote bakplaat. Verdeel het eventueel over 2 bakplaten of ovenschalen.
 • Voeg alle andere ingrediënten voor de watermeloentonijn toe aan een blender of keukenmachine. Pureer tot een gladde massa. Verdeel de helft over de watermeloenblokjes en schep om.
 • Bak de watermeloen voor 45 minuten. Schep halverwege om.
 • Schep alle watermeloenblokjes in een kom. Voeg de rest van de marinade toe, dek af en laat het in de koelkast een nachtje (of in ieder geval zo lang mogelijk) marineren voor extra smaak.

Sushirijst koken

 • Spoel de rijstkorrels goed af onder koud water. Doe de rijst in de pan en voeg de 750 ml water toe. Breng aan de kook met de deksel op de pan, laat 2 minuten koken en zet dan het vuur laag. Laat nog 15 minuten pruttelen. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten nagaren met de deksel op de pan. Laat de rijst afkoelen.
 • Meng, wanneer de rijst afgekoeld is, de rijstazijn met de suiker en het zout in een pannetje. Verwarm en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat op kamertemperatuur komen en meng het mengsel vervolgens door de sushirijst.

Vegan poké bowl maken

 • Verdeel de rijst over vier kommen. Vul aan met de taugé, watermeloentonijn, radijs, rode biet, wortel, mango en edamameboontjes. Serveer met limoenpartjes, sojasaus en furikake of sesamzaadjes.

Notities

*De basis voor dit recept komt van avantgardevegan.com.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Van der Plas Sprouts. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie