Home Blog Boekrecensie Family. Eat. Plant.

Boekrecensie Family. Eat. Plant.

door Dillian

Een kookboek vol recepten waar je met het hele gezin van kunt smullen, daar draait het om in dit boek Family. Eat. Plant. van Lisette Kreischer en Maartje Borst.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Dillian Family. Eat. Plant. van Lisette Kreischer en Maartje Borst. Benieuwd? Lees snel verder!

EAT. PLANT.-serie

Family Eat Plant is de derde titel uit de EAT.PLANT-reeks na MAN.EAT.PLANT en DOG.EAT.PLANT. Beide dames zijn niet nieuw in de kookboekenwereld, zo schreef Lisette Kreischer eerder al diverse vegan kookboeken en van Maartje Borst verscheen een vegan bakboek. Bijzonder aan dit kookboek is dat het geschreven is voor het hele gezin. Zodat je met zowel jong als oud kunt genieten van heerlijke plantaardige recepten. 

Family Eat Plant: meer dan een kookboek alleen

In dit boek vind je niet alleen recepten, maar ook interviews met families die volledig plantaardig eten. Ze gaan in op hoe en waarom ze veganistisch zijn geworden, op welke problemen ze stuiten, wat ze graag eten en welke tips ze hebben. Sleutelwoord is diversiteit, we zien namelijk een heel scala aan verschillende samenstellingen van families. Hiermee willen de makers duidelijk het stereotype van een standaard wit gezin van man, vrouw en twee kinderen doorbreken. Net als het ingebakken beeld dat je aardappels, groente, vlees en zuivel zou moeten eten. Een nieuw normaal creëren, dat is het doel. 

Vormgeving

Family. Eat. Plant. is een prachtig boek met een fijne lay-out en mooie foto’s om lekker doorheen te bladeren. Het is opgedeeld in de volgende hoofdstukken: de vegan voorraadkast, classic family dinners, uit de oven, zoet, ontbijt lunch & snacks en salades & groenteschotels.

Family eat plant binnenkant

Elk recept heeft een foto van het gerecht en wordt vooraf gegaan door een kleine introductie. Er staat vermeld voor hoeveel personen het is en wat je nodig hebt. De bereidingstijd ontbreekt, wat mogelijk een gemis is voor sommige mensen. De ingrediënten die gebruikt worden zijn goed verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Over het algemeen gebruiken ze gezonde en verse producten, maar ook kant- en-klaar producten, zoals vegan slagroom, spek, mayo en ‘kaas’. 

In heldere stappen wordt beschreven hoe je het gerecht maakt. Sommige recepten maak je snel in een paar handelingen, andere recepten zijn wat ingewikkelder en vergen meer tijd. Voor het ene  gerecht heb je maar een paar ingrediënten nodig, voor andere weer heel veel. 

Eten met het hele gezin

En wat eet je dan met het complete plantaardige gezin? In de Classic family dinners komen veel traditionele recepten voor. Denk aan stamppotten, goulash, chili sin carne, spaghetti bolognese, no chicken tonight, nasi goreng en diverse soepen. Uit de oven onder andere paddenstoelen pasteitjes, broccoliquiche met vegan spek, bloemkoolsteak, pizza en groentelasagne.

Ook is er een hoofdstuk voor zoet. Hierin staan taarten, muffins, koekjes en desserts. Natuurlijk mag een traditionele vegan appeltaart hierin niet ontbreken.

Vreemde verzameling van gerechten

Het hoofdstuk ontbijt, lunch en snacks is een beetje een vreemde verzameling. Van een vegan borrelplank, drie in de pan tot een sunny side up toast wat eruitziet als een werkelijk spiegelei op een boterham. Het boek sluit of met salades en groenteschotels. Waarin naast recepten voor salades, gek genoeg ook burgers staan.

Plussen en minnen

Ik hink een beetje op twee gedachten met dit kookboek. Aan de ene kant vind ik het een mooi boek door de prachtige vormgeving en de lekkere en bijzondere recepten, maar aan de andere kant vind ik er toch ook wat minpunten aan zitten. En dat zijn vooral inhoudelijke punten.

Allereerst is het hoofdstuk over de vegan voorraadkast naar mijn mening overbodig en voegt het voor niemand iets toe. Het is maar 1 bladzijde en er staan vooral ingrediënten genoemd  die je ook in een niet-vegan voorraad kast vind zoals pasta, olijfolie en sojasaus.

Wat ik met name jammer vond, was de volgorde en de samenstelling van sommige hoofdstukken. Het begint met hoofdgerechten, dan zoet en vervolgens in één hoofdstuk ontbijt, lunch en tussendoor om af te sluiten met salades en groenteschotels (waar vervolgens ook burgers in blijken te staan). Niet echt een logische volgorde, lijkt mij.

Het hoofdstuk ontbijt, lunch en snack komt bovendien op mij over als een soort verzamelbak van recepten die overbleven. Er staan maar 7 recepten in en dit is te weinig in om echt de hele lading van ontbijt, lunch en tussendoor te dekken.

Interviews overbodig?

Voor mij persoonlijk hadden de interviews met de diverse families er ook niet in gehoeven. Ik koop een kookboek om de recepten alleen en niet om verhalen te lezen of foto’s van andere mensen te zien. Ongetwijfeld dat deze interviews en foto’s voor anderen wel een pluspunt zijn, maar voor mij heeft het geen meerwaarde.

Tot slot viel me op dat het boek geschreven is met de hele familie als uitgangspunt en dat het recepten zouden moeten zijn die zowel jong als oud lekker vinden zodat iedereen er van kan eten, maar bij een heel aantal recepten vraag ik me toch af of het wel zo ‘kids proof’ is. Dat is natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak.

Aanrader?

Alhoewel ik wel wat minpunten aan dit boek vind zitten en dit boek niet mijn favoriete kookboek ooit zal worden, zal ik Family Eat Plant toch niet afraden. Het boek is mooi vormgegeven, leuk om doorheen te bladeren en er staan lekkere en toch wel verrassende recepten in. Vond het vooral leuk dat het laat zien dat het mogelijk is om veel traditionele recepten in een vegan jasje te steken. 

Al met al kun je er dus zeker inspiratie uit halen voor gerechten die je met het hele gezin kunt eten en wat iedereen lekker zal vinden. Met het hele gezin plantaardig eten hoeft immers niet moeilijk of onmogelijk te zijn. En dat laat dit boek zeker zien.

Family. Eat. Plant
Lisette Kreischer & Maartje Borst
Kosmos
Prijs: € 24,99
ISBN 9789021584485

Family eat plant zijkant

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de nieuwste artikelen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Ingrid Mooij 13 oktober 2021 - 11:27

Miriam van harte gefeliciteerd. Wereldkampioen! Dat is toch geweld! 🥳🥂

Reageer
Miriam Groot 13 oktober 2021 - 14:27

Bedankt Ingrid, bijzonder hè!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie